Rull demana cautela amb els límits temporals a la taula de diàleg: "Si es veu que no s'avança, tots ho detectarem"

Defensa seure a negociar amb l'Estat i després valorar amb la "maduresa suficient" si val la pena prosseguir

BarcelonaJosep Rull és "escèptic" amb la taula de diàleg, però prefereix no avançar-se als esdeveniments ni dir quan ha de durar abans que s'hagi tornat a reunir. Falta una mica més d'un mes perquè la Generalitat i la Moncloa es tornin a fotografiar asseguts a la taula de diàleg i, sobre el paper, tindran dos anys per fer-ho més o menys regularment. Aquest va ser el compromís de la CUP en el seu pacte amb ERC: no creure que d'aquestes trobades en surtin fruits, però no obstaculitzar-ho almenys durant dos anys. L'aval al diàleg sense confiar que funcioni també el va firmar Junts en el seu acord amb ERC. Així ho recorda Jordi Puigneró en una entrevista a l'ARA: "La taula de negociació forma part de l'acord". En les últimes setmanes, però, veus de JxCat han començat a qüestionar que aquests dos anys siguin necessaris. "Si no hi ha avenços no durarà dos anys", va dir Jordi Puigneró. "Demanar que s'escurci el termini de la taula de negociació ens afebleix", va respondre Marta Rovira en una entrevista a l'ARA.

Inscriu-te a la newsletter Què opinen el PSC i Junts de l'estructura B d'ERC?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest dilluns Josep Rull no ha volgut eixamplar l'esquerda i ha demanat calma: "Si es veu que no s'avança, tots ho detectarem i hi ha d'haver una maduresa suficient per veure si val la pena prosseguir o s'ha de buscar una alternativa".

Cargando
No hay anuncios

Rull ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio que entén la "cautela" de membres de Junts amb la taula de diàleg, però ha defensat seure en tots els espais de negociació. "Seiem i mirem què hi ha", ha afegit. Això sí, ha insistit que no només s'ha de parlar, sinó també "negociar i avançar en l'autodeterminació i l'amnistia" i que, si finalment la taula acaba significant "anestesiar el projecte d'alliberament nacional", s'haurà de buscar una alternativa. De primeres, Rull no és optimista que aquests avenços acabin arribant, argumentant que no veu predisposició per part de l'estat espanyol.

Un Estat al qual l'exconseller ha criticat durament, sobretot per les declaracions de la ministra portaveu, Isabel Rodríguez, que diu que l'independentisme hauria d'haver "après la lliçó". "És ofensiu, em vaig enfadar molt", ha rebatut l'exconseller, per després afegir que no aprendran "ni ara ni mai" a "deixar de sentir-se nació i voler ser lliures". Per això, ha demanat posar el focus del debat sobre la taula de diàleg en la voluntat de l'Estat, i no en les relacions entre Junts i ERC. Una coalició que creu que va pel bon camí. Opina que els republicans i els de Carles Puigdemont estan donant la imatge d'un govern "seriós i cohesionat".

Cargando
No hay anuncios

"Estem preparats perquè aquesta infàmia pugui continuar"

Ja fa un mes i mig que Josep Rull i els altres presos polítics van sortir de la presó gràcies a uns indults que ara són al Tribunal Suprem després dels recursos de Cs, PP i Vox, entre altres associacions i entitats. Quan li han preguntat pel recorregut de les impugnacions, l'exconseller ha respost que estan "preparats perquè aquesta infàmia pugui continuar". Ho ha comparat amb les "expectatives" que van tenir amb el tercer grau finalment tombat i ha assegurat que del Suprem no en poden esperar res. També ha carregat contra el partit ultra, els populars i la formació taronja per haver judicialitzat la mesura de gràcia. "Es mouen en el terreny de la venjança", ha retret.