Josep Mayoral: “Hem de reclamar un referèndum legal i acordat”
Entrevista a l'alcalde de Granollers (PSC)
GranollersJosep Mayoral (Granollers, 1954) governa a la capital del Vallès Oriental des del 2004 i fa deu anys que té majoria absoluta. És dels pocs batlles del PSC que va arribar a un acord amb el Govern per facilitar l’1-O.
L’1 d’octubre es va celebrar un referèndum a Catalunya?
L’1-O va ser un dia històric a Catalunya perquè hi havia una convocatòria, però sobretot passarà a la història per la violència desmesurada i injustificada que van emprar les forces de seguretat.
Però vostè considera que l’1-O va ser un referèndum?
Va ser convocat com a tal, però la literatura sobre referèndums i la Comissió de Venècia evidencien que faltava seguretat jurídica.
El PSC cridava a l’abstenció però vostè va facilitar l’1-O a la ciutat.
Jo soc l’alcalde de tots els granollerins. Sigui quina sigui la meva opció personal, la meva obligació era facilitar que tota la gent que volgués expressar-se ho pogués fer.
Va rebre pressions del partit per no facilitar la consulta?
No. Els meus companys saben la meva manera d’actuar i que sempre busco ser alcalde de tothom. Vaig rebre més o menys comprensió.
Pot explicar els detalls de l’acord?
Hi havia dos paràmetres: que els funcionaris tinguessin seguretat jurídica i que hi hagués una distribució de col·legis semblant al d’una contesa electoral, que tothom tingués urnes a la vora. Va ser un acord satisfactori. Prefereixo no explicar-ne els detalls.
Vostè va anar a votar?
No. Entenia que l’1-O no tenia prou garanties jurídiques.
El 9-N ho va fer i va votar en blanc.
Vaig votar en blanc per reclamar un referèndum amb garanties jurídiques. Va ser la meva manera de dir al president Mas i a Rajoy: “Així no”. I continuo pensant que hem de reclamar un referèndum legal i acordat. Crec que és imprescindible per resoldre el problema que tenim.
Un referèndum sobre la independència, amb les respostes sí i no?
No tinc cap problema amb un referèndum d’aquesta mena, en absolut. Però la primera qüestió és posar-se d’acord sobre aquesta pregunta, i per això cal un espai per reflexionar, parlar i debatre.
És un error que el PSC ja no defensi la consulta legal i acordada?
Sempre he expressat el meu desacord amb el fet d’abandonar aquesta via. No és una opció majoritària al partit, però ho és a la societat.
Abans em parlava de les càrregues policials. L’Estat va creuar una línia vermella l’1-O?
Sí. El PP ha comès un error extraordinari abordant la manca d’encaix de Catalunya: deixar-ho en mans dels jutges, fiscals i policies.
El PSOE ho va condemnar prou?
M’hauria agradat que utilitzés expressions més contundents. En tot cas, ahir vaig escriure a Pedro Sánchez dient-li que hauria de fer tres coses: demanar la dimissió de Rajoy, obrir un període de converses amb els grups parlamentaris i entrevistar-se amb agents polítics i socials a Catalunya per explicar que hi ha una part de l’Estat que vol parlar.
I el PSC, va condemnar prou la violència policial?
Miquel Iceta va sortir molt d’hora per condemnar les accions policials.
No va fer el mateix amb els escorcolls i detencions als edificis de la Generalitat. Què en pensa?
Jo ja vaig dir que el problema no es resol amb jutges, ni fiscals ni policies, i que allò era un atac a les institucions catalanes.
Quina opinió li mereix la DUI?
Demano al president Puigdemont que recordi que representa 7,5 milions de catalans i que no és el moment de prendre decisions irreversibles. Ni l’una ni l’altra.
Amb l’altra es refereix al 155. Què pensaria si el PSOE hi donés suport?
No hi estaria d’acord.
Què hauria de fer el PSC, llavors?
Espero que no hi estigués d’acord.
Si no fos així, l’alcalde de Terrassa deixaria el càrrec i el partit.
Jordi Ballart és un alcalde jove. Jo he estat en processos de construcció i reconstrucció i no tindria sentit que respongués així. Continuaria treballant perquè el partit s’acostés al que jo defenso.
Què li va semblar el discurs del rei?
No em va agradar. Era absolutament prescindible i no ajuda.
Creu que és possible una mediació entre el Govern i l’Estat?
Sempre hi ha temps. El diàleg no s’acaba fins a l’últim minut.
Com viu tot el que està passant?
Estic preocupat, i als carrers també hi veig preocupació, com també molta gent il·lusionada.
És dels que pensa que la societat està fracturada?
Corre els risc d’estar-ho.