ELECCIONS MUNICIPALS
Política30/05/2015

El candidat d'EH Bildu es veu com a alcalde de Pamplona després dels primers contactes

Joseba Asiron subratlla que la seva força, junt a Geroa Bai, Aranzadi i Esquerra-Ezkerra sumen majoria absoluta, tot i que UPN va ser el partit més votat a la ciutat

Europa Press
i Europa Press

PamplonaEl candidat d'EH Bildu a l'Ajuntament de Pamplona, Joseba Asiron, ha afirmat que després de les primeres converses que ha mantingut amb la resta de forces polítiques es veu com a pròxim alcalde de la ciutat i ha assenyalat que advoca per formar un govern municipal de coalició amb la resta de partits que apostin per un canvi. Joseba Asiron, cap de llista d'EH Bildu (5 regidors), arribaria a l'alcaldia de Pamplona si assoleix un acord amb Geroa Bai (5 regidors), Aranzadi (3) i Esquerra-Ezkerra (1), una suma que donaria la majoria absoluta necessària a l'Ajuntament.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Asiron ha afirmat, en una entrevista amb Europa Press, que en les eleccions del 24 de maig "la ciutadania ha apostat pel canvi i ha apostat clarament per un canvi que estigui liderat per EH Bildu", encara que ha reconegut també "la responsabilitat enorme "que tenen en aquest canvi els regidors de Geroa Bai, Aranzadi i IE.

Cargando
No hay anuncios

Després d'això, ha explicat que el seu desig no seria un govern municipal amb presència només de membres d'EH Bildu, sinó un gabinet amb participació de "totes les forces del canvi". "És la nostra manera d'entendre la política. Ens situem en un govern municipal plural, el més obert possible i participatiu", ha dit.

Ha reconegut, però, que en primer lloc aquestes quatre forces han d'establir "un acord de bases programàtiques" per a la nova legislatura, "independentment de quin regidor de quin partit concret s'ocupi de cadascuna de les àrees municipals". "No crec que hi hagi grans dificultats per trobar els punts d'acords i, amb vistes en que el canvi s'allargui en el temps, no volem que sigui una cosa fugaç", ha apuntat.

Cargando
No hay anuncios

Respecte al paper del PSN, Asiron ha assenyalat que els socialistes "ja han dit públicament que no col·laborarien amb EH Bildu en matèria de govern, amb la qual cosa ells mateixos s'autoexclouen", encara que s'ha mostrat obert en arribar a acords puntuals. "Està clar que som quatre les forces que hem apostat durant la campanya pel canvi: EH Bildu, Geroa Bai, Aranzadi i IE. Després hi ha UPN, que evidentment és en si mateix el règim, i el PSN, que per desgràcia en els últims temps ha servit en massa ocasions com a crossa per UPN ", ha afegit.

"Les forces del canvi són més que UPN

Cargando
No hay anuncios

A més, Joseba Asiron ha defensat la legitimitat de l'acord entre les quatre forces perquè EH Bildu accedeixi a l'Alcaldia, desbancant a UPN, tot i ser la llista més votada. "La part de la ciutadania que ha apostat una vegada més pels governs municipals d'UPN és de 10 regidors i això no dóna per governar, mentre que aquelles forces que durant la campanya ens hem manifestat a favor d'un canvi tenim la majoria absoluta" , ha destacat. Per això, ha considerat que "deslegitimar els resultats d'unes eleccions té prou poc tarannà democràtic".

Sobre el rebuig d'UPN a què EH Bildu assumeixi l'Ajuntament de Pamplona sense haver condemnat l'assassinat del regidor regionalista Tomás Caballero a mans d'ETA, Asiron ha assenyalat que EH Bildu "ha fet públicament i de manera privada i col·lectiva una reflexió, una autocrítica, sobre la posició que hi ha hagut en relació amb la violència històricament, i a partir d'aquí s'ha subratllat l'interès en ressaltar d'ara en endavant la importància de la convivència, el respecte dels drets de totes les persones i el rebuig a qualsevol tipus de violència".

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa al text que ell mateix va signar el 1998 condemnant al costat d'altres personalitats l'assassinat de Tomás Caballero, Joseba Asiron ha dit que reitera la seva posició. "El que vaig signar llavors ho firmaria ara. El tema està molt clar, ningú pot tenir dubtes de la postura de Joseba Asiron cap a qualsevol tipus de violència", ha assenyalat.

Pacte contra la pobresa i foment de l'euskera

Cargando
No hay anuncios

En relació amb els seus plans si finalment accedeix a l'Alcaldia, el candidat d'EH Bildu inclou com a primera mesura aprovar un pacte contra la pobresa i a favor de l'habitatge digne i l'ocupació, encara que té en ment altres idees com establir "assossec" a la Policia Municipal, replantejar l'antiga estació d'autobusos com un centre cultural, i aprovar una nova ordenança de l'euskera.

Sobre aquest últim tema, Joseba Asiron ha dit que "l'euskera és una de les dues llengües pròpies de Pamplona i cal anar a una normalització lingüística que haurà de venir d'una nova ordenança que per descomptat caldrà pactar amb la resta de forces" .

Cargando
No hay anuncios

Segons ha defensat, "hi ha un percentatge molt alt de la ciutadania que vol desenvolupar la seva vida en basc, quan es dirigeixen entre ells, a l'hora de triar model educatiu, i a l'hora de dirigir-se a l'administració, i això ara no està garantit".

A més, Joseba Asiron ha avançat que, si accedeix a l'Alcaldia, vol canviar el nom de la plaça Comte de Rodezno, "ministre de Justícia de Franco que va signar més de 50.000 sentències de mort", i es proposa reconvertir aquest lloc en "un centre de referència de la llibertat, la convivència i els drets humans ".

Cargando
No hay anuncios

La ikurriña a l'Ajuntament

El candidat abertzale també ha abordat un altre dels temes de debat entre partits, la presència de la ikurriña a l'ajuntament, i ha afirmat que "perquè la ikurriña onegi de manera oficial a l'Ajuntament de Pamplona s'han de produir dues qüestions: una és el canvi en la Llei de Símbols i una altra és que hi hagi una majoria de regidors que així ho estimin".

Cargando
No hay anuncios

Així, ha assegurat que, "en el moment en què això es produeixi, la ikurriña onejarà a l'Ajuntament de Pamplona amb normalitat, i no hem d'oblidar que la ikurriña va onejar en la legislatura de 1977 i no van sonar les trompetes de l'apocalipsi". "No volem amagar que la voluntat d'EH Bildu és que onegin les banderes que la ciutadania sent, però és una qüestió que ha d'estar sotmesa a diàleg i al major consens possible", ha dit.