Política16/09/2017

José Antonio Martín Pallín: el dret penal "no pot aturar el referèndum"

El fiscal i magistrat emèrit del Tribunal Suprem creu que les querelles "són forçades i no s'ajusten a la legalitat"

Acn
i Acn

MadridEl fiscal i magistrat emèrit del Tribunal Suprem (TS) José Antonio Martín Pallín critica l'estratègia del govern espanyol de voler aturar l'1-O fent servir la justícia d'escut: el dret penal "no pot aturar el referèndum", afirma. I fa un pas més assegurant que les querelles presentades per la fiscalia "són forçades i no s'ajusten a la legalitat". "No és factible i és irracional intentar aturar una riuada amb la llei i les forces de seguretat", critica.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, també ha reconegut que no entén quin és l'objectiu de citar a declarar 712 alcaldes. "Si cedeixen locals, com a molt estarien col·laborant en un delicte de desobediència perquè el de referèndum il·legal no existeix", ha manifestat. A més, considera que perseguir els que volen cedir locals per posar urnes "és una situació que no admeten els valors de la Constitució en un país democràtic". Per tant, es mostra partidari de deixar votar perquè, segons apunta, el referèndum "no té garanties i no serà reconegut pels organismes internacionals". A partir d'aquí, demana diàleg i que s'obri la porta a reformar la Constitució.

Cargando
No hay anuncios

Martín Pallín té una llarga trajectòria jurídica. Ha estat fiscal i magistrat del Tribunal Suprem i, actualment, exerceix d'advocat. Davant el conflicte entre Catalunya i l'estat espanyol, insisteix que la solució ha de ser la política i no l'activació de tots els mecanismes judicials que el govern de Mariano Rajoy té a l'abast.

Ho explica usant una metàfora. "Intentar parar amb la llei o les forces de seguretat una riuada no és factible i és irracional a qui se li hagi acudit", ha valorat. Considera que el dret penal no té mecanismes per aturar la votació, com tampoc el dret "político-constitucional". "No podrà parar l'activitat de votar, els efectes jurídics que se'n derivin ja és una altra cosa", apunta.

Cargando
No hay anuncios

Querelles "forçades i no ajustades a la legalitat"

També considera que la via de querellar-se contra tots els que impulsin el referèndum també és un error. És més, apunta que la fiscalia està obrint investigacions que "són forçades i no ajustades a la legalitat". En aquest sentit, recorda que el TSJC ja va descartar la malversació a la querella contra els membres de la mesa (un delicte que inclou presó).

Cargando
No hay anuncios

Sobre la citació massiva de més de 700 alcaldes favorables al referèndum, assegura que "no entén" quin objectiu segueix perquè, com a molt, se'ls podria atribuir un delicte de desobediència, ja que "no hi ha cap delicte" que castigui col·laborar en un referèndum declarat il·legal.

Davant d'aquest context, el magistrat emèrit del TS aposta per deixar que els ciutadans vagin a votar l'1-O perquè, segons remarca, "el referèndum no s'ajusta a la legalitat autonòmica, espanyola ni internacional". "S'hi posin com s'hi posin, o passi el que passi, el referèndum no té validesa en l'àmbit de la comunitat internacional", afegeix.

Cargando
No hay anuncios

Per solucionar la situació, creu que la recepta passa per la política i per obrir la reforma de la Constitució, que qualifica "d'indispensable". "Ja sigui a través del retoc de la llei de referèndum o de la Constitució s'ha de permetre votar, però ha de ser amb moltes condicions, limitacions i compromisos per les dues bandes, que s'han d'asseure a parlar", sentencia.