El PDECat exigeix a Gordó que entregui l'acta de diputat
JxSí se suma a la petició i recorda a l'exconseller que el seu escó pertany a "les 1.628.714 persones que van votar aquesta candidatura", i el Govern subscriu el comunicat del grup parlamentari
BarcelonaEl Partit Demòcrata (PDECat), Junts pel Sí i el Govern fan front comú per demanar a Germà Gordó que plegui i lliuri l'acta de diputat.
El primer a parlar ha sigut del PDECat. Després que l'exconseller hagi anunciat que deixa el partit però que seguirà com a diputat no adscrit al Parlament, el PDECat ha emès un comunicat en què li reclama que entregui l'acta de diputat. "Ens reafirmem que el millor és que l'esmentat diputat renunciï al seu escó", resumeix el comunicat de la direcció executiva del partit.
El text subratlla que el PDECat "està compromès amb la regeneració de la vida pública catalana en tots els sentits", i per això defensa la decisió presa un cop el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va fer públic el 2 de juny que investigava Gordó en el marc del cas del 3%. Tot i subratllar que el partit "defensa i defensarà la presumpció d'innocència com a pilar fonamental de l'estat de dret", el PDECat entén que "el moment polític excepcional requereix generositat personal i col·lectiva".
Fa mesos que la direcció del partit va assumir que un dia hauria de prendre alguna decisió sobre Gordó –el nom del qual s'ha vist esquitxat en el cas del 3% que investiga el jutjat d'instrucció del Vendrell–, i fins i tot hi havia veus dins la direcció que apuntaven que la reacció a la seva possible imputació serviria de pedra de toc del compromís del PDECat amb la regeneració.
Després d'una primera reacció dubitativa en què es reclamava a Gordó que només deixés la presidència de la comissió de justícia del Parlament però seguís com a diputat, la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, va reclamar públicament a l'exconseller que deixés l'escó, una petició que ara, amb Gordó ja fora del partit, el PDECat ha reiterat.
JxSí
També ha reaccionat de seguida el grup parlamentari de Junts pel Sí, poc després que ho fes també ERC, en la mateixa línia.
"L’acta de diputat pot ser personal des del punt de vista legal, però el projecte polític pel qual ens vam presentar era un gran espai del qual només som representants. Aquesta acta de diputat de Junts pel Sí no és de cap partit polític, no és de cap persona concreta, sinó de tots i cadascun dels 100.000 candidats inscrits a Junts pel Sí i de les 1.628.714 persones que van votar aquesta candidatura", diu el comunicat.
JxSí també afirma que "el projecte de Junts pel Sí va aconseguir 62 diputats gràcies al suport de milers de ciutadans i no hi ha justificació possible per reduir el nombre de representants d’aquest grup. Aquest serà el millor servei que pot fer al país".
Turull creu que Gordó s'equivoca
Abans, en una entrevista a TV3, el president del grup parlamentari de Junts pel Sí, Jordi Turull, també havia criticat que l'exconseller mantingués l'escó. "Em sap molt de greu que hagi pres aquesta decisió", ha assegurat Turull, que considera que Gordó "s'equivoca molt" fent aquest pas: "Crec que amb aquesta decisió no ha sabut interpretar el moment ni el context".
El diputat dubta que la decisió de Gordó tingui l'aval d'Artur Mas: "Donar-te de baixa del partit, quedar-te l'escó i anar-te'n al grup mixt no crec que pugui tenir l'aval de ningú més". "Jo sempre respectaré la presumpció d'innocència de Germà Gordó", ha insistit, però "aquesta no és la solució pensant a llarg termini".
El Govern
El Govern ha sigut el darrer a parlar, i no ha volgut fer sang de l'exconseller. Neus Munté, portaveu del Govern, s'ha limitat ha ratificar les paraules "fil per randa" de Jordi Turull i del comunicat del grup parlamentari. Munté, però, ha afegit que cadascú "és amo de les seves decisions i de la seva ètica personal". El Govern també ha assegurat que si Gordó es passa al grup mixt, la majoria parlamentària que sosté el Govern continua sent "sòlida".