UNIVERSITAT PROGRESSISTA D'ESTIU DE CATALUNYA

Jordi Serrano, rector de la UPEC: "Hi ha un fil conductor entre el 15-M i el procés"

La Universitat Progressista reflexionarà entre el 29 de juny i l'1 de juliol sobre com fer que l'esquerra pugui "convertir les victòries electorals en victòries polítiques" i evitar repetir l'exemple de Syriza

Jordi Serrano, rector de la UPEC: "Hi ha un fil conductor entre el 15-M i el procés"
Roger Tugas / Sara González
03/06/2016
3 min

BarcelonaLa Universitat Progressista d'Estiu de Catalunya (UPEC) arriba enguany a la seva dotzena edició. És, segons ha ironitzat aquest dijous el seu rector, Jordi Serrano, "l'única organització on conviuen de forma pacífica totes les experiències de l'esquerra, cosa que és quasi un miracle". ERC, PSC, ICV, EUiA i la resta de 'comuns', així com CCOO, UGT i entitats socials donen suport a aquestes jornades que aquest 2016 tindran lloc el 29 i 30 de juny i l'1 de juliol, a Barcelona.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Durant aquests dies es realitzaran conferències i debats que, més enllà de la realitat conjuntural de torn, pretenen abordar corrents de fons i problemàtiques des d'una òptica d'esquerres. I és que, tot i que el procés sobiranista sembla que a vegades tapi altres qüestions de temàtica més social, Serrano creu que els dos eixos tenen un denominador comú.

"Hi ha un fil conductor entre el 15-M i el procés", assegura el rector de la UPEC, i és que "hi ha qui mana, l'Estat o la troica, i volem decidir per nosaltres, es reclama radicalitat democràtica". "Estem davant d'un desafiament nacional i social que esperem que en sigui un de sol que es resumeixi en què la gent vol decidir per ell", insisteix.

Així mateix, la UPEC arriba aquest cop en un moment molt particular. Va néixer en l'origen del tripartit i en va viure l'ocàs i, a partir d'aquí, van aparèixer els perfils del 'català emprenyat' o l''indignat', que es transformen en mobilització ciutadana (la PAH, el 15-M, les marxes contra les retallades o pel dret a decidir...), en la gestació d'alternatives i, finalment, en victòries electorals. Per ara, en ciutats com Barcelona o en eleccions com el 20-D a Catalunya. Per això, el lema aquest cop és "Entre les places i els palaus".

Malgrat els recents èxits a les urnes, Serrano alerta que "és molt ràpid generar il·lusions però també és molt fàcil que aquestes es trenquin". Celebra, però, que "l'hegemonia ha canviat de bàndol, ja que abans tothom es creia que era de classe mitjana, cosa impossible perquè no pot ser tan àmplia, i això generava exemples d'alienació com que algú se n'alegrés quan pujava el preu del seu pis, tot i que encara li quedés mitja hipoteca per pagar".

En tot cas, el manifest de la UPEC destaca que "l'esquerra va guanyant força, sí, i d'una manera més plural i més diversa", però encara té "el repte de convertir les victòries electorals en victòries polítiques", ja que "anar de les places als palaus és una cosa, exercir el poder des dels palaus [...] és una altra història ben diferent". Cita, en aquest sentit, el cas de Syriza a Grècia, el qual evidenciaria la necessitat de teixir "aliances d'esquerres arreu d'Europa" per fer front a un canvi real.

Antics col·laboradors, dirigint institucions

Per debatre aquestes i altres qüestions, la UPEC compta amb un pressupost de tan sols 5.000 euros, malgrat que n'havia arribat a tenir de 150.000. Tot i això, ara estan negociant tornar a gaudir d'ajudes de la Generalitat i de l'Ajuntament de Barcelona, que els van retirar quan CiU governava les dues institucions. De fet, a l'obertura participarà l'alcaldessa de la capital catalana, Ada Colau, que en el seu moment va recollir un premi de la UPEC com a portaveu de la PAH, mentre que la cloenda anirà a càrrec del vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, qui també va participar en l'impuls d'aquestes jornades quan era professor universitari.

A banda, també hi haurà com a ponents el catedràtic de dret constitucional de la Universitat de Sevilla Javier Pérez Royo; el director de l'Instituto Carlos III-Juan March de Ciencias Sociales, Ignacio Sánchez-Cuenca; l'eurodiputat d'ICV, Ernest Urtasun; el primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello; els alcaldes de Badalona, Dolors Sabater, Sabadell, Juli Fernàndez, i Sant Boi, Lluïsa Moret; el catedràtic d'Història de la UAB Borja de Riquer; el catedràtic de ciències socials de la UPF Vicenç Navarro; la secretària general d'ERC, Marta Rovira; el primer secretari del PSC, Miquel Iceta; el cap de files d'En Comú Podem, Xavier Domènech; o el diputat de la CUP Benet Salellas.

stats