Política 15/08/2016

Jordi Sànchez: «Tenim totes les condicions per a un 11-S multitudinari»

president de l’anc

S. González
3 min
Jordi Sànchez: «Tenim totes les condicions per a un 11-S multitudinari»

BarcelonaPer què ha de servir la Diada d’aquest any?

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per donar l’última empenta per culminar el procés i exhibir el nostre suport a les institucions, que tenen la legitimitat que els va donar el 27-S per fer-ho.

Quan ha d’acabar el procés?

No posaré data. Ja vam donar per bo que els 18 mesos podien ser 16 o 24, el període mínim necessari però suficient per enllestir el marc de la nova legalitat catalana i posar les bases de les estructures d’estat en paral·lel al procés constituent. El referèndum vinculant s’hauria de fer dins del curs polític que s’iniciarà, en un marge d’entre 8 i 12 mesos.

¿La ciutadania continua estant tan mobilitzada com els últims anys?

El comportament electoral i les enquestes apunten que estem més a prop del 51% a favor de la independència. El suport ha crescut. És veritat que el punt àlgid de la mobilització el vam viure l’any passat en la campanya del 27-S. Si es compara amb aquell moment, la intensitat explícita al carrer ha baixat. Això no vol dir que la mobilització s’estigui desinflant, sinó que no es pot estar permanentment a aquell nivell i la gent està en reserva activa disposada a participar quan se li demani.

A menys d’un mes per a la Diada només hi ha 50.000 inscrits.

És una xifra baixa perquè hem començat la campanya més tard i a la gent li costa entendre per què s’hi ha d’apuntar. És una manera d’escalfar motors. També som conscients que la incertesa política afecta en algun grau afecta. A diferència del 27-S o del 9-N ara no tenim una fita concreta en el calendari a partir de la qual alinear forces a l’entorn de l’11-S. Serà un curs polític d’alta intensitat que requerirà recursos i energia i no podem gastar tota la munició ara.

¿Els fa patir que aquesta Diada sigui menys multitudinària?

Tenim totes les condicions perquè sigui multitudinària. El pensament de la gent no es correspon sovint amb les anàlisis que es fa. Dit això, nosaltres no competim amb nosaltres mateixos, cada Diada és singular i el que pretenem ara és exhibir al món la voluntat majoritària de construir un país i que estem a punt per fer-ho. A més, molta gent també voldrà fer palesa la indignació davant les possibles sancions del TC.

¿Tampoc els preocupa el fet que Junts pel Sí i la CUP encara no hagin acordat la qüestió de confiança ni els pressupostos?

No tenim cap dubte que la majoria de 72 diputats no posarà cap impediment per culminar el procés i no impediran el diàleg i la negociació per blindar aquesta majoria. Tenen dos reptes i no ens fan patir però sí que demanem que agilitzin els acords i tinguin capacitat per enviar el missatge al conjunt de la població que sabem cap on anem.

¿Compten també amb el suport dels comuns?

Són conscients que la seva finestra d’oportunitat de canviar Espanya s’ha tancat i que els toca posicionar-se. O estan al costat de l’exercici real i material del referèndum o al costat dels que el volen impedir posant com a excusa que no és acordat amb l’Estat. Nosaltres tenim els braços oberts al seu electorat. De fet, l’increment de l’independentisme s’explica, en part, perquè una part de les bases dels comuns volen que s’exerceixi el dret a decidir.

stats