Política24/05/2020

Jordi Sànchez acusa Justícia de no deixar-lo sortir a treballar a la Crida

La junta de Lledoners va denegar la seva petició tot i que dijous el departament va comunicar per "error" que sí que avalava la proposta

Mireia Esteve / Núria Orriols
i Mireia Esteve / Núria Orriols

BarcelonaJordi Sànchez ha emès un comunicat aquest diumenge en què carregava durament contra el departament de Justícia, a qui ha acusat de canviar de criteri i no deixar-lo sortir a treballar tal com havia informat dijous. El dirigent de la Crida parla de "mala praxi" de la conselleria que dirigeix Ester Capella per enviar una informació en què assegurava que la junta de tractament de la presó de Lledoners avalava que pogués sortir de la presó cinc dies a la setmana dotze hores diàries per fer la seva activitat laboral i de voluntariat. Hores després, el departament de Justícia ha emès un comunicat en què admetia que la junta de tractament de la presó de Lledoners no havia autoritzat mai que sortís de la presó per anar a treballar a la Crida, tal com havia sol·licitat Sànchez, i ho ha atribuït a un "error" la informació que es va enviar dijous. Davant les explicacions de la conselleria, Sànchez ha emès un altre comunicat aquest vespre assegurant que accepta les disculpes, tot i que subratlla que no han explicitat la "causa" de l'error.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Fins al divendres 22 de maig a les 17.30 h no vaig rebre la comunicació de la junta [...]. La sorpresa va ser veure que la decisió de la junta de tractament era totalment diferent de la que s’havia publicitat: s’acordava no tramitar la sol·licitud d’oferta laboral i donar tràmit a la possibilitat de tres hores diàries tres dies a la setmana per fer voluntariat", denuncia Sànchez en un comunicat. El departament de Justícia, però, aclareix: "En realitat, la junta hi va votar desfavorablement, perquè va considerar que la proposta no s'ajustava a les condicions establertes en el Programa Individual de Tractament". Per tant, segons el departament, la junta de tractament no va avalar mai la proposta que havia presentat Sànchez per treballar a la Crida.

Cargando
No hay anuncios

Jordi Sànchez, com han fet també altres presos polítics, havia sol·licitat una modificació del 100.2 per poder treballar (fins ara feia voluntariat en una entitat de lluita contra l'exclusió social). La seva petició era anar a treballar a la Crida, associació (també registrada com a partit polític) de la qual és president actualment.

Cargando
No hay anuncios

És la primera vegada que un pres polític demana poder sortir de la presó per treballar en una associació o partit de caràcter polític. En aquest sentit, Sànchez defensa en el comunicat que no hi ha cap impediment per començar la relació laboral amb la Crida. "La proposta laboral que vaig presentar a l’equip de tractament era respectuosa amb la sentència del Tribunal Suprem i en cap cas col·lisionava amb la inhabilitació imposada per aquest tribunal", assegura.

Cargando
No hay anuncios

Afegeix que la "naturalesa sociopolítica de la Crida no pot ser la causa de la negativa de la junta de tractament" ni "tampoc ho pot ser la defensa de la independència que dona personalitat a l’entitat". "Si fossin aquestes les motivacions, s’estaria imposant una inhabilitació extrajudicial i una condemna complementària", diu. En aquest sentit, cita un fragment de la sentència del Suprem en què s'assegura que "no existeix persecució ideològica" i que l'acció penal "no es dirigeix contra qui es limitin a difondre i lluitar per la transformació de la societat catalana conforme al seu ideari polític".

I en aquest sentit, la Crida ha emès un comunicat en què defensa la postura de Sànchez perquè consideren que té "dret a treballar en la defensa de les seves idees des de l'activisme social, desvinculat de les institucions i organismes públics". A més, avisen que negar-li l'opció de treballar per la Crida "reforça la injustícia de la sentència del Tribunal Suprem, i el condemna a una persecució ideològica".

Cargando
No hay anuncios

Des del departament de Justícia, però, argumenten que el Programa Individual de Tractament de Sànchez "no contempla la possibilitat de desenvolupar una activitat laboral vinculada a l'activisme social o polític". De tota manera, recorden que la junta de tractament ha elevat l'acord al jutjat de vigilància penitenciària perquè decideixi sobre la qüestió. Sànchez, però, en el comunicat emès al vespre, defensa que la feina de "dinamització de la Crida és perfectament coherent" amb la seva formació en Ciència Política i Sociologia i en part de la seva activitat professional.

El departament de Justícia també ha aprofitat el comunicat per subratllar "la independència dels professionals de les juntes de tractament, que actuen subjectes al Reglament Penitenciari, al marge de criteris polítics o partidistes", afirmen. "Les seves decisions en relació amb els 100.2 van directament de la presó fins als jutjats, tal com estableix la llei", afegeixen.

Cargando
No hay anuncios

El comunicat de Justícia de dijous

La secretaria de Mesures Penals va comunicar dijous al vespre que s'havia modificat el 100.2 de Jordi Sànchez per treballar i fer voluntariat. En concret, la proposta era poder sortir un total de cinc dies a la setmana i dotze hores fora del centre penitenciari. El departament informava que la junta de tractament de la presó de Lledoners "havia acordat elevar la proposta favorable de modificació (ampliació del 100.2 amb una oferta laboral) al jutge de vigilància penitenciària, que decidirà si li dona el vistiplau". És a dir, condicionava que entrés en vigor al fet que ho avalés la jutge de vigilància penitenciària.

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, ja s’introduïa un matís diferent del que es produeix normalment, ja que en la majoria de casos quan la junta de tractament aprova un 100.2 o una modificació ja és executiu. Fonts del departament ho justificaven dijous per la "naturalesa" de l’oferta laboral que havia presentat Sànchez.

Ara bé, en la notificació que va arribar al líder de la Crida no deia això, segons el comunicat, sinó que afirmava que la junta "acorda, per unanimitat, no tramitar la seva sol·licitud de 100.2 del reglament penitenciari laboral a l’associació Crida Nacional per la República”. "Tinc dret a rebre abans que ningú la comunicació d'allò que m’afecta personalment. I a més, tinc dret que la informació que es difongui des d’organismes públics sobre la meva situació sigui veraç i eviti danys a persones del meu entorn, que van viure amb esperança i il·lusió la concessió del 100.2 laboral", afirma la comunicació difosa a través de Twitter.

Cargando
No hay anuncios

També explica que ha sol·licitat tenir accés a l'expedient per "conèixer els motius d’aquesta decisió inesperada", ja que assegura que "representa un canvi d’opinió sobtat del criteri expressat per l’equip de tractament". Explica que aquest equip, que és el que va elevar la proposta a la junta de tractament, "era favorable al 100.2 laboral que havia presentat".

Nova petició de voluntariat

Des que va declarar la pandèmia, Jordi Sànchez ha estat confinat a la presó de Lledoners, ja que la declaració de l'estat d'alarma havia propiciat que congelés el seu voluntariat a l'entitat Canpedró.

Cargando
No hay anuncios

A diferència d'altres presos ha seguit amb el confinament des del 8 de maig, quan la resta van tornar a sortir per treballar o fer el voluntariat que ja estaven fent o un de nou arran de la modificació del 100.2 per part del departament de Justícia. Al final del comunicat, l'exlíder de la Crida fa referència a aquest punt.

"A causa de la pandèmia, i per disminuir riscos de contagi a la resta d’interns, qualsevol pres que surt en 100.2, quan torna a la presó, queda confinat a la cel·la. No puc assumir els costos personals d’estar confinat a la cel·la tota la setmana a excepció de les nou hores autoritzades per fer voluntariat", acaba.

En aquest sentit, explica que sol·licitarà la modificació horària del voluntariat i que, quan es concedeixi, "recuperarà el 100.2" per poder tornar a sortir com feia abans de la pandèmia.