Política27/09/2017

Jordi Sànchez i Jordi Cuixart: “La repressió per votar legitimarà qualsevol decisió del Parlament i el Govern”

Entrevista als presidents de l’Assemblea Nacional Catalana i d’Òmnium Cultural

Antoni Bassas
i Antoni Bassas

BarcelonaA cinc dies per a l’1-O, hi ha dues persones que tenen molt a veure amb la voluntat de milions de catalans de votar diumenge. Visiten el plató de l’ARA just després que la fiscalia ordeni als Mossos que dissabte prenguin el control dels col·legis electorals.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Com valoren aquesta ordre?

Cargando
No hay anuncios

Jordi Sànchez:Amb tranquil·litat. La fiscalia intenta generar una situació de tensió al voltant del cos de Mossos. Votarem cívicament, pacíficament, però segur que l’1-O els col·legis electorals veuran milers i milers de persones esperant per entrar quan s’obrin les portes.

Jordi Cuixart: Que ningú dubti que els Mossos seguiran estant al servei del poble. Estem convençudíssims que aquesta policia, que ha mostrat diligència suficient, el dia 1 garantirà la seguretat i que no hi hagi cap tipus d’incident, i estarà al costat del poble de Catalunya.

Els Mossos desobeiran la fiscalia?

Cargando
No hay anuncios

J.S.: No he dit això. Els Mossos segur que faran la seva feina, i quan hi hagi gent a les portes per votar, el sentit comú -siguin els Mossos, la Policia o la Guàrdia Civil- dominarà.

El seu consell és “Vagin a votar”.

J.S.: Cadascú que faci el que cregui. Quan un país vol votar, no hi ha prou agents dels Mossos, ni de la Guàrdia Civil ni de la Policia per impedir-ho.

Cargando
No hay anuncios

J.C.: És possible que davant la pressió de la gent no es pugui frenar una obvietat. És important que ningú es prengui la justícia pel seu compte, que no hi hagi escenes en què s’hagi d’empènyer un mosso. La presència massiva de ciutadans a primera hora del matí serà el desllorigador que permetrà que l’escena es desenvolupi amb normalitat. Nosaltres, poble cívic i disciplinat, farem les cues. La imatge de la gent amb una papereta a la mà té molta potència. És una imatge guanyadora i infal·lible al món.

¿Desaconsellen anar a dormir divendres als col·legis?

J.S.: En principi no és la consigna, però és veritat que la creativitat del país és molt gran.

Cargando
No hay anuncios

J.C.: Intentant fer el bé pots crear algun tipus d’impediment. Modestament, demanem que no ens precipitem amb aquestes decisions.

J.S.: La majoria de col·legis tindran un accés obert. Estic convençut que a la majoria de localitats es podrà votar. Una altra cosa és que hi hagi una operació policial.

Per exemple, a Barcelona.

Cargando
No hay anuncios

J.S.: Aquí és on cal la imatge cívica, de resistència, desobediència ciutadana. Fent cua aconseguirem desbordar el control policial.

I si es posen les urnes a la porta?

J.S.: No forma part del concepte de referèndum a l’Europa del segleXXI. Les urnes han de ser als col·legis. Si hi ha un govern que no creu en la democràcia i la vol impedir, ho haurà de fer amb el cost de la imatge de milers de ciutadans volent votar. Si persistim i resistim, votarem i probablement guanyarem.

Cargando
No hay anuncios

¿Segueixen pensant que hi haurà urnes, diguem-ne, màgicament?

J.C.: El Govern va agafar el compromís que hi hauria punts de votació iguals o semblants a les conteses electorals normals, que hi hauria cens... A cinc dies d’una de les fites històriques més grans que tenim com a país, veiem que fins i tot amb els atacs de l’aparell de l’Estat el Govern compleix tots els compromisos. Tots ho voldríem fer d’una manera molt diferent, però si aquest és el compromís, el poble de Catalunya no té cap dret de dubtar de la capacitat organitzativa del Govern.

J.S.: No és tan fàcil que hi hagi 10.000 urnes més en pocs dies si les requisen. Si el Govern diu que té urnes distribuïdes en la capil·laritat de cada municipi, no crec que arribin als col·legis per art de màgia, sinó per la seva capacitat organitzativa.

Cargando
No hay anuncios

Vostès repeteixen “No caiguem en provocacions”. Ho poden precisar?

J.S.: Si hi ha detencions, la consigna és clara: de 20 a 20.30 h, davant de cada ajuntament; de 20.30 a 22 h encartellar els municipis, i a les 22h cassolades de protesta. El més important: tota l’energia per anar a votar l’1-O, portant-hi amics, familiars, veïns... No ens hem de distreure per barrabassades que pugui fer la Guàrdia Civil o la fiscalia.

I anar a la vaga general?

Cargando
No hay anuncios

J.C.: Seria un error treure el focus de l’1-O. Qualsevol cosa que ens aparti d’aquest focus és una victòria dels que no volen que votem.

Diumenge ens haurem de preguntar si el resultat és prou vàlid per proclamar la independència quatre dies després.

J.S.: Hi ha una diferència molt gran entre una jornada d’absoluta normalitat i una jornada en què la participació es pot veure afectada per la repressió.

¿La repressió legitimaria la independència?

J.C.: La repressió i l’impediment per votar legitimaran qualsevol determinació del Parlament i del Govern. Caldrà reflexionar-hi, però la legitimitat recau en el Parlament.

J.C.: Cal no treure el focus de l’1-O. Tinc plena confiança que la majoria independentista sabrà estar a l’altura del moment històric. No entendríem que tot això desemboqués en unes eleccions autonòmiques.