CAMÍ DEL 21-D
Política16/11/2017

Sànchez deixa l’ANC per ser el 2 de Puigdemont

ERC incorpora Ruben Wagensberg i defineix el 21-D com “el referèndum que l’Estat no va voler pactar”

Aleix Moldes
i Aleix Moldes

BarcelonaLes eleccions del 155 ja tenen definits els candidats. Avui es tanquen les llistes i d’aquí 18 dies començarà la campanya electoral més anormal de la democràcia, amb alguns dels principals candidats independentistes a la presó o a l’exili belga. És el cas d’ERC i de la candidatura que encapçalarà el president del Govern, Carles Puigdemont, a qui el PDECat ha confiat la seva sort a les urnes. I el primer que s’ha garantit Puigdemont és que el seu número2 sigui el fins ara president de l’ANC, Jordi Sànchez.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ahir va fer un mes que Sànchez va ingressar a la presó de Soto del Real amb el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i des d’allà va comunicar que acceptava l’oferiment del president. Immediatament va renunciar a la presidència de l’Assemblea -els estatuts l’obliguen a fer-ho- en una carta dirigida als socis de l’entitat. “Anuncio que he acceptat la petició del president Puigdemont d’assumir, amb ell i altres persones, el repte de renovar la majoria parlamentària i de govern al nostre país, amb l’objectiu de seguir avançant en la legítima defensa de la República”, els explicava. De moment, l’Audiència Nacional ha rebutjat els recursos dels seus advocats contra la presó provisional i és probable que ni ell ni Puigdemont puguin fer campanya a Catalunya. A diferència de Sànchez, i tot i rebre ofertes per integrar alguna de les candidatures, Cuixart ha decidit no fer el pas.

Cargando
No hay anuncios

L’ANC, com el PDECat, va estar pressionant a favor d’una llista unitària, que ni ERC ni la CUP avalaven. El vicepresident de l’entitat, Agustí Alcoberro, havia apuntat l’opció que Sànchez i Cuixart encapçalessin la candidatura, encara viva fins dimarts en forma d’agrupació d’electors. Descartada aquesta opció, Puigdemont va rebre dimecres l’aval del consell nacional del PDECat per elaborar una llista a la seva mida. I, segons expliquen diverses fonts, en les últimes hores ell i el seu entorn han estat contactant amb possibles candidats amb l’objectiu de demostrar transversalitat. Així, a part dels consellers a la presó i dirigents de nova fornada, com Albert Batet i Elsa Artadi -no hi seran els principals dirigents Artur Mas, Neus Munté ni Marta Pascal-, s’han afegit a la candidatura de Junts per Catalunya, entre d’altres, el professor de dret constitucional Hèctor López Bofill, el periodista i exdelegat del Govern a França Martí Anglada i la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs. L’exdelegat del Govern a Madrid Ferran Mascarell i l’expresident del Parlament (i militant de Demòcrates) Joan Rigol ocuparan llocs simbòlics a la candidatura en què Puigdemont també ha intentat incorporar l’exconsellera socialista Marina Geli i diverses persones vinculades a Esquerra, segons expliquen fonts pròximes a l’ARA.

El PDECat fa costat al president, tot i que la manera com ha elaborat les llistes ha incomodat sectors de la formació. A part de confiar gran part de la llista a independents -saltant-se les habituals quotes territorials que garantien l’equilibri del partit-, els principals dirigents del PDECat van tenir la llista ahir, i ni tan sols s’havia contactat amb tots els que hi figuraven. De fet, el partit encara no ha fet públics tots els noms de la candidatura.

Cargando
No hay anuncios

Avui, data límit per presentar les candidatures, s’acabarà de conèixer la llista al complet. ERC ja la va fer pública ahir, sense gaires canvis respecte a la que va aprovar dissabte al seu consell nacional. La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, en el número 4, la diputada Alba Vergés en el número 6 i l’impulsor de la campanya Casa Nostra Casa Vostra i de la plataforma En Peu de Pau, Ruben Wagensberg, en el número 9 com un dels principals independents de la llista. Esquerra es presenta al costat d’Avancem (Fabian Mohedano, número 27), MES (Ernest Maragall, número 13) i Demòcrates (Antoni Castellà, número 15). Amb els democristians, els republicans han acordat mantenir llibertat de vot en temes que els allunyin ideològicament. Castellà va apuntar ahir la necessitat de restablir el Govern de la República encara que ni Puigdemont ni Junqueras poguessin ser investits per la seva situació judicial. “El primer que hauria de fer el president que prengués possessió seria posar-se a disposició de Puigdemont”, va indicar.

Junqueras encapçala la candidatura dels republicans, on també s’han inclòs els consellers del partit i on sobresurt la figura de Marta Rovira, número 2 per Barcelona, però a qui el mateix Junqueras avala per ser candidata a la presidència del Govern. “Tots estem disposats i disponibles per al que calgui”, va afirmar ahir Rovira a Catalunya Ràdio, abans de subratllar que “el candidat d’ERC el 21-D és Oriol Junqueras”. Rovira, acompanyada de la diputada al Congrés Ester Capella, va visitar a la tarda els presos polítics d’Estremera i va sortir amb un missatge d’optimisme de cara al 21 de desembre. “El referèndum que l’Estat no va voler pactar”, així és com va definir el 21-D la secretària general dels republicans.

Cargando
No hay anuncios

ERC aposta per un govern de concentració després del 21-D, però el PDECat no avala aquesta via. Les urnes equilibraran les forces entre les dues principals opcions independentistes.