Alerta per la salut de Jordi Pujol

Jordi Pujol, estable i despert, després de ser operat d'urgència d'un ictus

El seu metge de capçalera diu que ja pot tornar a parlar però que encara no està fora de perill

BarcelonaL'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, de 92 anys, ha estat operat aquest dilluns d'urgència a l'Hospital de Sant Pau a causa d'un ictus provocat per l'obstrucció d'una artèria cerebral, que li ha reduït el flux sanguini. L'hospital ha informat en un comunicat que se li ha practicat un "tractament endovascular per eliminar l'obstrucció" –arran de la qual ha patit una "alteració aguda" del llenguatge– i, segons ha pogut saber l'ARA, un cop intervingut es troba estable i en observació.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El metge de capçalera de Jordi Pujol, Jaume Padrós, ha assenyalat a RAC1 que l'expresident es troba a la unitat de semicrítics i que està despert i parla. El president del Col·legi de Metges de Barcelona ha informat que Pujol "realment ha recuperat part de l'afectació", tot i que encara "és molt prematur" per aventurar-se a dir que està fora de perill. "És una persona gran, que té altres patologies i la mateixa intervenció no està exempta de risc". "El que ha passat és una situació greu a nivell psicològic i psíquic i cal veure com es recupera", ha insistit tot i admetre que "el pas més crític ha estat superat". "Confiem molt que es recuperi i millori. Veurem en els propers dies com és la recuperació", ha afegit.  

Cargando
No hay anuncios

L'Hospital donarà aquest dimarts més informació sobre el seu estat. Fonts mèdiques expertes en la qüestió consultades per aquest diari apunten que en aquest tipus d'operacions la cirurgia no és gaire invasiva. La intervenció es fa a través d'un catèter o un element similar que s'introdueix a l'artèria afectada i, amb l'ajuda de càmeres minúscules, o bé el coàgul que ha provocat l'ictus s'elimina amb substàncies farmacèutiques o bé s'extreu directament. Un cop fet això, expliquen les mateixes fonts, el cervell es desinflama i en qüestió de dies es pot saber del cert quin és l'abast de la zona afectada. En tot cas, afegeixen, és clau que la intervenció es faci amb rapidesa.

Cargando
No hay anuncios

L'ictus patit per l'expresident arriba en plena recuperació de la seva vida pública, amb l'aparició en nombrosos actes vuit anys després del comunicat del 25 de juliol del 2014 en què va confessar que tenia diners en bancs de l'estranger. De mica en mica ha anat sortint de nou a l'arena pública, i aquest mateix dissabte va concedir una entrevista a Catalunya Ràdio en què es confessava "preocupat" pel seu llegat, deia que havia fet "coses ben fetes" però també n'admetia d'altres que no el deixen "satisfet". Tot i així, va evitar fer un balanç de la seva trajectòria: "El dia que em mori li podrà fer una entrevista a algú i preguntar-l'hi. Però jo no m'he mort, encara", va dir Pujol. "I li preocupa, la mort?", va preguntar-li l'entrevistador. "A mi no m'agrada, però és inevitable. La tinc present, però no m'hi obsessiono", va concloure l'expresident.

La d'aquest dilluns no ha sigut la primera hospitalització de Pujol. Ara fa un any el van ingressar per una arrítmia cardíaca que el va posar sota vigilància, però que no va impedir que rebés l'alta l'endemà. El gener del 2021 l'expresident i la seva dona, Marta Ferrusola, van donar positiu en covid, tot i que van passar la malaltia sense complicacions i sense símptomes greus. I abans, el 2018, també va ser ingressat a la Clínica Sagrada Família de Barcelona per una pneumònia.

Cargando
No hay anuncios

"Em dol que em diguin corrupte"

L'1 de juliol d'aquest any, Jordi Pujol va concedir una altra entrevista a SER Catalunya en què va afirmar que li "dol" que li diguin "corrupte": "Jo no he cobrat ni una pesseta", va subratllar abans que el periodista li preguntés: "I la seva família?" "No ho sé", va dir, i va remarcar que "posaria la mà al foc per la gran majoria" de la seva família. En aquest punt no va detallar per qui no l'hi posaria. Ara fa un any i tres mesos, l'Audiència Nacional va obrir judici oral contra la família Pujol. Els tribunals investiguen si van actuar com una organització criminal –en paraules del magistrat que els va processar, José de la Mata– enriquint-se d'amagat d'Hisenda i gràcies a la influència que tenien sobre l'administració pública.

Cargando
No hay anuncios

Dissabte a Catalunya Ràdio Pujol va defugir respondre preguntes sobre el seu cas i el de la seva família, i ho va fer amb el seu tradicional "no toca". "¿Vostè ha mirat cap a un altre costat?", li va preguntar l'entrevistador. "Jo he mirat cap a molts costats", va respondre l'expresident. El que sí que va deixar clar és que no es penedeix d'haver tingut set fills i es va "reafirmar" en la decisió de tenir família nombrosa: "Va ser un acte de fe i optimisme, meu i de la meva dona, cap a nosaltres mateixos i també cap al país".

Un país que Jordi Pujol considera que en aquests moments està vivint una "crisi política" important. Tot i això, va advocar per no "plorar per les cantonades" i quedar-se amb el costat positiu: "Hi ha coses del món de la cultura, l'economia o la ciència que van molt bé". "Jo soc un patriota català, m'estimo Catalunya i em dec a Catalunya i faré tot el que pugui per Catalunya", va concloure l'expresident. La sortida de l'ostracisme de l'excap del Govern ha coincidit amb la reivindicació per part de dirigents de Junts de la figura de Pujol i del seu llegat com a cap de l'executiu.

Cargando
No hay anuncios

Al febrer el van convidar, per primer cop en set anys, a un acte organitzat pel Govern: la cloenda del cicle de taules rodones sobre Europa, muntat per la conselleria d'Acció Exterior. Pujol hi va intervenir al costat de dos dels seus predecessors, Quim Torra i Artur Mas. De fet, tal com va explicar l'ARA, Pujol continua rebent el tractament protocol·lari de molt honorable, el mateix que la resta de presidents i expresidents de la Generalitat i del Parlament. I això que el 2014 Mas va dir: "Jordi Pujol ho deixa tot i passa a ser un ciutadà com qualsevol altre".