Jordi Pujol: "Acollir-me a l'amnistia? He estat objecte de gent que ha tingut una actitud hostil"

L'expresident considera que s'ha de negociar amb Espanya i creu que la identitat catalana "està amenaçada"

Jordi Pujol, expresident de la Generalitat
ARA
30/11/2023
2 min

BarcelonaEl més difícil de la negociació entre el PSOE i Junts va ser establir el perímetre de l'amnistia. El problema era que les dues parts discrepaven de quines causes havien d'incloure-s'hi i això va allargar la negociació més del que estava previst: malgrat que els juntaires reclamaven introduir-hi l'anomenat lawfare per a aquells casos no relacionats directament amb el Procés, els socialistes només van acceptar reflectir la guerra judicial en l'acord polític i deixar-la fora de la llei. Això, doncs, ha limitat el marge de maniobra d'aquells que podrien haver intentat recórrer a l'amnistia davant dels tribunals: com la família Pujol, arran de l'actuació de l'anomenada operació Catalunya. El mateix expresident de la Generalitat Jordi Pujol s'hi ha referit aquest dijous en una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio. Respecte a si hauria de ser amnistiat, ha dit: "Jo he estat objecte, per part de més d'una banda, de gent que va tenir una actitud hostil", ha dit Pujol. Però ha afegit que ell, en aquesta qüestió, no s'hi ha de ficar "gaire".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

I és que hi havia exdirigents de Convergència que al llarg de la negociació entre Junts i el PSOE havien reclamat una amnistia àmplia, que inclogués també les causes "contaminades", a parer seu, per l'anomenada policia patriòtica. Això, segons aquestes fonts, incloïa el cas de l'expresident Jordi Pujol, però també el del lletrat de l'expresident Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, que està imputat per blanqueig de capitals en el cas del narcotraficant Sito Miñanco. Per als afins a la presidenta de Junts, Laura Borràs, també hi havia d'entrar el cas de la Institució de les Lletres Catalanes. Ara bé, el PSOE no ho va acceptar de cap manera.

En tot cas, Pujol ha celebrat aquest dijous que s'hagi plantejat una llei d'amnistia "tan àmplia com ha sigut possible" i considera que és necessària per a la "concòrdia" i perquè Catalunya i Espanya tinguin "un bon encaix". "A mi em sembla un bon acord tot el que significa una millora, petita o grossa", ha dit sobre els acords de Junts i Esquerra amb el PSOE. En aquesta línia, ha afirmat que l'estratègia de "o tot o res" pot ser un "desastre".

"Negociar defensant la identitat"

D'altra banda, l'expresident també ha exposat quines són les seves preocupacions de cara al futur i a on, a parer seu, s'haurien de centrar els esforços des de Catalunya. Pujol ha alertat que la identitat catalana està "molt amenaçada". I ha posat com a exemple el "perill" que afronta la llengua catalana, que és, ha argumentat, "una part molt important" d'aquesta identitat. Tot i aquesta preocupació, l'expresident, de 93 anys, creu que estem millor que temps enrere, quan gent del PP, i també del PSOE, explica, li deia que dels catalans no se'n recordaria ningú en 40 anys.

Pujol ha recordat com ell va negociar amb diferents partits a Madrid, i considera que és el camí a seguir: "Hem pogut negociar moltes vegades amb Madrid defensant la identitat". Segons Pujol, maniobrar dins d'Espanya requereix "intel·ligència" i no es pot fer amb improvisació. És en aquest marc que ha defensat que "no es poden prendre decisions alegrament". A més, considera que Catalunya "no es pot rendir davant de qualsevol imposició de fora".

stats