DRET DE DECIDIR
Política17/09/2012

L'històric dirigent del PSC Jordi Font es posiciona a favor de l'estat propi

"Davant l'evidència d'estar vivint en casa aliena i en la impossibilitat d'una casa comuna, no hi ha més sortida que la casa pròpia", defensa l'actual director de l'Institut del Teatre a 'El País'

Ara
i Ara

BarcelonaL'històric dirigent del PSC Jordi Font ha reconegut aquest dilluns en un article a 'El Pais' titulat 'Què ocorre amb Catalunya?' que dóna per impossible el federalisme i que ja dóna suport a l'estat propi. Segons Font, no és cert que no hi hagin federalistes fora de Catalunya, ja que "el nou Estatut va ser aprovat per una majoria de la Cambra espanyola", però que, després del "linxament i la mutilació extraparlamentària del text legal", els dirigents del PSOE van ser incapaços de seguir-lo defensant i això "els va portar a posar-se de perfil i a dissimular". "Els federalistes catalans havíem estat derrotats, però no pel nacionalisme català, sinó per Espanya. Davant l'evidència d'estar vivint en casa aliena i en la impossibilitat d'una casa comuna, no hi ha més sortida que la casa pròpia. Només Espanya podria revertir-ho, tot i que sembla utòpic que vagi a fer-ho", conclou el text.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"La voluntat de pacte de Catalunya –i no diguem el seu ideal federal i plurinacional per a Espanya– han estat greument escarnits, fins l'extrem d'estar mutant avui cap a un decebut i ofès 'Adéu Espanya!', afirma Font, qui va ser un dels dirigents del PSC-Congrés durant la Transició i dels que va impulsar el procés d'unitat amb el PSC-Reagrupament i la Federació Catalana del PSOE per fundar el PSC, del qual en va formar part de la direcció fins el 2000. Actualment, és membre del Nou Cicle, que agrupa els socialistes propers a Raimon Obiols, i director de l'Institut del Teatre.

Cargando
No hay anuncios

Font situa com els elements que li han portat a ell i a la majoria dels catalans a optar per la via de l'estat propi al fet que la sentència de l'Estatut desmentís "el pacte constitucional de 1978, en quedar descartats els desenvolupaments federals i plurinacionals que s'havien donat per inclosos". Posteriorment, també ha lamentat els intents per desmuntar la immersió lingüística, el mal funcionament de serveis estatals com els trens de rodalies i la xarxa elèctrica, la discriminació dels peatges, l'abandonament de qüestions estratègiques com l'eix mediterrani, l'alta velocitat o el règim d'aeroports, o l'alt dèficit fiscal català, "que ha vingut doblant el 4% que a Europa mai se supera". L'exdirigent socialista també recorda que el PSC ha defensat amb força el federalisme, que creu que seria la fórmula d'encaix idònia i que va "arrelar de nou a Catalunya" i "va arribar a ser una idea hegemònica", però que s'ha vist que per part d'Espanya no és aplicable.