Jordi Cuixart surt de la presó en el seu primer permís penitenciari

Els presos polítics no recorreran el segon grau i buscaran sortir a través del 100.2

Jordi Cuixart sortint de Lledoners
Quim Bertomeu
16/01/2020
3 min

Barcelona822 dies després d'entrar a la presó, el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, n'ha sortit aquest dijous per primera vegada. Somrient i exhibint el símbol de la victòria, ha sortit a les 19.30 hores i fent ús del seu primer permís penitenciari de dos dies. La idea de Cuixart és gaudir d'aquestes 48 hores amb discreció, envoltat de la família i sense agenda pública. La sortida del líder independentista del centre penitenciari de Lledoners va ser autoritzada aquest dimecres per la Generalitat. Cuixart s'havia pogut acollir a aquest permís després d'haver complert el primer quart de la condemna de 9 anys a què va ser sentenciat pel Suprem.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Òmnium Cultural, a través d'un comunicat, ha expressat que concep aquest permís com un dret que Cuixart té "com a pres polític i al qual no renunciarà", però ha insistit que el seu president "no s'acollirà a cap mesura concebuda com a reinserció o que impliqui el reconeixement de cap delicte". La notorietat del moment viscut a les portes de la presó s'explica també perquè ha sigut el primer permís que han tingut els presos condemnats pel Suprem. Jordi Sànchez també va demanar el mateix permís que Cuixart i també li ha sigut concedit, però la seva sortida encara no s'ha fet efectiva, assenyalen fonts properes al líder de la Crida Nacional. Quan surti, ho farà igual que Cuixart: amb discreció i per estar amb els seus. La primera sortida de la resta de presos encara es farà esperar. Tenen penes més elevades i alguns d'ells van entrar més tard a la presó.

Sense tercer grau

No ha sigut l'única novetat de pes d'aquest dijous pel que fa els presos. També s'ha confirmat que cap dels nou presos polítics recorrerà el segon grau amb el qual els serveis penitenciaris de la Generalitat els van classificar la setmana passada. Per tant, cap d'ells impugnarà la decisió per intentar aconseguir el tercer grau, han explicat diverses fonts jurídiques a l'ARA. Aquesta qüestió amenaçava amb obrir un nou conflicte entre ERC i JxCat però, finalment, la sang no arribarà al riu.

El segon grau amb què els va classificar la Generalitat suposa que segueixin en règim ordinari de presó. El tercer grau, en canvi, els hauria permès obtenir un règim de semillibertat. Per què no recorren, doncs? Les possibilitats d'èxit són escasses, ja que hi ha molt pocs casos de presos amb condemnes de més de nou anys que hagin obtingut d'entrada aquest tercer grau. A més, si l'aconseguissin, podrien entrar en nous litigis, ja que la Fiscalia l'impugnaria amb tota probabilitat.

Malgrat no recórrer el tercer grau, els advocats dels presos activaran un mecanisme per aconseguir les primeres sortides de la presó a través de l'article 100.2 del codi penitenciari, que, en definitiva, és una via a mig camí entre el segon i el tercer grau. Si se'ls concedís aquesta opció podrien aconseguir sortides programades diàries, per exemple, per anar a treballar. Totes les defenses menys la de Cuixart confirmen que apel·laran a aquest article.

Per anar a treballar

Pel que fa als presos d'ERC, fonts de la seva defensa asseguren que ja estan preparant la documentació i contemplen començar a explorar aquest via a principis de febrer. Oriol Junqueras, Dolors Bassa i Raül Romeva plantejaran recuperar "el contacte amb l'exterior" esgrimint la possibilitat d'anar treballar. En el cas de Carme Forcadell, ja jubilada, argumentarà la voluntat de cuidar la seva mare. La decisió de no recórrer el segon grau és més significativa pel que fa als casos de Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez, de JxCat. L'advocat dels tres, Jordi Pina, i Turull havien mostrat el seu malestar amb el segon grau concedit per la Generalitat, en concret per la conselleria de Justícia pilotada per ERC. Aquí començava el potencial nou enfrontament entre JxCat i els republicans, que ara queda desactivat. Fonts jurídiques de JxCat confirmen que buscaran la via del 100.2, però eviten donar més detalls perquè volen que tingui "la mínima repercussió pública possible". La defensa de Joaquim Forn també confirma que buscarà la mateixa via per aconseguir les sortides de la presó. El 100.2 parteix de les juntes de tractament dels centres i s'aplica de forma immediata, el jutge de vigilància penitenciària decideix si ho valida i es pot recórrer davant de l'audiència provincial.

Cs també ha mogut fitxa, però per intentar entorpir els permisos, informa Aina Mascaró. Aquest dijous ha presentat davant la Fiscalia un recurs en contra de la sortida de Sànchez i Cuixart. Els presos des d'avui ja saben, almenys, quins seran els primers en presentar batalla contra els seus permisos.

stats