Jordi Cuixart: "Si algú no pot aportar el cent per cent, és legítim i farà ben fet de dir que no ho pot assumir"
Entrevista al president d'Òmnium Cultural
BarcelonaJordi Cuixart (Santa Perpètua de Mogoda, 1975), president d'Òmnium Cultural, és una de les veus més transversals del sobiranisme i que més advoca per bastir ponts amb els comuns perquè s'incorporin a l'1-O.
Hi haurà un coordinador del referèndum, el president signarà un decret de canvi de competències i Junqueras i Romeva compraran les urnes. Què li sembla?
El president Puigdemont ja va informar el dia de la qüestió de confiança que tot el que feia referència a l'organització del referèndum passava a quedar sota el paraigua del vicepresident i Romeva. És l'hora dels lideratges, de seguir.
Anem tard amb les urnes?
Tenim un estat que ens posa totes les traves i d'aquí uns anys, quan recordem que el 2017 a Catalunya reivindicàvem drets del segle XIX, ens adonarem de la magnitud de la tragèdia. Ens estan qüestionant el dret a vot.
Els esdeveniments expliquen fins a quin punt l'estratègia del govern espanyol està produint efectes. El conseller Baiget va dimitir per manifestar dubtes sobre l'1-O.
No se n'està sortint. El gran consens que tenim a Catalunya pel referèndum va més enllà del Govern i la majoria sobiranista. El tsunami democràtic ho arrasarà tot. Als ciutadans de Catalunya no se'ls pot dir "No aneu a votar" sense cap tipus d'argument ni alternativa.
I el cessament del conseller?
Els que venim del món de l'empresa sabem que sovint has de prendre decisions a contracor amb la determinació que el que estem fent és molt complex. Per tant, tot el reconeixement al conseller Baiget, a qui tinc estima personal.
¿El govern espanyol ha trobat un punt dèbil en el patrimoni?
Demostra la indignitat d'un estat capaç d'atemptar contra la llibertat individual de vetllar per un futur millor per als fills. Qui per raons personals no pugui aportar el cent per cent, és legítim i farà molt ben fet de dir que no ho pot assumir. Farà un exercici de responsabilitat molt gran. La situació demana coratge, però també responsabilitat. No serà el meu adversari.
Vostè és empresari. S'està jugant el patrimoni?
És possible que l'Estat també ens vingui a buscar. Jo tinc una concepció de la vida molt frugal i bàsica.
L'Estat també està advertint les empreses que fabriquen urnes.
És indigne. La guerra bruta. D'aquí uns anys ens posarem les mans al cap de veure com amb recursos públics l'Estat va intentar coaccionar els ciutadans i les empreses de Catalunya. I ens consta que anirà a més.
Quan s'apel·la a la responsabilitat col·lectiva, ¿vol dir que els 70.000 socis d'Òmnium estan disposats a sortir al carrer?
No anirà només de sortir al carrer. Les respostes de la ciutadania hauran d'anar d'acord amb els atacs de l'Estat. No només els 70.000 socis d'Òmnium, els socis de l'ANC, de sindicats, patronals, del tercer sector, haurem de sortir a defensar la democràcia. De la nostra actitud individual també en poden dependre moltes accions de caràcter contundent.
¿Llegia entre línies que tenen un pla de desplegament preparat per si cal un reforç popular per a l'acció política?
Amb el projecte 'Crida per la democràcia' intentem crear aquests vincles mitjançant el telèfon mòbil, establir un sistema de connexió per oferir respostes necessàries: democràtiques, pacífiques i no violentes contra les reaccions de l'Estat.
El govern espanyol repeteix que el referèndum no es farà.
Que comencin a explicar com impediran que se celebri aquest referèndum. Des del Govern s'està explicant com es durà a terme, fins i tot amb detalls excessius.
En el supòsit que el TC anul·li la llei del referèndum, com és d'esperar, caldrà desobeir?
Som gent d'ordre i a mi m'agrada parlar d'obeir la legalitat instaurada pel Parlament. És molt legítim crear lleis per donar resposta a la crida de voler votar.
Què li sembla la posició dels comuns?
Estem convençuts que davant la prohibició de posar les urnes estaran del nostre costat. Lamentem les seves ambigüitats, però si algú diu que és demòcrata, com Ada Colau, no és el meu adversari.
Per què una part de la població no se sent cridada a votar a l'1-O?
Sis de cada deu votants de Catalunya en Comú i quatre de cada deu del PSC diuen que hi participaran. Hi ha una defensa majoritària de l'1-O a Catalunya.
¿El votant del 'no' anirà a les urnes?
Ara el resultat és vinculant. Les lleis del referèndum i de transitorietat són la prova del cotó fluix que l'1-O és creïble.
¿Òmnium organitzaria debats entre el 'sí' i el 'no'?
Valoraríem molt que es pogués fer amb normalitat i sense coaccions. Malauradament, el 'no' avui no té campanya, però confiem que els ciutadans que vulguin votar contra la independència ho puguin fer amb tranquil·litat.