Cañas i Millo: LAPAO? No, català

El PP a Catalunya reconeix l'evidència filològica que nega el PP aragonès, i C's veu "ridícul" que el Parlament de l'Aragó vulgui canviar el nom de la llengua

El portaveu parlamentari del PP, Enric Millo, es va negar ahir a assistir a la reunió de De Gispert.
A. Mateo / M. Toro
07/05/2013
2 min

BarcelonaEl portaveu de C's al Parlament, Jordi Cañas, ha criticat aquest dimarts el canvi de nom que vol imposar el PP al català de l'Aragó. "És una mica ridícul el nom que li han posat, perquè és un debat filològic i no polític, i en definitiva no hi ha ningú que dubti que l'idioma que es parla és el català".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Però si que és significativa l'afirmació del portaveu parlamentari de C's, contrari al model d'immersió en l'escola catalana, i més ho és la del portaveu del PP al Parlament, Enric Millo, que ha reconegut l'evidència filològica que nega el PP aragonès, impulsor del canvi de nom de la llengua a l'Aragó per forçar-ne la fragmentació.

L'intent de fragmentar la llengua

Així s'han pronunciat els dos portaveus parlamentaris contraris al model d'escola catalana després que el Parlament de l'Aragó anunciés una nova llei de llengües, impulsada pel PP, per fer desaparèixer el català a la Franja de Ponent, començant per canviar el nom de la llengua i per dir-ne "llengua aragonesa pròpia de l'àrea oriental" (LAPAO).

CiU i ERC lamenten la falta de “rigor científic i acadèmic”

El portaveu al Parlament de CiU, Jordi Turull, ha qualificat de “molt greu” la decisió, perquè “no se sustenta des de cap rigor científic o acadèmic” i ha demanat “sentit comú” al Parlament aragonès. Turull ha preguntat amb sarcasme “com anomenaran ara la llengua castellana a l’Aragó?”. En la mateixa línia, el portaveu adjunt d’ERC al Parlament, Oriol Amorós, ha assegurat que tot “és fruit de la mala fe” i ha demanat a tots els ciutadans que rebutgin “aquest atemptat a totes les llengües del món”.

La coordinadora nacional d'ICV i portaveu al Parlament d'ICV-EUiA, Dolors Camats, ha demanat al Govern que obri “un debat amb l'Aragó per unificar la llengua”. Per part seva, el portaveu parlamentari de la CUP, Quim Arrufat, ha considerat que “és una ofensa als catalanoparlants”.

Més allunyat que la resta de partits, el portaveu al Parlament del PSC, Maurici Lucena, ha considerat “irrellevant” el cas perquè “un canvi de nom no canvia la realitat lingüística”.

stats