L’ESPANYOLISME A CATALUNYA

Jordi Borràs: “Societat Civil homologa el discurs de l’extrema dreta”

Il·lustrador i fotoperiodista, Jordi Borràs és autor de Desmuntant Societat Civil Catalana, un llibre sobre una entitat que veu més perillosa que les organitzacions ultres més marginals

Jordi Borràs: “Societat Civil homologa el discurs 
 De l’extrema dreta”
Marc Colomer
01/02/2016
3 min

BarcelonaIl·lustrador i fotoperiodista, Jordi Borràs (Barcelona, 1981) s’ha especialitzat en la investigació de l’entramat espanyolista a Catalunya i les relacions que té amb l’extrema dreta. Fruit de les seves investigacions, neix Desmuntant Societat Civil Catalana, un llibre sobre una entitat que veu més perillosa que les organitzacions ultres més marginals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un il·lustrador i fotoperiodista que recorre al text per retratar Societat Civil Catalana (SCC).

És un retrat en tota regla. No volia fer un àlbum de cromos sobre l’espanyolisme. Quan no he pogut arribar-hi amb la fotografia, hi he posat text, i d’aquí neix Desmuntant Societat Civil Catalana.

Què pretén desmuntar, de Societat Civil Catalana?

Pretenc explicar per què, com i qui funda i paga aquesta entitat, que vol ser una organització espanyolista a imatge i semblança de l’ANC.

¿Però sense xarxa social hauria tingut el recorregut que ha tingut?

És pràcticament nul·la, la seva xarxa social. Amb prou feines van omplir la plaça de Catalunya de Barcelona el 12-O del 2014 tot i els immensos esforços econòmics -va ser un acte pressupostat en més de 330.000 euros-, que van portar desenes d’autocars de l’estat espanyol i que va ser un acte cobert per mitjans espanyols com si fos el gran esdeveniment de la societat catalana... És una associació vertical feta de dalt a baix a cop de talonari i esperonada per tres cercles de poder: el polític, l’econòmic i un altre d’altament preocupant com és el de l’integrisme catòlic.

En el llibre vostè parla d’un combat que, això sí, es lliura per la via dels mèdia. Què combat? A què s’enfronta?

Societat Civil és un apèndix de l’Estat. No ho sabrem fins que sapiguem d’on surt el finançament, qui va impulsar-lo, les facilitats que han tingut a l’hora de fer certes gestions... Ens enfrontem a l’Estat.

¿Ha tret l’aigua clara de com es finança l’entitat?

No. Al llibre dono pistes, assenyalant empreses de l’Íbex-35, com Telefónica. No ho sabem. Sabem que el 2014 van gastar 1.084.000 euros. Una entitat amb 75 socis i 4.000 col·laboradors. El 2014, el 97% dels seus ingressos van ser donacions anònimes. No se’n sap l’origen.

Vol dir fons reservats?

Sospito que hi ha la mà de l’Estat d’una manera o altra. Siguin fons reservats o favors d’empreses. És evident que el poder econòmic hi té alguna cosa a veure.

Li he sentit a dir que li fa més por Societat Civil que no els cap rapats amb esvàstiques que s’exhibeixen cada 12-O. Què vol dir?

Societat Civil és una organització que propugna valors democràtics, però que aixopluga i és fundada, gestada i dirigida per gent de l’extrema dreta. No és directament una entitat d’extrema dreta. És pitjor: té la capacitat d’atreure l’extrema dreta i homologar-ne el discurs.

Però li podrien dir que no és pas responsabilitat de Societat Civil Catalana, que se’ls acostin organitzacions antidemocràtiques.

És normal que se’ls acosti aquesta gent si tenim en compte que alguns dels seus fundadors i impulsors són gent com Josep Alsina, un exmilitant del Partido Español Nacional Socialista (PENS), que dirigeix una revista que s’anomena Nihil Opstat, o Javier Barraycoa, exsecretari general del partit Comunió Tradicionalista Carlista. O, fins i tot, el mateix Josep Ramon Bosch, fins fa poc president de l’entitat, que va haver de dimitir perquè se li va obrir un procés judicial per amenaces des d’un perfil de Facebook que suposadament gestionava ell, i des d’on lloava l’extrema dreta o confessava la seva militància a les joventuts de Fuerza Nueva quan la dirigia el seu advocat d’avui, José María Fuster-Fabra Torrellas.

¿No hauria de ser normal que de la mateixa manera que hi ha l’ANC en l’àmbit independentista, també hi hagi una plataforma que aglutini l’espanyolisme civil?

Vaig sortir content de la presentació pública de Societat Civil, perquè em va semblar que per primer cop l’espanyolisme s’organitzava de manera seriosa, i ja era hora que per fi es plantegessin el procés independentista seriosament. L’entitat hauria pogut ser una organització que representés la transversalitat unionista si hagués posat un cordó sanitari a l’extrema dreta. És normal que un progressista unionista no vulgui anar als actes de Societat Civil. Perquè es troben que en els seus actes hi ha banderes franquistes, també. I gent del Movimiento Social Republicano, Plataforma per Catalunya... L’espanyolisme mai ha après a prescindir d’aquests sectors. Perquè, en part, no pot.

stats