Jordi Ballart estripa el carnet del PSC i deixa l'alcaldia de Terrassa en protesta pel 155
Admet que els socialistes no el representen "des de fa temps" i que l'aval a l'Estat l'ha fet plegar
Barcelona“M’acabo de donar de baixa com a militant del PSC i, com a conseqüència lògica i ètica, avui renuncio a l’alcaldia de Terrassa”. Jordi Ballart ha fet aquest dijous un pas llargament meditat. El fins ara batlle de Terrassa ha estripat el carnet de la formació que lidera Miquel Iceta i que “ja fa temps” que l’havia deixat de representar. L’aval dels socialistes a la repressió de l’Estat –i més concretament a l’aplicació del 155–, però, ha estat “la gota d’aigua que ha fet vessar el got”, tal com ha reconegut ell mateix en una declaració institucional a l’Ajuntament.
“He de dir que avui és un dia trist per a mi, però alhora, de pau interior”, ha dit Ballart, defensant la seva decisió com un gest de “coherència” i “dignitat”. Fa unes setmanes, de fet, havia assegurat que es donaria de baixa del PSC si el partit donava suport a la intervenció de l’autonomia. I tot i que l’expresident de la Generalitat i únic senador del PSC, José Montilla, no va participar finalment a la votació del 155, els socialistes catalans van avalar la mesura davant la DUI.
La resposta dels socialistes a la “situació caòtica” actual –de la qual en fa responsables els governs català i espanyol i les forces que els han donat suport– és l’últim exemple dels greuges que Ballart ha detallat en el seu discurs. “Les direccions del PSOE i el PSC s’han independitzat dels militants i dels seus compromisos.Han decidit clarament recolzar Rajoy i el PP, abandonant aquell no a Rajoy que ens va donar tanta esperança”, ha argumentat.
Després de deixar clar que “un partit polític no és un convent o un exèrcit que funciona a base d’ordeno y mando”, ha confessat que el PSC no ha estat al seu costat quan des de l’alcaldia de Terrassa ha iniciat el procés per remunicipalitzar l’aigua: “M’he exposat a pressions molt fortes que m’han fet adonar-me de la connivència del meu partit amb certs poders i lobis econòmics”. Amb tot, critica el “gir a la dreta” dels d’Iceta en els últims temps i assegura que el PSC “ha renunciat als valors i ideals de socialdemocràcia i de catalanitat” i a “representar la pluralitat del país, pendent només dels resultats electorals i de les enquestes, de conservar petites parcel·les de poder”.
Ballart recorda que no és el primer que marxa i es mostra convençut que no serà l’últim. Caldrà veure si algun dels alcaldes que van signar el comunicat que demanava a Iceta que s’oposés al 155 segueix els seus passos. L’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, ja va deixar l’executiva del PSOE, i el batlle de Castellar del Vallès, Ignasi Giménez, havia obert la porta a estripar el carnet. A l’espera de veure si hi ha efecte dominó, fonts del PSC reuen ferro a la sortida de Ballart, que defineixen com a previsible i poc rellevant.
Es dona la circumstància que la dimissió de l'alcalde de Terrassa arriba després que el seu grup municipal trenqués dilluns el pacte amb el PDECat a l'Ajuntament per les discrepàncies entre les dues formacions a escala nacional. "Aquestes discrepàncies, en el context de la difícil situació política al nostre país, han esdevingut finalment un obstacle insalvable", va argumentar llavors el grup socialista. Fonts socialistes van explicar a l'ARA que el PDECat portava dies amenaçant amb el trencament i pressionant Ballart i que, cansat d'aquesta pressió, va ser el PSC qui va decidir fer el pas.