El partit de Jordi Ballart i ERC tanquen un acord a Terrassa que posa fi a 40 anys de governs del PSC
L'exalcalde socialista tornarà a tenir la vara amb un pacte que deixa al marge la qüestió nacional
BarcelonaEl partit de Jordi Ballart, Tot per Terrassa (TxT), i ERC han arribat a un acord per governar plegats a la capital del Vallès Occidental. Les dues formacions, primera i tercera força al consistori amb 10 i 5 regidors, presentaran els detalls del pacte aquest vespre (19 h) en una roda de premsa conjunta, tal com han anunciat les dues parts en sengles comunicats. El pacte va ser avalat dimarts per l'assemblea local dels republicans, dimecres per part de TxT i posarà fi a quaranta anys de governs del PSC a Terrassa. Un fet que, segons destaca el document signat pels dos partits, al qual ha tingut accés l'ARA, suposa un "punt d'inflexió històric per la ciutat".
Ballart tornarà a ocupar l'alcaldia que ja va ocupar durant aquest mandat però que va deixar –juntament amb el PSC– quan els socialistes avalessin el 155. Els republicans també formaran part de l'executiu municipal, que neix d'un "acord fet des de i per a Terrassa", segons estableix el document. El pacte, que es compromet a impulsar "projectes transformadors" des d'una òptica "progressista", "democràtica", "feminista" i "antifeixista", deixa la qüestió nacional al marge de l'entesa.
Si bé afirma que els dos partits es comprometen a estar sempre "en contra de qualsevol vulneració de drets i llibertats" i a respectar "l'exercici de la llibertat d'expressió" dels ciutadans, separa la posició de les dues parts respecte el Procés. Així, TxT defensarà "una negociació política per donar una sortida democràtica al conflicte nacional existent" i donarà "llibertat" de vot als seus regidors en les votacions relacionades amb la qüestió catalana. "No ens definim com a unionistes ni com a independentistes, ens definim com a terrassenquistes", s'insisteix.
Des d'ERC, en canvi, s'especifica el compromís amb el suport a "totes aquelles iniciatives que duguin a terme el Govern i el Parlament per avançar cap a una República catalana socialment justa, denunciant la repressió, donant suport a les persones preses i exiliades polítiques, i recordant especialment els conciutadans terrassenc que a dia d'avui resten lluny de casa per a la repressió", en referència als exconsellers Josep Rull i Lluís Puig.
"Governar conjuntament amb la ciutadania"
Pel què fa a la resta de l'acord, els futurs membres del govern egarenc es comprometen a acompanyar el canvi a la ciutat amb una nova "manera de governar, apostant per nous models de democràcia". "És imprescindible que la ciutadania [...] participi de les decisions que l'afecten", diu el document, que preveu l'habilitació d'"espais i noves formes de participació" a la ciutat per avançar en "la cogestió, la coproducció i la cocreació". "Fem de Terrassa un a ciutat col·laborativa, una ciutat que governa conjuntament amb la ciutadania", sentencia el text.
A partir d'aquí, es detallen diversos compromisos del futur executiu municipal, com són governar "de forma transparent i ètica", cooperar amb altres administracions per "revertir els greuges" de Terrassa en infraestructures i equipaments o impulsar "grans transformacions urbanístiques". També s'aposta per millorar "la xarxa ciclable i del transpor públic" i promoure l'ús d'energies netes; lluitar contra l'emergència habitacional; impulsar un "gran pacte de ciutat per a la reactivació del comerç"; dur a terme polítiques per al "benestar dels animals" i augmentar la dotació pressupostària per a l'àmbit cultural i esportiu de la ciutat.