Jordà anuncia una moratòria de les incineradores de residus
No se n'obriran de noves i hi haurà un pla de tancament de les existents
BarcelonaNo s'obriran noves incineradores, no s'ampliaran les existents i hi haurà un pla de tancament de les que actualment estan en actiu. La consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha anunciat aquest dimecres des del Parlament una moratòria de les infraestructures d'incineració de residus. L'anunci ha tardat a arribar tenint en compte que gairebé ja fa dos anys que el Parlament va instar el Govern a dictar una moratòria fins que no s'aprovi la llei de prevenció de residus –que va quedar pendent la legislatura passada–. Ara fonts de l'executiu apunten que aquesta norma s'està acabant d'elaborar i en els pròxims mesos se li donarà pas. Mentrestant, l'objectiu és que entri en vigor la moratòria de les incineradores. Aquesta iniciativa s'aprovarà si tira endavant la llei d'acompanyament dels pressupostos, un calaix de sastre on el Govern incorpora molts tràmits legislatius i que aquest any a més de la moratòria de les incineradores inclourà, tal com va avançar l'ARA, permetre l'entrada de dipòsits privats a l'ICF i eliminar el concepte de municipi turístic.
En aquest sentit, els objectius europeus marquen que la jerarquia en matèria de residus primer ha de ser treballar per reduir la generació, després abordar la reutilització i, finalment, assegurar el reciclatge. Així, les incineradores són una prioritat en l'àmbit europeu. La moratòria no només prohibirà l'obertura de nous centres, sinó que directament no s’admetran a tràmit les sol·licituds que tinguin per objecte la nova construcció o l’ampliació d’infraestructures incineradores. D'aquesta manera, alguns projectes quedaran en suspens.
Fonts del departament han admès a l'ARA que ara mateix no hi ha cap projecte en tràmit administratiu que quedi truncat amb l'anunci de la consellera però que sí que queden sense recorregut alguns que sobrevolaven el territori. És el cas de la instal·lació de crema de residus que es volia obrir a Cercs, al Berguedà, i que malgrat que en un principi es va tombar ara semblava voler-se reactivar–. A més, el Govern ja havia atorgat l'autorització inicial per a una planta a Juneda que també quedaria afectada per la moratòria, així com el projecte d'una planta al Morell que hi havia sobre la taula de l'anterior conseller de Territori i Sostenbilitat, Damià Calvet.
El pla de tancament de les plantes d'incineració de tot el país que ha esmentat Jordà ja és un objectiu a llarg termini. De fet, l'AMB ja va comprometre's a un tancament parcial de la incineradora del Besòs el 2025 i el pla del Govern haurà de dibuixar escenaris per a la resta d'instal·lacions. A Catalunya, es cremen el 18% de tots els residus domèstics que es generen, segons les últimes dades del 2020 de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC). A aquestes dades s'hi han de sumar les tones de residus industrials que també s'incineren.
La moratòria anunciada per la consellera arriba un any després que el Parlament avalés una moció de la CUP que la instava. La iniciativa va rebre els vots favorables de JxCat, ERC i els comuns després d'algunes esmenes. Encara que llavors van ser els cupaires els que van exigir aquesta acció, ara fonts del partit antisistema i del Govern descarten que la moratòria formi part de la negociació pressupostària.
Caminar cap al residu zero
“El cost ambiental del tractament de residus ens preocupa, però sobretot ens ocupa”, ha dit la consellera Jordà després d'anunciar la moratòria. Ha explicat que l'objectiu de l'executiu era trobar una "fórmula legal" per fer front a la problemàtica dels residus, però ha afegit que la meta del departament és "caminar cap al residu zero". Jordà ha destacat que la nova llei de residus permetrà tenir encara més recursos per assolir-ho.