De Jòdar i Busqueta envien una carta per acomiadar-se: "Retornem l'acta i tornem als carrers a fer feina"
En la missiva titulada 'Dimissió de res' els dos diputats sortints treuen ferro al seu pas enrere i admeten la "ingenuïtat" de la CUP durant la negociació
BarcelonaEl pacte entre Junts pel Sí i la CUP fa donar un pas endavant al procés independentista però ha obligat a fer alguns passos enrere. A banda de la retirada d'Artur Mas com a president de la Generalitat, el grup parlamentari de la CUP també ha patit dues baixes notables. Dues dimissions, diu el text de l'acord, que intenten visualitzar "els errors" de la formació de l'esquerra independentista els últims tres mesos de negociacions.
La reunió del consell polític i el grup d'acció parlamentària de diumenge va decidir que els diputats Julià de Jòdar i Josep Manuel Busqueta fossin els escollits per tornar l'acta, en un intent de buscar l'equilibri entre els diferents sectors de la CUP. Busqueta, proper a Endavant, és una de les cares visibles del 'no' a Mas, mentre que Julià de Jòdar s'inclinava per facilitar la investidura de Mas per desencallar la negociació.
Després que aquest dimarts entreguessin l'acta com a diputats –també ho va fer definitivament el cap de files de la CUP, Antonio Baños–, tots dos han fet pública una carta per acomiadar-se. En el text, titulat 'Dimissió de res', avisen que tot i retornar l'acta de diputats "no hi ha dimissió possible". "El desconeixement de la CUP els ha fet pensar que això ens podia fer mal, però l'acta de diputat no ens fa més forts, només ens fa més públics", diuen, i afegeixen que deixen el Parlament per "tornar als carrers a fer feina, incansablement", per treballar per la independència i la construcció de la República Catalana. "Cap acta de cap Parlament pot encabir ni la rebel·lia ni l'esperança", afirmen.
Llegeix aquí la carta de De Jòdar i Busqueta
De fet, fonts de la CUP consultades per l'ARA expliquen que De Jòdar i Busqueta es quedaran a la CUP fent tasques de suport al grup parlamentari. Els diputats que els substituiran seran l'activista especialitzada en migracions Mireia Vehí i l'històric membre de la UM9 de Sant Pere de Ribes Joan Garriga 'Nana'.
En la missiva, els ja exdiputats es congratulen de tenir nou president i que la legislatura comenci. "Ni Mas ni març", aplaudeixen, tot reivindicant la seva formació com "l'accelerador del procés i el fre de les polítiques que agredeixin el conjunt de les classes populars a cop de tisora".
Lamenten la falta d'un debat "respectuós, franc i honest"
Busqueta i De Jòdar aprofiten per repassar les sensacions que els deixen els tres mesos "durs i difícils" de negociacions amb Junts pel Sí, que no s'han articulat des del debat "respectuós, franc i honest". En aquesta línia, lamenten la pressió a la qual van ser sotmesos i afirmen que "la democràcia en el món 'lliure' del capitalisme resta agotzonada darrere litres i litres de tinta i hores i hores de tertúlies". I, en aquest punt, admeten que el seu principal "defecte" va ser "la ingenuïtat de creure que un debat de país, i no només de poder, era possible".
Segons recorden, el 27-S, després d'aconseguir la majoria parlamentària independentista, va començar un moment "històric, il·lusionant, que batega amb passió", de manera que la CUP va posar-se "mans a la feina des de l'endemà mateix" per garantir l'inici de la legislatura. "A la vegada que encetàvem el procés de ruptura havíem de donar senyals inequívocs que ens permetessin sumar a aquest projecte col·lectiu totes aquelles persones que encara no s'hi senten identificades", argumenten.
En una al·lusió al veto a Artur Mas que han mantingut fins al final, Busqueta i De Jòdar diuen que calia deixar "enterrats per sempre" l'autonomia, la corrupció i l'austeritat".