Política16/11/2019

Joan Tardà: "És evident que l'estat espanyol és un estat democràtic"

Segons l'exlíder d'ERC cal preguntar-se "si la qualitat democràtica d'Espanya és suficient i prou excel·lent per encarar un repte que molts anomenen «qüestió interna»"

Efe
i Efe

BarcelonaL'exdiputat d'ERC al Congrés Joan Tardà ha assegurat aquest dissabte que Espanya és "evidentment" un "estat democràtic", tot i que ha qüestionat si "la qualitat democràtica" del país és "suficient" per resoldre la crisi catalana. "És evident que l'estat espanyol és un estat democràtic reconegut per la comunitat internacional i fins i tot per estats no democràtics", ha sostingut a Barcelona durant un debat en la IV Convenció Federalista organitzat per la Fundació Rafael Campalans -vinculada al PSC-, la Fundación Pablo Iglesias i la institució Friedrich-Ebert-Stiftung.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons Tardà, el de Catalunya "és un conflicte entre demòcrates", i per això ha instat a preguntar-se "si la qualitat democràtica d'Espanya és suficient i prou excel·lent per encarar un repte que molts anomenen «qüestió interna»".

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, ha criticat els que consideren l'independentisme "menys transcendent que altres problemes globals com la fallida de l'estat social o les crisis humanitàries": "¿Com resoldran reptes molt més globals i urgents si no saben resoldre una qüestió que ells mateixos diuen que és domèstica?", ha assenyalat.

Tardà també ha instat a "fomentar la cultura del no bloqueig" i del "diàleg sense condicions" perquè, ha asseverat, "el diàleg i el reconeixement al federalisme, a l'autonomisme i fins i tot a l'unionisme més recalcitrant, són subsidiaris del dret a decidir".

Cargando
No hay anuncios

El federalisme, maltractat

D'altra banda, la presidenta del grup parlamentari de Catalunya En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha lamentat que federalisme hagi estat "una de les paraules més maltractades i menys respectades" dels últims temps i ha defensat la necessitat d'"avançar" cap "al reconeixement d'Espanya com un país de països" davant l'"immobilisme de les vies unilaterals".

Cargando
No hay anuncios

No obstant això, s'ha desmarcat del "federalisme màgic", ja que, segons ella, aquesta opció política "s'ha d'adaptar a cadascuna de les circumstàncies i contextos". També ha participat en el debat el diputat de PSC al Parlament Ferran Pedret, que ha opinat que "en el món actual el concepte sobirania ja no serveix" perquè és "monista". Ha advocat per "enfortir les democràcies locals" en lloc de "crear nous estats nació amb miratges de sobirania", per la qual cosa ha instat els socialistes a impulsar "un debat més obert i a convèncer més gent".

Finalment, la presidenta de la Lliga Democràtica, Astrid Barrio, ha defensat la via federalista per "resoldre el gran conflicte català" i "garantir la seguretat, la llibertat i la convivència pacífica entre ciutadans". "Parlar de federalisme vol dir superar moltes de les deficiències a què ha de fer front la democràcia espanyola", ha dit.