Política12/03/2019

Joan Reñé formarà part de la comissió informativa que l’investiga

L'expresident de la Diputació de Lleida està implicat en el cas Boreas per corrupció

Uma Oca
i Uma Oca

BarcelonaJoan Reñé, antic president de la Diputació de Lleida pel PDECat i anteriorment militant de CDC, formarà part de la comissió informativa creada a proposta d'ERC i dirigida pel seu partit, d'on ara és diputat, que investiga el cas Boreas. L'expresident va votar a favor de crear aquesta comissió tot i estar implicat en el cas. L'investiguen a ell i a 23 persones més per suposades irregularitats en l'adjudicació d'obra pública. La comissió està composta per set diputats del PDECat, entre els quals Reñé, tres d'ERC i un diputat per cadascuna de les altres formacions amb representació a la Diputació de Lleida (PSC, UA, Cs, CUP i PPC). Tot i la incongruència de formar part de l'òrgan que porta el cas que l'implica, l'actual presidenta Rosa Maria Perelló i Escoda ha volgut aclarir que aquesta comissió "no podrà investigar res" i es limitarà a analitzar "qüestions administratives".

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i que fa menys d'un mes que la presidenta d'aquesta institució va considerar en un ple que Reñé no hauria de formar part de la comissió perquè hi està implicat, l'expresident va sol·licitar poder-ho fer. ERC ho va criticar i ho va qualificar de "clara demostració [de la voluntat] que la comissió no tingui cap utilitat" perquè "neix viciada des del primer dia". Malgrat això, Reñé finalment serà un representant més d'aquesta comissió. Reñé va justificar aquesta decisió "consensuada" amb el PDECat com una manera d'"aportar el seu punt de vista sobre el cas de primera mà".

Cargando
No hay anuncios

Fa més d'un any, Joan Reñé va dimitir com a president de la Diputació de Lleida "per respecte a la institució", com ell mateix va explicar. Va renunciar al seu càrrec l'octubre del 2018 després de ser detingut pels Mossos d'Esquadra juntament amb altres alts càrrecs de la Diputació i responsables d'empreses també investigades pel mateix motiu, com M y J Gruas o Enginyeria Inalba. Se l'acusava de corrupció, presumptament per haver rebut cobraments de comissions per adjudicacions i donacions a la fundació CatDem, tot i que ell sempre ha defensat que és innocent.

Una operació policial i judicial contra la corrupció de CDC –partit en el qual va començar a militar l'any 1991– investiga encara ara Reñé per formar part de la cúpula política suposadament responsable de suborn, frau, pertinença a un grup criminal i blanqueig de capitals. El cas Boreas, obert des de l'any 2016, va tornar a afectar CDC, també investigada pel cas Palau o el cas del 3%. Tot i això, Reñé es va desmarcar d'aquesta trama de corrupció, a través d'un missatge en un grup de WhatsApp del partit, en el qual denunciava que "les calúmnies" que se li imputaven eren "falses" i tenien "objectius molt precisos que tots podem intuir".