Política24/11/2020

Joan Carles I va amagar a Suïssa milions d'euros en accions de companyies de l'Íbex

Va obtenir contínues plusvàlues amb la compravenda de títols d'empreses, segons 'El Confidencial'

Ara
i Ara

BarcelonaEl rei Joan Carles va ser accionista durant gairebé dues dècades d'una desena de companyies de l'Íbex-35. La Fundació Zagatka, amb la qual presumptament va amagar el cobrament de comissions opaques, va pagar vols privats, amb diners en efectiu per a altres despeses, i va ser titular de milers de participacions de bancs i empreses com el BBVA, Santander, Iberdrola, ACS, Ence, Abertis, Endesa, Acciona i Repsol, entre d'altres. La identitat de Joan Carles I s'amagava darrere d'un complex entramat societari que tenia ramificacions a Liechtenstein i suposats testaferros, segons nous documents sobre la presumpta fortuna del rei emèrit als quals ha tingut accés 'El Confidencial'.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'històric dels comptes de la Fundació Zagatka en els bancs Credit Suisse i Lombard Odier revela que l'entitat va executar compres i vendes d'accions per imports milionaris. La documentació de la societat, constituïda el 2003 pel cosí del monarca Àlvar d'Orleans-Borbó i dirigida per ell mateix des de llavors, indica que els diners que arribaven al balanç per comissions en presumptes operacions d'intermediació eren automàticament invertits en borsa i altres productes financers per mirar d'obtenir nous rendiments. Després, quan Joan Carles I necessitava fons per pagar un avió xàrter, abonar una estada en un hotel o senzillament disposar d'efectiu, Zagatka efectuava vendes parcials dels actius que feien créixer el saldo disponible als dipòsits, segons explica el digital.

Cargando
No hay anuncios

Aquestes contínues operacions de 'trading' es van produir com a mínim des del moment de la creació de la mercantil fins al 2 d'agost de 2018, quan va començar la investigació de la Fiscalia del cantó de Ginebra al voltant del presumpte blanqueig de capitals vinculat al rei Joan Carles I en territori suís. Les diligències també estan en mans de la Fiscalia del Tribunal Suprem des del juliol passat. Tot i que la majoria de les empreses en què va invertir la fundació eren espanyoles, la informació bancària de la societat també reflecteix adquisicions en companyies franceses, alemanyes, britàniques i suïsses, així com compres de bons i de participacions de fons.

A tall d'exemple, el 6 de gener de 2009, en plena crisi econòmica a Espanya, Zagatka va utilitzar el compte de Credit Suisse per adquirir 35.000 accions d'Iberdrola per un import de 235.136 euros. Sis dies després, va rebre en el mateix dipòsit 1.519 euros pel dividend generat per 15.000 participacions del Banc Popular i uns altres 5.203 euros per la bonificació corresponent a 38.000 títols del BBVA. El 2 de febrer va ser el torn de la prima del Santander, 6.300 euros per 62.500 accions de l'entitat. I dues setmanes després, la fundació va decidir desfer-se de 1.000 títols de la constructora ACS -en tenia més de 30.000 en aquell moment- per un valor de 33.188 euros.