La consulta del 9-N va influir en la data d'abdicació del rei
La Zarzuela nega que els resultats de les eleccions europees tinguin res a veure amb la renúncia al tron
MadridLa Zarzuela assegura que el rei va decidir abdicar al juny perquè preveu una tardor "complicada", amb la data del 9-N, el dia de la consulta sobiranista, marcat en vermell al calendari. Ajornar-ho per al 2015 també generava problemes, ja que és un any electoral i no volia interferir en l'agenda política.
Segons han confirmat a l'ARA fonts de la Casa Reial espanyola, la decisió es va prendre valorant un "context" ampli, en el qual hi havia sobre la taula l'agenda catalana. Subratllen que no va ser "l'únic" condicionant per descartar la tardor com a moment adequat però reconeixen que es va valorar "entre d'altres" elements que podien complicar el procés de relleu.
Des del Palau de la Zarzuela neguen rotundament que el resultat de les eleccions europees influís en el rei a l'hora de renunciar al tron en favor del príncep Felip. Expliquen que la data la va decidir el monarca a principis del mes d'abril, d'acord amb Rajoy i el líder de l'oposició, Alfredo Pérez Rubalcaba.
El portaveu també ha negat de manera contundent que la salut del rei Joan Carles hagi influït en la renúncia, que el rei va decidir al gener, després de fer 76 anys, i que poc després va comunicar als dos principals líders polítics espanyols. Era finals de març i aleshores a la Zarzuela ja s'havia ideat un complex procés per anar preparant una renúncia de la qual no hi ha precedents històrics.
"El rei, al gener, pensa que durant aquest any ha de passar el testimoni al príncep", ha explicat el portaveu.
Joan Carles estava sortint d'una llarga etapa de successives operacions quirúrgiques que havien minvat la seva mobilitat, s'estava recuperant, "i pensa que durant aquest any és una bona ocasió per anar pensant en això", ha assenyalat la mateixa font.
Per això, dins de la casa reial es posa en marxa un mecanisme, amb el màxim secret, per articular un procés, encara sense data, per dur a terme l'abdicació. Els principals criteris del pla eren el "respecte absolut a la juridicitat del procés" i la voluntat del rei de "no interferir" en el panorama polític, ni tampoc en la vida parlamentària.
És a finals d'abril quan el monarca comunica les seves intencions a Mariano Rajoy. La intenció és buscar el moment més idoni. Segons la Zarzuela, al cap d'uns dies es fixa el mes de juny, ja d'acord amb Rubalcaba, i un cop celebrades les eleccions europees del 25 de maig. És per això que la Casa del Rei insisteix que el resultat dels comicis no ha influït.
Les fonts han insistit que la decisió d'abdicar és "personalíssima" del rei, sense aportar més detalls sobre els seus motius, i han subratllat que després són les Corts, com a representants del poder popular, les que reben aquesta decisió i aproven la llei orgànica corresponent, tal com recull la Constitució.
Preguntat sobre si la salut de Joan Carles havia estat un factor clau en la seva decisió, el portaveu ho ha negat, de la mateixa manera que ha rebutjat que en la data escollida hagi influït la incertesa al PSOE després de la renúncia d'Alfredo Pérez Rubalcaba a continuar com a líder del partit, un cop celebrades les eleccions europees del maig.
En aquest sentit, la Zarsuela insisteix que el rei tenia clar que en cap cas havia de materialitzar la seva renúncia abans de la convocatòria electoral, perquè sempre ha estat norma de la Corona no interferir en la vida política.
El portaveu de la Zarzuela ha assenyalat que l'arribada de Felip VI no iniciarà una nova etapa en la història d'Espanya, cosa que sí que va passar quan el seu pare va accedir al tron després de 40 anys de dictadura franquista, sinó que més aviat suposa la "continuïtat" d'aquell canvi històric.