Joan Carles I comunica a Felip VI que de moment es queda a viure a Abu Dhabi

El rei emèrit diu que viatjarà "amb freqüència" a Espanya de visita i que s'allotjarà en una "residència privada"

MadridJoan Carles I prefereix la seva nova vida a Abu Dhabi que tornar a Espanya, el país que va regnar i defraudar alhora. Després que la Fiscalia arxivés totes les investigacions malgrat confirmar irregularitats fiscals, el rei emèrit espanyol ha anunciat que es queda a viure de moment al golf Pèrsic, però que tornarà a Espanya "amb freqüència". L'exmonarca ho ha traslladat al rei Felip VI en una carta que aquest dilluns al vespre la Casa del Rei ha fet pública a través d'un comunicat. L'actual cap de l'Estat diu que "respecta" i "comprèn" la voluntat del seu pare, i la Moncloa, que coneixia la decisió, tampoc va més enllà.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Prefereixo, en aquest moment, per raons que pertanyen al meu àmbit privat i que només a mi m'afecten, continuar residint de forma permanent i estable a Abu Dhabi, on he trobat tranquil·litat, especialment per a aquest període de la meva vida", explica Joan Carles I en la carta que li ha enviat a Felip VI. "Com és natural, tornaré amb freqüència a Espanya, la qual sempre porto al cor, per visitar la família i amics", afegeix. L'exmonarca admet la "transcendència" de tot el que ha passat en els últims anys, que emmarca en la seva "vida privada" i que torna a "lamentar sincerament". A més, Joan Carles I explica que, quan torni a l'estat espanyol, viurà en una "residència privada".

Cargando
No hay anuncios

Amb aquesta decisió, l'emèrit i la Zarzuela mantenen el distanciament que van iniciar el març de 2020, quan Felip VI va retirar a Joan Carles la seva assignació i va renunciar a la seva herència. Coincidint amb el decret de l'estat d'alarma, el rei sortia al pas de les informacions que el vinculaven també a ell amb la Fundació Lucum, a través de la qual el seu pare havia gestionat els 65 milions d'euros que va rebre de l'Aràbia Saudí el 2008. Felip VI es va voler blindar encara més amb l'exili de Joan Carles I l'agost de 2020 i va agrair la seva fugida.

Acorralat per les diligències de la Fiscalia, que a mesura que recopilava informació de Suïssa anava trobant noves arestes a les seves irregularitats, Joan Carles I va decidir "traslladar-se fora d'Espanya per facilitar l'exercici" de les funcions de Felip VI com a rei. La sortida havia sigut pactada amb el seu fill i animada també pel govern espanyol, que va mantenir durant setmanes contacte fluid amb la Casa del Rei per desencallar una situació que agreujava el desprestigi de la monarquia. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va parlar "d'informacions inquietants i pertorbadores" un mes abans que Joan Carles marxés, tot i que sempre va subratllar que la institució no estava en discussió.

Cargando
No hay anuncios

Ara l'ex cap d'estat diu que vol culminar "aquesta etapa de la seva vida" a Abu Dhabi. Tot i que no tanca la porta que en un futur pugui acabar tornant, reitera que, si ho fes, organitzaria la seva vida "personal" i el seu lloc de residència "en àmbits de caràcter privat per continuar gaudint de la privacitat més gran possible". És a dir, tanca el debat de si viuria al Palau de la Zarzuela si finalment decidís tornar a l'estat espanyol. És un pas més en el camí de Felip VI de desempallegar-se del passat més tèrbol del seu pare, ja que malgrat l'arxivament de les diligències la Fiscalia va admetre que el rei emèrit hauria comès delictes pels seus negocis a l'estranger. Han estat la prescripció dels delictes, la inviolabilitat que reconeix la Constitució i les regularitzacions amb Hisenda el que han salvat Joan Carles I d'una querella.

El cost per a les arques públiques

Patrimoni Nacional, l'organisme adscrit al ministeri de la Presidència que s'encarrega de mantenir el patrimoni històric i artístic de l'Estat, és qui afronta econòmicament els viatges i el sou de tres assistents que Joan Carles té a Abu Dhabi i que van alternant-se aproximadament cada mes, tal com va explicar elDiario.es fa un any. De tota manera, el cost que han hagut de suportar les arques públiques des que l'emèrit va marxar és una incògnita i el govern espanyol el manté en l'opacitat. La llei de transparència preveu excepcions a l'hora de donar informació, com ara tot allò que pugui afectar la "seguretat pública" i les "relacions exteriors", per exemple. Amb la decisió de Joan Carles I de quedar-se a Abu Dhabi, s'allargaran, doncs, les despeses que l'Estat té per la vida de l'emèrit a l'estranger.

Cargando
No hay anuncios

El comunicat de la Casa del Rei s’ha fet públic just quan Sánchez sortia d’un acte institucional pel 8-M al Círculo de Bellas Artes de Madrid. La Moncloa coneixia la notícia i no ha volgut valorar-la més enllà de mostrar el seu “respecte”. El portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha assenyalat a través de Twitter que l’executiu i la Zarzuela estan “aprofitant el soroll de les bombes per arreglar” la situació de Joan Carles I. A l’espera que els mitjans puguin preguntar al respecte algun portaveu de la Moncloa, fins ara Sánchez havia manifestat que l’emèrit havia de donar explicacions un cop la Fiscalia del Suprem tanqués la investigació. No sembla que hagi de ser així.

Pel que fa a l’agenda de modernització de la institució que va prometre el president espanyol fa més d’un any, no hi ha novetats. El Periódico ha publicat aquest dilluns que el govern espanyol té informes jurídics que preveuen limitar la inviolabilitat de Felip VI sense modificar la Constitució, però consultat per l’ARA, el ministeri de Presidència ho ha negat. De moment, les mesures es limiten al desterrament de Joan Carles I.

Cargando
No hay anuncios