Joan Carles serà comte de Barcelona quan deixi de ser rei?
Ni la Constitució ni la llei aprovada aquest dimarts pel govern espanyol defineixen el paper del monarca sortint, cosa que desferma les especulacions. Experts diferents no es posen d'acord
Barcelona"Fidel a l'anhel polític del meu pare, el comte de Barcelona, de qui vaig heretar el llegat històric de la monarquia espanyola, he volgut ser rei de tots els espanyols". Aquesta és una de les frases amb què Joan Carles I anunciava aquest dilluns la seva abdicació i feia el seu balanç dels 39 anys que ha regnat.
Se suposa que aquesta referència, com tot el que contenia el seu discurs, no era gratuïta i que contenia un missatge. Un d'aquests missatges podria ser la referència a un títol nobiliari que no està clar si ha de portar quan deixi el tron al seu fill Felip, probablement aquest mateix mes de juny.
En aquest moment sorgeix una pregunta: ha de ser comte de Barcelona o no Joan Carles de Borbó? Al marge de consideracions polítiques, les anàlisis purament tècniques dels entesos en reialesa no són coincidents.
El diari 'Abc' afirma en la seva edició digital que hi ha motius perquè l'encara rei prengui aquest títol quan deixi de ser-ho, seguint el llegat del seu pare. "La Constitució no estableix cap funció per al rei que abdica, però s'estima que el rei Joan Carles podria recuperar el títol de comte de Barcelona, ostentat pel seu pare. Per a això caldria remetre's al reial decret 1386/1987, de 6 de novembre, sobre el règim de títols, tractaments i honors de la família real i dels regents, que establia que el pare del rei 'continuarà vitalíciament en l'ús del títol de comte de Barcelona, amb tractament d'altesa reial i honors anàlegs als que corresponen al príncep d'Astúries'", diu el rotatiu.
En canvi, el periodista Luis María Ansón –exdirector de l''Abc' i de 'La Razón'– no creu que Joan Carles prengui el títol de comte de Barcelona. Segons ha declarat a l'agència Efe, Ansón s'inclina més aviat per pensar que l'actual sobirà passarà a ser "rei pare", igual que la reina Sofia serà "reina mare", de la mateixa manera com ho van ser Joan de Borbó i Maria de la Mercè (pares de l'encara monarca espanyol) mentre van viure i el seu fill ja era rei. "És un títol objectiu", puntualitza el periodista.
I recalca que el títol de comte de Barcelona és "de sobirania", és a dir, que només el posseeix el rei d'Espanya. El fet que l'ostentés en el seu moment el pare del rei va ser "una circumstància especial precisament per demostrar davant el poble espanyol que Joan de Borbó era el rei de dret d'Espanya", encara que cedís pas al seu fill després de la dictadura de Francisco Franco, de manera que Ansón no creu que ara sigui un títol que assumeixi Joan Carles.
"No en tinc ni idea de què preferirà el rei Joan Carles. És un acord al qual ha d'arribar amb el seu fill, l'actual príncep d'Astúries", ha destacat. I ha recordat que l'avi de Joan Carles, Alfons XIII, després d'abdicar va adoptar "un títol normal", concretament el de duc de Toledo.