Eleccions al Parlament

La JEC descarta voluntaris a les meses i avala que es puguin reubicar suplents en altres col·legis

Unifica criteris i demana prevenció a l'hora d'escollir com a membres de les meses les primeres persones que arribin al centre de votació

Cesc Maideu
i Cesc Maideu

Si no es pot constituir una mesa, s'utilitzaran els suplents d'una altra que s'hagi pogut formar. Aquest és el criteri general dictat per la Junta Electoral Central, que, després que cada una de les juntes de zona establís alternatives pròpies, ha decidit unificar criteris i donar una ordre clara: no estan permesos els voluntaris, però en canvi sí que es podrà reubicar suplents d'altres meses que hagin sigut constituïdes en una altra que no s'hagi pogut formar. La JEC respon així a una petició de la Junta Electoral Provincial de Tarragona que demanava establir un mètode conjunt per a tot el territori català. El posicionament final de la JEC arriba després que la setmana passada la Junta Electoral de Barcelona recomanés a totes les filials de la seva província descartar la creació de bosses de voluntaris i considerar l'opció de reubicar suplents com la forma més viable. La JEC coincideix en el seu posicionament, ja que estableix que els suplents s'hauran d'esperar fins a les 10 del matí –l'hora límit per formar les meses– per saber si han de ser reubicats en una mesa del mateix centre o en una altra de "pròxima". No precisa, però, si els suplents podran ser reubicats en altres poblacions, simplement els demana que votin a primera hora al centre que els toca i, després, es mantinguin a l'espera al mateix local electoral per si finalment s'han de moure per cobrir una baixa.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot això ha passat el mateix dia que s'ha conegut una nova actualització de la xifra de persones que han presentat una al·legació, que a mesura que passen els dies creix sostingudament. Aquest dijous ja hi ha 30.631 persones que han presentat objeccions, 3.000 més que dimarts. La Junta Electoral de Zona de Barcelona és la que continua mantenint el rècord de més al·legacions amb 10.500.

Cargando
No hay anuncios

Per fer front a la gran quantitat d'excuses, la JEC deixa clar que "s'ha d'entendre exclosa" la possibilitat de crear borses de voluntaris i nodrir-se'n per formar les meses no constituïdes. Aquest veto provoca que alguns territoris hagin de tancar les llistes de voluntaris que ja tenien obertes després que la junta electoral de la seva zona els hi requerís, ja que, fins ara, tots els àrbitres electorals tenien absoluta autonomia per decidir. La Junta Electoral de Cervera, per exemple, va requerir la setmana passada a tots els ajuntaments de la seva zona que obrissin una borsa de voluntaris, tot i saber que no és un mètode que prevegi la llei. Llavors, fonts de l'òrgan electoral explicaven a l'ARA que la dels voluntaris era l'única opció que veien viable i que esperaven que ningú presentés un recurs al·legant que no era legal.

Cargando
No hay anuncios

Prevenció amb la gent gran

En la seva resolució, la JEC indica que el procés que es preveu legalment si falten persones per constituir les meses seguirà vigent: primer seran els suplents si falten presidents o vocals i, després, es "designarà lliurement les persones que hauran de constituir la mesa electoral, i fins i tot ordenar que en formi part algun dels electors que hi hagi al local". En això últim, però, que fa referència al fet que les primeres persones que arribin formin part de la mesa, la JEC és especialment preventiva. Afegeix que s'haurà de valorar "les excuses que en aquest moment pugui presentar l'elector i en particular es tindrà en compte l'edat i altres circumstàncies que suposin un risc més alt per a la salut". Així, la JEC té en compte que a primera hora es recomana que voti la gent gran i, establint el mètode de reubicar voluntaris, intenta evitar que aquests siguin els grans damnificats intentant prioritzar la reubicació de les persones que ja han sigut escollides per sorteig.

Cargando
No hay anuncios

Unes meses electorals que, segons la resolució de la JEC, es podran col·locar a l'exterior "si les condicions meteorològiques ho permeten". Després d'una petició del Govern perquè l'àrbitre electoral ho autoritzi, la JEC ha resolt que es podrà fer sempre que es voti al "recinte i no a la via pública". De fet, alguns ajuntaments ja tenien previst posar les meses a l'exterior, atès que el Govern recomana en el protocol que les cues per votar no es facin a l'interior del centre. Si les cues s'allarguen i a les 20 h encara hi ha persones que esperen per votar, la JEC també ha dictaminat que, seguint la llei electoral, la mesa podrà posposar el seu tancament fins que hagin emès el seu vot.

Cargando
No hay anuncios

48 hores després

Si finalment cap de les alternatives permet que es constitueixi la mesa, la JEC també informa en la seva resolució del procés que preveu la llei: "Si tot i la utilització d'aquests criteris no pogués constituir-se una mesa a les 10.00 hores, la Junta Electoral de Zona convocarà una nova votació en aquesta mesa, en els dos dies següents. Immediatament es fixarà a la porta del local electoral la nova convocatòria i es procedirà d'ofici al nomenament dels membres d'aquesta mesa". Un escenari que el Govern pronostica molt poc probable, ja que la setmana passada el director de Processos Electorals i Participació, Ismael Peña-López, va assegurar que el 99% de les meses tenien els membres suficients.

Cargando
No hay anuncios

Tot i que les previsions del Govern no són alarmants, l'executiu ha obert la porta a la possibilitat que els resultats del 14-F no es publiquin fins a 48 hores després dels comicis. Ho han fet mitjançant una reforma del seu programa informàtic que permetrà aturar el recompte en el cas que faltin un nombre considerable de meses per constituir. Tot i preparar-se de cara a aquest escenari, la consellera de Presidència de la Generalitat, Meritxell Budó, va assegurar dimarts que hi hauria resultats definitius la mateixa nit de les eleccions.

Cargando
No hay anuncios

L'optimisme del Govern contrasta amb la xifra de persones que ja han presentat al·legacions per ser en una mesa. Segons l'última d'aquest dijous, ja són 30.631 les persones designades que han presentat objeccions, tot i que encara no es coneix quin percentatge d'al·legacions són les acceptades. Sí que es va saber dimarts que la Junta Electoral de Manresa rectificava i va exonerar el veí de Callús que havia d'estar en una mesa el 14-F tot i el seu càncer crònic. Ell era primer suplent i després de la resolució de la JEC on avala que els suplents puguin ser reubicats, hauria tingut moltes més possibilitats d'estar en una mesa. Tot això quan ja només queden 60 hores perquè se celebrin les eleccions.

Cargando
No hay anuncios
La JEC insta Interior a garantir la seguretat dels actes de Vox

En la mateixa resolució que ha dictat un criteri comú sobre les meses electorals, la JEC també ha instat el departament d'Interior a garantir la seguretat dels actes electorals de Vox. Després d'una denúncia del partit ultra en què adjunta vídeos dels seus mítings on hi ha hagut aldarulls, l'àrbitre electoral admet que "s'han produït actes d'intimidació i violència que constitueixen una vulneració de drets fonamentals que poden comportar penes de presó". Tot i afirmar que els Mossos han coordinat "importants dispositius de seguretat que han evitat o reduït aquestes actuacions violentes", la JEC argumenta que aquesta presència policial no ha "impedit que aquests actes electorals s'hagin celebrat en un ambient de coerció". És per això que la JEC "insta el conseller d'Interior a adoptar totes les mesures necessàries per evitar que es produeixin accions violentes o intimidatòries".