La JEC es nega a acreditar Puigdemont com a eurodiputat si no passa per Madrid
El Parlament Europeu va preguntar per què l'expresident, així com Comín, Ponsatí i Solé, no consten a la llista d'electes
MadridEl Parlament Europeu ha obert el meló de si Carles Puigdemont, Toni Comín, Clara Ponsatí i Jordi Solé poden ser eurodiputats o no. Fa temps que la Junta Electoral Central va considerar que havien de prometre el càrrec presencialment al Congrés de Diputats, i així ho ha reiterat aquest dijous en una resposta a una consulta de la presidenta de l'Eurocambra, Roberta Metsola, que la setmana passada es va dirigir a la JEC per preguntar-li per què apareixien 55 electes a la llista espanyola si n'hi pertoquen 59. Els faltants són els quatre catalans que no van passar per Madrid, tres d'ells perquè serien detinguts per ordre del Tribunal Suprem, i el republicà Jordi Solé perquè va decidir no fer-ho –el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va sentenciar que no calia arran del cas d'Oriol Junqueras del 2019.
Luxemburg va dictaminar que el líder d'ERC tenia la immunitat reconeguda als eurodiputats tan bon punt va ser escollit en les eleccions del 26 de maig, sense necessitat de formalitzar la promesa del càrrec davant la JEC. Amb aquesta lectura, el Parlament Europeu va autoritzar que Puigdemont, Comín, Ponsatí i Solé poguessin exercir malgrat no haver complert amb el que disposa l'article 224.2 de la llei de règim electoral general (LOREG): "En el termini de cinc dies des de la seva proclamació, els candidats electes hauran de jurar o prometre l'acatament de la Constitució davant la JEC. Un cop transcorregut el termini, la JEC declararà vacants els escons corresponents als diputats del Parlament Europeu que no hagin acatat la Constitució i suspeses totes les prerrogatives que els puguin correspondre".
Així, la JEC té declarades com a vacants aquestes quatre places, més enllà que a Brussel·les els quatre eurodiputats estiguin actuant com a tals. Segons argumenten els jutges i juristes que conformen l'organisme, el Tribunal General de la Unió Europea va determinar en una sentència el 6 de juliol d'aquest any que l'article 224.2 de la LOREG no és incompatible amb la resolució sobre Junqueras. "Diversos sistemes parlamentaris preveuen el compliment d'obligacions formals per part dels candidats electes abans que aquests assumeixin efectivament les seves funcions", va dictar el TGUE. Metsola també feia referència a aquesta resolució, que venia d'una negativa de l'expresident de l'Eurocambra Antonio Tajani a reconèixer-los com a diputats. Va ser després David Sassoli qui va obrir les portes del Parlament Europeu a Puigdemont arran de la sentència sobre Junqueras, una decisió que la JEC rebutja de ple. "Aquest escrit no pot concloure sense recordar que les decisions que la presidència del Parlament Europeu va adoptar en el seu moment es van prendre sense escoltar la Junta Electoral Central i contra el criteri establert per la mateixa JEC i confirmat per la sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem", considera l'organisme. La pilota és a la teulada de Metsola i les seves possibles intencions de qüestionar l'acreditació de Puigdemont, Comín, Ponsatí i Solé com a eurodiputats.