La JEC reconeix JxCat com a "grup significatiu" i podrà participar en els debats electorals
En els plans informatius dels mitjans públics, però, haurà de tenir menys temps que la CUP i el PP
BarcelonaLa Junta Electoral Central ha reconegut aquest dijous JxCat com a grup "significatiu" en les eleccions catalanes del 14 de febrer, de manera que els mitjans de comunicació públics hauran d'incloure aquesta candidatura en els seus plans informatius.
Això implica, per exemple, que JxCat tindrà garantit un lloc en els debats entre candidats a la presidència de la Generalitat o tindrà espai en els blocs informatius sobre la campanya, malgrat que no té drets electorals. Això sí, el temps que se li dediqui en el bloc informatiu, remarca la JEC, haurà de ser igual o inferior als grups que menys representació tenen al Parlament (la CUP i el PP).
JxCat concorre en aquests comicis sense drets electorals, ja que a les eleccions del 21 de desembre del 2017 encara no estava formalitzat com a partit polític i Carles Puigdemont –com a cap de llista– es va presentar amb una coalició entre el PDECat i Convergència. El nom de JxCat era només el nom de la coalició. És per això que ara, amb el divorci amb el Partit Demòcrata, tots els drets acumulats al Parlament pels 34 diputats que té Junts se'ls emportarà la candidata Àngels Chacón.
Ara bé, com que en les eleccions del Congrés de Diputats del 2019 JxCat ja va entrar com a partit a formar part de la coalició amb CDC i PDECat –es va registrar com a partit polític el 2018– i va treure representació, això és motiu per considerar-lo grup rellevant en els comicis.
D'aquesta manera, la Junta Electoral dona la raó als arguments esgrimits per la llista de Puigdemont: fonts de la candidatura ja havien apuntat que es basarien en la seva presència a les Corts Generals i a l'Eurocambra per poder ser presents en els mitjans de comunicació.
En la seva resolució d'aquest dijous, la JEC afirma que es reconeix com a grup polític "significatiu" aquelles formacions que, encara que no s'hagin presentat en les anteriors eleccions, ho hagin fet en altres comicis equivalents –en una altra cambra legislativa, per exemple– i hagin obtingut representació. Aquesta premissa la trasllada a JxCat: no es va presentar formalment com a partit a les eleccions del Parlament del 2017, però sí que ho va fer ja a les eleccions espanyoles del 2019.
Tanmateix, malgrat aquesta presència garantida als mitjans de comunicació, JxCat no tindrà accés als avançaments de les subvencions parlamentàries que es donen als partits amb representació per fer campanya, espais gratuïts de propaganda electoral o més espai en els blocs informatius dels mitjans públics. Tot això, tal com va certificar recentment la mateixa Junta Electoral, s'ho quedarà el PDECat.