Jaume Guardiola, la brúixola del Cercle
L'exbanquer ha interpel·lat polítics catalans i espanyols en la seva primera reunió del Cercle com a president
BarcelonaEl Cercle d'Economia ha celebrat aquesta setmana la seva 38a reunió anual, la qual ha estat el debut com a president de Jaume Guardiola. Sobre l'exbanquer requeia la responsabilitat d'interpel·lar polítics com el cap de l'oposició, Alberto Núñez Feijóo; la ministra d'Economia, Nadia Calviño, o el president de la Generalitat, Pere Aragonès. I ho ha fet, en els tres casos, sense estalviar retrets i exigències a uns i altres.
El Cercle, que ara fa dos anys va ser l'espai de la societat civil des d'on es va llançar la idea dels indults –amb un cost innegable per a Pablo Casado o Antonio Garamendi–, ha apujat aquests dies el llistó en matèria econòmica tant al govern català com a l'espanyol. També ha recordat al popular Feijóo el paper del seu partit en la judicialització del Procés i el camí que queda per a un encaix de Catalunya a Espanya, des d'un punt de vista sentimental i també econòmic. Guardiola, exnúmero tres del BBVA i exnúmero dos del Banc Sabadell, ha recordat quin és el fonament d'acció d'aquesta organització: "El Cercle és una institució de la societat civil barcelonina que connecta Catalunya amb el conjunt d'Espanya, que mira amb esperança cap a Europa i que està compromesa amb la democràcia, el projecte comunitari i el progrés de la societat perquè sigui més pròspera".
Guardiola, amic personal d'Artur Mas, també intercanviava dimarts confidències amb el rei Felip VI, que havia assistit a l'acte per fer el lliurament del Premi a la Construcció Europea a l'alcalde de Varsòvia, Rafal Trzaskowski. El polític, menys conegut que els seus predecessors en el guardó (Mario Draghi i Ursula von der Leyen) va impressionar els assistents. Guardiola ha passat la prova amb nota i ha demostrat que és ara la brúixola del Cercle.