Jaume Giró va demanar a Puigdemont que reconsiderés el seu retorn a Catalunya
L'expresident va refermar-se, però, a la reunió de dissabte de l'executiva de Junts en el seu compromís de ser al Parlament per la investidura
BarcelonaDesprés de la decisió d'Esquerra d'avalar la investidura de Salvador Illa, l'executiva de Junts es va reunir dissabte per analitzar la situació –juntament amb diputats del Parlament, Congrés i senadors– i esbossar els efectes immediats del resultat de la consulta a la militància republicana: més enllà de l'elecció d'Illa, també el retorn a Catalunya de l'expresident Carles Puigdemont. I en aquest context, hi va haver una intervenció, segons diverses fonts consultades per l'ARA de la cúpula del partit, que li va demanar que "reconsiderés la decisió". Va ser l'exconseller d'Economia Jaume Giró, que va argumentar davant de tots els membres de l'executiva i també del mateix Puigdemont que, davant el risc d'anar a la presó per la decisió del Tribunal Suprem de no aplicar-li l'amnistia, tenia més sentit mantenir-se a l'exili en les circumstàncies actuals.
Ara bé, Puigdemont ho va rebutjar de totes totes –"peti qui peti" va dir que tornaria, al seu darrer acte públic a la Catalunya del Nord– i just després de la trobada va publicar la seva carta a la ciutadania per explicar la seva "decisió política" de posar fi a l'exili. Una missiva que ja va desgranar durant la reunió. La resta de membres de l'executiva es van limitar a fer-li costat i a demanar que el partit treballés per convertir-se en formació referent de l'independentisme.
Com va argumentar Giró la seva posició? Segons diverses fonts, va dir que la detenció de Puigdemont seria "regalar un triomf" de la dreta política i judicial i produiria un "dolor innecessari i injust" per a l'expresident, i fins i tot que en el context actual podia ser un sacrifici "inútil i estèril". L'exconseller d'Economia va posar de manifest la duresa de la presó, assegurant que ell, quan encara no havia entrat en política, ho va viure de prop a través de les vivències personals de l'exlíder de l'ANC Jordi Sànchez i l'exconseller Joaquim Forn. "Va pronunciar-se des d'un punt de vista personal", afirma una font present.
Per bastir un relat polític sobre aquest hipotètic gir, l'exconseller d'Economia va proposar que fos la direcció de Junts i el grup juntaire del Parlament els que li demanessin formalment i públicament a l'expresident que canviés d'opinió. Una proposta que, segons diverses fonts presents, l'expresident va descartar-ho. "Puigdemont l'hi va agrair", afegeix una altra font, tot i reafirmar-se en la seva promesa i recordar que ja havia passat per moments complicats, com el mateix exili però també les estades a la presó d'Alemanya i Itàlia. Giró també va demanar no fer més crítiques a Esquerra.
A la missiva que va publicar dissabte, Puigdemont va argumentar que l'exili "va ser una decisió política i tornar també ho és". Per a ell, si l'empresonen es posarà de manifest que a Espanya "les amnisties no amnistien i que hi ha jutges disposats a desobeir la llei mentre el govern espanyol s'ho mira amb la indolència del resignat". Així, diu que tornar s'ha d'entendre com la "confrontació contra un règim demofòbic i no pas de lament o de victimisme".
Altres missatges
Giró no ha estat l'únic que li ha traslladat aquest missatge. De fet, el mateix Puigdemont ha admès en les seves darreres intervencions públiques que diverses persones li han demanat que recapaciti i els ho ha agraït, però ell es manté convençut de tornar, apunten totes les fonts.
Des de fora del seu espai polític també: la secretària general d'ERC, Marta Rovira, li va reclamar que "no es deixi detenir": "Quin sentit polític té que el detinguin en aquest moment després de batallar tant des de l'exili? Crec que no s'hauria de deixar detenir", va dir en una entrevista a Catalunya Ràdio. Ara bé, aquesta intervenció no va agradar a Junts. L'exconsellera Gemma Geis va ser qui va replicar-li a través d'X: "No digui al president què ha de fer en els pròxims dies". Queden poques hores perquè es desveli la incògnita.