Eleccions al Parlament

Podem ja es planteja presentar-se sense els comuns al 12-M

Als comuns hi ha malestar per l'aposta de Podem d'explorar aliances amb altres partits

BarcelonaLes eleccions catalanes del 12 de maig han agafat els comuns i Podem en una crisi de relacions que fa mesos que s’arrossega. Podem retreu als comuns la falta d’interlocució sobre les decisions que pren el grup parlamentari, mentre que els de Jéssica Albiach consideren que l’aposta del grup lila d’explorar aliances amb altres forces, com Esquerra, la CUP o fins i tot el PSC, els allunya d’una entesa. "En els últims temps, han decidit un altre camí", va dir dilluns en roda de premsa el portaveu dels comuns, Joan Mena. A això s’hi afegeix la tensió que hi ha aportat el trencament amb Sumar al Congrés. Què hi diu Podem?

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts del partit a Catalunya consultades per l’ARA confirmen que es presentaran a les eleccions, sols o en una coalició, i que no esperaran altres partits per posar en marxa la seva candidatura. En una reunió dimarts al vespre, l’executiva va acordar començar a treballar en la campanya i activar les bases per "rearmar" el partit a Catalunya. No tanquen la porta a l’acord, ni amb comuns ni amb altres forces, si es "respecta" el seu programa i forma de fer, però avisen que no aniran al darrere de ningú: si algú hi vol pactar, ja sap on trobar-los, afirmen fonts del partit. "No som Galícia. Aquí tenim implantació i tampoc ens perjudica anar sols. No tenim res a perdre perquè ara tampoc tenim cap diputat", afegeix una veu de la direcció —la que era diputada de Podem al Parlament, Iolanda López, va estripar el carnet del partit—. Si finalment la candidatura és en solitari, el partit preveu un desembarcament de líders estatals a Catalunya per mobilitzar l’electorat, des de Pablo Iglesias fins a Irene Montero i Ione Belarra.

Cargando
No hay anuncios

Fonts de la formació expliquen que havien tancat una reunió amb representants de la CUP, tot i que diverses veus dins de l’organització consideren que l’aposta dels cupaires per la unilateralitat els allunya d’un acord. I amb Esquerra? L’afinitat entre Podem i els republicans és més gran al Congrés, mentre que a la Generalitat els acusen d’haver desplegat una agenda "sociovergent" i poc transformadora. De moment no hi ha hagut cap contacte en ferm per negociar res, segons fonts de la direcció. Fonts d'ERC veuen poc probable qualsevol acostament, tot i que el partit amb Oriol Junqueras al capdavant s'ha caracteritzat per anar fent lloc a les candidatures a altres espais polítics.

Fa molts mesos que no hi ha interlocució entre la direcció de Podem i la dels comuns, expliquen els liles. Ni tan sols n'hi va haver, segons la seva versió, durant la negociació de pressupostos per consultar-los si estaven d’acord amb mantenir el pols amb el Govern pel Hard Rock. "El que hauria sigut normal és que ens truquessin", lamenta una altra veu del partit. Podem assegura que, arran de la decisió dels comuns, ha rebut trucades de col·lectius i sindicats queixant-se de la decisió que va fer caure els pressupostos i va precipitar les eleccions.

Cargando
No hay anuncios

Què hi diuen, els comuns?

Els comuns, en canvi, mantenen que els contactes hi són, però insisteixen que Podem ha d’aclarir amb qui vol anar a les catalanes. No és una qüestió de sigles, remarquen, sinó de projecte de país. Què hauria de passar per refer la unitat i revalidar la marca En Comú Podem? "Ens han de dir que volen anar amb nosaltres i només amb nosaltres", afirmen a l’ARA fonts de la formació que lidera Ada Colau. A partir d’aquí, i si hi ha "voluntat real", els comuns veuen marge per repetir una coalició que creuen que necessita més Podem que no pas ells. Per si finalment el pacte es frustra, aquestes fonts apunten que "el gran gruix" de Podem (o dels que n’han format part en el passat, atès que el partit lila prohibeix ara la doble militància) ja s'ha integrat dins dels comuns. Una altra cosa seria la lluita aferrissada pels votants, que amb la llei d'Hondt per repartir els escons, els podria acabar costant cara.

Cargando
No hay anuncios

Una altra de les circumstàncies que complica l’encaix és el fet que Podem i Sumar es presentin per separat a les eleccions europees, que arribaran menys d’un mes després que les catalanes. Veus de la formació de Yolanda Díaz també veuen complicada l’entesa i lamenten la poca predisposició de Podem, a parer seu, d’arribar a un acord.

Candidates

I què passarà amb els candidats o, en aquest cas, candidates a la Generalitat? A les primàries de Podem s’hi ha presentat la seva líder a Catalunya, Conchi Abellán, que previsiblement serà l’escollida després que l’exsecretària d’organització María Pozuelo, l’altra persona amb més galons dins del partit, hagi decidit no fer el pas. La líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, també s’ha presentat a les del seu partit per revalidar com a cap de llista.

Cargando
No hay anuncios

Si els comuns i Podem no arriben a una entesa, les dues candidates i excompanyes de partit –Albiach es va donar de baixa de Podem– s’hauran de veure les cares als debats electorals. Podem sosté que té la meitat dels drets electorals de la coalició i que, per tant, els correspon la meitat de la quota d’En Comú Podem als mitjans públics.