Observadors internacionals acusen Marchena de perdre la "imparcialitat objectiva" afavorint la part acusatòria
Alguns observadors critiquen la diferència en el tractament de testimonis policials i ciutadans
BarcelonaInternational Trial Watch (ITW) ha acusat Manuel Marchena d'haver perdut la "imparcialitat objectiva" com a jutge en el judici al Suprem. "L'actitud desconsiderada i limitativa del president de la sala amb les defenses ha arribat aquesta setmana al seu grau màxim d'aparent pèrdua d'imparcialitat objectiva", diuen els observadors, que critiquen la diferència en el tractament de testimonis policials i ciutadans, però també la "reprimenda extraprocessal" a la defensa de Jordi Cuixart a través d'una "nota de premsa oficiosa de la sala" on expressava el seu "profund i unànime malestar" amb el comportament dels advocats. Aquesta nota, diuen els observadors, podria pretendre modificar l'estratègia de la defensa, "cosa que s'escapa diametralment de la imparcialitat objectiva que hauria de regir l'arbitri del tribunal, i podria derivar en una limitació del dret de defensa".
En un comunicat, ITW s'ha queixat que Marchena "ha limitat les declaracions dels testimonis" que explicaven com havien viscut l'1 d'Octubre i expressaven sentiments de por o d'estupefacció respecte a l'actitud dels agents policials. En canvi, la sala va admetre els testimonis dels cossos policials "esplaiant-se sobre els sentiments d'odi" que havien vist en els concentrats, amb valoracions i comparacions amb Euskadi, quan el terrorisme era vigent. Segons alguns observadors, les interrupcions de Marchena no es van realitzar de manera equitativa, perquè tallava contínuament les defenses mentre que tenia més consideració amb les acusacions.
La limitació del relat dels testimonis va provocar la protesta de les defenses, que van ser renyades per Marchena, i les va instar a continuar l'interrogatori. Quan l'advocat va dir que no hi havia més preguntes, el president va manifestar: "Molt millor". "Tot això reflecteix paral·lelismes amb processos culminats en condemnes del Tribunal Europeu de Drets Humans contra Espanya (Otegi contra Espanya, 2018), en què es va determinar la pèrdua d'imparcialitat objectiva del jutjador", apunta ITW.
A més, alguns observadors han detectat un "gran desinterès" de la sala a l'hora d'aprofundir en l'exercici de la violència l'1-O, i mostren dubtes sobre la subjectivitat de Marchena, "que sembla afavorir de manera insistent una determinada perspectiva del relat, dificultant la feina de les defenses". ITW –que és una organització impulsada per l'Institut de Drets Humans de Catalunya, l'Associació Catalana per la Defensa dels Drets Humans i Íridia, entre d'altres– també ha criticat la decisió de no deixar en llibertat els presos electes, i insisteix que és un judici polític i que s'estaria vulnerant la llibertat dels encausats en aplicació de la doctrina del Tribunal Europeu de Drets Humans.