Poder judicial

La catalana Isabel Perelló, nova presidenta del Poder Judicial

Magistrada de la sala tercera del Suprem, és la primera dona que ostenta la màxima autoritat judicial de l'Estat

MadridLa magistrada del Tribunal Suprem Isabel Perelló Doménech (Sabadell, 1958) és la nova presidenta del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). El ple l'ha escollit per 16 vots dels 20 integrants que el conformen. Membre de la sala tercera de l'alt tribunal, la que s'ocupa de l'àrea contenciosa-administrativa, ha sorgit com la candidata que ha permès trencar la divisió entre el bloc progressista i el conservador. Aquest dilluns l'òrgan de govern dels jutges va decidir obrir la llista de candidatures a altres noms i els vocals es van emplaçar a aquest dimarts al matí per desencallar-ho. En una primera reunió, s'ha acordat sotmetre a votació dos perfils: Isabel Perelló, que és qui ha suscitat consens, i Ana Ferrer, per qui han apostat els quatre vocals restants.

Inscriu-te a la newsletter Illa i Puigdemont, en mans de les bases d’ERCUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El principal objectiu de la institució era arribar a dijous amb la presidència elegida. Se celebra l'acte d'obertura de l'any judicial i des de 2019 que el discurs inaugural l'havien pronunciat presidents interins del Suprem i del CGPJ. Ara, per primera vegada, una dona serà la màxima autoritat judicial de l'Estat. El bloc progressista posava com a condició que fos així, tot i que Perelló no ha estat entre les seves preferències. Ho eren Ana Ferrer, magistrada de la sala penal del Suprem, Pilar Teso i Ángeles Huet, de la tercera. Però els conservadors s'hi han negat en rodó i han acabat acceptant un perfil femení diferent. Perelló és membre de l'associació considerada progressista Jutges per la Democràcia, tot i que fonts jurídiques apunten que no és especialment afí al govern de Pedro Sánchez.

Cargando
No hay anuncios

Tot i això, el ministre de Justícia i Presidència, Félix Bolaños, s'ha mostrat "molt content" a X pel fet que s'hagi triat una dona "per primer cop a la història". "Magnífica notícia", ha celebrat. Des de la sala de premsa de la Moncloa, Pilar Alegría ha destacat que es "recupera la normalitat institucional" dels tres poders de l'Estat. "Dijous quan s’obri l’any judicial, se simbolitzarà el final d’una crisi", ha afirmat la portaveu del govern espanyol.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa al PP, el seu líder, Alberto Núñez Feijóo, ha celebrat que els nous vocals acordats fa un parell de mesos pels dos principals partits estatals hagin pogut escollir "sense la imposició dels partits", com ha subratllat també el portaveu parlamentari del PSOE, Patxi López. Han fet falta més de tres intents perquè finalment els dos blocs hagin arribat a un nom de consens. "El PP va imposar la regeneració al CGPJ i avui té una configuració i una presidència independents", ha afegit Feijóo, que ha contraposat aquesta situació amb la del Banc d'Espanya, on la Moncloa hi col·locarà l'actual ministre José Luis Escrivá. "On només ha decidit Sánchez, hi ha una nova institució colonitzada", s'ha queixat.

Cargando
No hay anuncios

Perelló parla català, portuguès i anglès i va començar la seva activitat jurisdiccional a Maó (Menorca), a l'Audiència de Barcelona i al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Va viure molts anys a Galícia i va estudiar a la Universitat de Santiago. Va servir a la sala del Contenciós-Administratiu del Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia i a l'Audiència Nacional (1993-1994). També va ser lletrada al Tribunal Constitucional (1994-2003). Al Suprem va entrar el 2009. Fonts jurídiques que l'han tractat destaquen la seva "solvència jurídica" i la defineixen com a "sensata". L'any 1984 va ingressar a la carrera judicial en la quarta posició de la seva promoció. En el seu pas pel Suprem ha coincidit amb l'actual ministra de Defensa, la jutge Margarita Robles, amb qui comparteix amistat.

Els nomenaments

La principal tasca un cop el CGPJ comenci a funcionar serà omplir les nombroses vacants que han condicionat l'activitat judicial els últims anys. El pacte entre el PSOE i el PP per renovar la institució va incloure novetats en l'elecció: s'haurà de constituir una comissió formada per cinc vocals que s'anirà renovant anualment i que triarà els candidats "garantint una valoració objectiva basada en la seva trajectòria professional". Aquest grup proposarà al ple els noms a escollir i s'haurà d'arribar a una majoria de tres cinquenes parts per designar els nous magistrats del Suprem, presidents de TSJ autonòmics i les seves sales, i presidents d'Audiències Provincials i les seves sales.

Cargando
No hay anuncios

Des que Sánchez va retirar les funcions de fer nomenaments a l'òrgan de jutges amb el mandat esgotat, l'administració de justícia ha notat les absències, que arriben gairebé al centenar. Fins a 26 són del Tribunal Suprem, amb especial afectació a la sala tercera, d'on en sortirà ara Perelló. Per tant, en seran 27 a l'alt tribunal, que presidirà ara per primera vegada una dona teòricament progressista i catalana.