La investidura fallida i la judicialització de la política, en directe
El minut a minut amb l'actualitat política tornarà per l'11-S
Amb l'arribada de l'agost tanquem el minut a minut que us ha ofert l'actualitat política catalana i espanyola. Ho fem agraint-vos la confiança que ens heu fet durant tot aquest temps. El minut a minut de l'ARA tornarà al setembre per explicar-vos, com sempre en directe, l'actualitat referent a l'Onze de Setembre. Gràcies novament per la vostra atenció i fins al setembre!
Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau agraeixen la "solidaritat de tanta gent" que s'ha implicat econòmicament per sufragar la multa del Tribunal de Comptes als responsables del procés participatiu del 9 de novembre de 2014
Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau agraeixen la "solidaritat de tanta gent" que s'ha implicat econòmicament per sufragar la multa del Tribunal de Comptes als responsables del procés participatiu del 9 de novembre de 2014. "On el TSJC no hi va veure malversació, el Tribunal de Comptes hi va veure responsabilitat comptable per encàrrec del govern espanyol i la ciutadania hi ha vist injustícia i venjança", ha destacar l'exconsellera d'Educació. L'expresident de la Generalitat ha subratllat que cada euro de la Caixa de Solidaritat és un "símbol de la unitat" i un referent de cara a la "necessitat a actuar en el sentit més unitari possible" dins el sobiranisme.
Bon dia! Reprenem el minut a minut per seguir les reaccions a la investidura fallida i la judicialització de la política catalana.
Sánchez es reuneix amb associacions feministes per pactar un programa que convenci Podem de col·laborar amb un govern socialista des de fora, a la portuguesa
El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, i la vicepresidenta i ministra d'igualtat en funcions, Carmen Calvo, es reuneixen en un minuts amb associacions feministes per tal "d'obrir un diàleg amb associacions civils" i pactar un programa que convenci Unides Podem de col·laborar amb un govern socialista des de fora, a la portuguesa. "Totes les forces polítiques han de posar de la seva part per tal que no es doni un escenari que no volem ningú, una repetició electoral al novembre", ha dit Sánchez, que no va aconseguir els suports necessaris per governar a la investidura del passat dia 25 de juliol. "Desgraciadament, no ha funcionat", ha dit Sánchez sobre el govern de coalició, i ha insistit sobre "explorar altres vies" i ha posat com a exemple "altres països", en referència al govern portuguès, on els socialistes governen amb acords programàtics amb el suport extern del Bloco d'Esquerda i el Partit Comunista de Portugal.
Torra lloa la tasca del CGE en un moment en què la democràcia "està en dubte" després del "funest 155"
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha lloat la tasca del Consell de Garanties Estatutàries (CGE) en un moment en què la democràcia "està posada en dubte" després de l'aplicació del "funest 155". En el discurs en l'acte de presa de possessió de Joan Vintró com a nou membre del CGE, Torra ha destacat la feina de l'òrgan de garantir la democràcia "davant la judicialització de la política i la manca de lleialtat institucionals, un fet que evidencia el funest 155". Segons el president, el CGE no va quedar al marge de l'aplicació del 155, ja que només va emetre dos dictàmens el 2018.
El president del CGE, Joan Egea, ha tornat a reclamar al Parlament que s'apressi a designar la resta de membres pendents. Ha recordat que dos dels consellers porten tres anys en funcions i dos més, vuit mesos. D'altra banda, des del 2016 hi ha una vacant per renúncia que també està pendent de ser coberta.
La justícia europea decidirà el 14 d’octubre sobre la immunitat de Junqueras
El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) celebrarà la vista per decidir si el líder d’ERC, Oriol Junqueras, té immunitat com a eurodiputat, després que Tribunal Suprem (TS) no li donés permís per sortir de la presó per recollir l’acta a Brussel·les. TV3 ha publicat l'escrit de citació.
Bon dia! Reprenem el minut a minut per seguir les reaccions a la investidura fallida i la judicialització de la política catalana.
L'ANC i Òmnium exhibeixen una imatge d'unitat per liderar una resposta popular a la sentència del Suprem
Elisenda Paluzie i Marcel Mauri han comparegut aquest dimecres per mostrar el seu compromís a l'hora de liderar la resposta a la sentència en clau de mobilització. La presidenta de l'ANC i el vicepresident d'Òmnium han destacat el seu paper de col·laboració els darrers anys, coincidint amb l'apel·lació que Jordi Sànchez va fer en una entrevista recent a l'ARA en la qual els reclamava unitat. Paluzie i Mauri també han aprofitat per reclamar una estratègia compartida amb els partits per culminar el procés d'autodeterminació.
Álvarez de Toledo prefereix eleccions a un govern “amb suport de separatistes, suposats delinqüents i filoterroristes”
La nova portaveu del PP al Congrés, Cayetana Álvarez de Toledo, s’ha estrenat aquest dimecres amb unes dures declaracions on ha assegurat que personalment prefereix unes noves eleccions a la constitució d’un govern “nacional-populista” de Sánchez “amb suport de separatistes, suposats delinqüents i filoterroristes”. En declaracions als mitjans, Álvarez de Toledo ha acusat el president del CIS, José Féliz Tezanos, de fer “matonisme demoscòpic” pel resultat de l’últim baròmetre que dona un gran avantatge al líder del PSOE. Ha promès que arriba al Congrés per “restaurar” la tasca de portaveu i ha restat importància al fet que la direcció del PP no aplaudís el seu nomenament aquest dimarts a la Junta Nacional del partit quan Pablo Casado el va anunciar.
Bon dia! Reprenem el minut a minut per seguir les reaccions a la investidura fallida i la judicialització de la política.
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha subratllat la importància d'aprovar els pressupostos de la Generalitat i de Barcelona. "El Govern ja està treballant en els comptes, com l'Ajuntament de Barcelona, i ens hem instat a parlar per aprovar-los". Calvet ha valorat el "to constructiu" de la reunió i ha destacat que "s'hagi acordat conjuntament reclamar les inversions pendents de l'Estat com el corredor mediterrani davant l'emergència climàtica que patim". També ha ressaltat el compromís d'"enfortir la relació entre les dues institucions amb la convocatòria de la comissió mixta a l'octubre" després de reunions tècniques prèvies al setembre.
Colau, sobre la negociació pressupostària: "Ha de ser possible que ens posem d’acord"
L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha recordat que ella l’any passat ja va plantejar una acord a tres bandes per aprovar els pressupostos de Barcelona, la Generalitat i l’Estat i no va ser possible. "Ara tothom està molt més conscienciat del que està en joc. La ciutadania està farta de veure institucions sistemàticament bloquejades o pendents d’una investidura, com és el cas de l’Estat", ha dit Colau, que ha defensat que "ha de ser possible l’acord".
Colau i Torra s’insten a parlar dels pressupostos
La primera reunió entre l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el president de la Generalitat, Quim Torra, de la nova etapa política al consistori ha durat poc menys d’una hora i ha acabat, segons Colau, amb el compromís de començar a parlar, a partir, del setembre dels pressupostos. Tant dels de la Generalitat com dels de l’Ajuntament. Colau ha defensat deixar de banda les diferències polítiques perquè les administracions surtin de la situació de pròrroga. "És un exercici de responsabilitat", ha dit. L’alcaldessa també ha posat sobre la taula del president "el deute ciutadà" que el Govern manté amb Barcelona fruit de la desinversió en matèries com habitatge, residències de gent gran o escoles bressol. El consistori xifra el deute acumulat en serveis públics bàsics en 280 milions d’euros des del 2011. L’alcaldessa diu que no reclama que tota la desinversió es retorni de cop, sinó que "el que no pot esperar més" és recuperar la inversió anual i situar-la, com a mínim, als nivells del 2011: ara són uns 190 milions anuals i el consistori creu que haurien de ser uns 225. Colau també ha demanat més efectius de Mossos d’Esquadra i ha lamentat les declaracions del conseller d’Interior, Miquel Buch, acusant el consistori dels comuns d’haver relaxat la seguretat a l’espai públic. L’alcaldessa ha reiterat que Buch li va dir que no era necessària més policia a la ciutat. "Hi ha hagut una situació pràcticament de coma", ha dit Colau en referència a la conselleria d’Interior i ha lamentat que "la Guàrdia Urbana ha estat molt sola en la lluita contra el narcotràfic a la ciutat". La comissió bilateral entre Ajuntament i Govern es reunirà a l’octubre. Sobre pressupostos, s’han instat a començar-ne a parlar "de manera positiva", segons Colau, que ha demanat als grups que s’asseguin a parlar-ne i que parteixin d’una posició de mínims i no de màxims. També han parlat de la sentència del judici al Procés i l’alcaldessa ha reiterat que la judicialització és una "molt mala notícia que genera situacions injustes i allunya de la solució" i que si la sentència és condemnatòria s’expressaran en aquest sentit. L’alcaldessa, però, ha deixat clar que, més enllà d’això, cal buscar camins per a la desjudicialització.
Ada Colau defensa que les protestes per la sentència del judici al Procés les lideri la societat civil
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha defensat que les protestes per la sentència del judici les lideri la societat civil per mantenir el rol institucional dels representants polítics després de reunir-se amb el president Quim Torra al Palau de la Generalitat durant un hora. Aquest posicionament topa amb la voluntat del Govern de respondre des de les institucions a la sentència.
Els dos regidors de la CUP no entraran, de moment, al Govern de Tarragona
Els dos regidors de la CUP no entraran, de moment, al Govern de Tarragona. Així ho va decidir l'assemblea de la formació cupaire dilluns al vespre. Aquest dimarts al matí han explicat que tanquen la porta a "aquesta fase de negociacions" encara que no descarten que "pugui obrir-se una altra de nova, en la qual el Govern porti la iniciativa". La formació anticapitalista espera que l'executiu format per ERC i els comuns els faci una proposta i que els digui "quin ha de ser" el seu "encaix". "Ens hem esforçat i estàvem predisposats a tancar un acord abans del agost. Ara, han de ser ells els que ens diguin quines són les intencions que tenen, què preveuen i què volen", ha afirmat la regidora Eva Miguel Gascón.
El PSOE segueix enlairant-se a les enquestes i arriba al 41,3% en intenció directa de vot, segons el CIS
L'enquesta del mes de juliol del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) atorga al PSOE un 41,3% d'intenció directa de vot, gairebé dos punts més que el mes de juny. El PP se situaria en segona posició amb un 13,7% de suports, just per davant d'Unides Podem (13,1%) i Cs (12,3%). El partit d'Albert Rivera baixa més de tres punts i Vox mig punt (4,6%).
Buch s’ofereix a liderar l’espai de Junts per Catalunya però no a ser-ne el candidat
El conseller d’Interior, Miquel Buch, assegura que està disposat a liderar l’espai de Junts per Catalunya si la majoria de militants, associats i electes consideren que el seu perfil pot "ajudar a ordenar l’espai", però descarta ser-ne el candidat a les pròximes eleccions. Així ho ha explicat en una entrevista a Catalunya Ràdio en la que s’ha mostrat partidari que el PDECat s’integri dins de Junts per Catalunya. "Els partits són l’instrument, la independència és l’eina i el nostre projecte és Catalunya i la seva gent", ha defensat el conseller.
Puigdemont només defensa els pactes amb el PSC si "s'emmarquen en una estratègia unitària" per superar determinats "reptes o desafiaments"
Puigdemont creu que els pactes amb el PSC poden ser "comprensibles i lògics si s'emmarquen en una estratègia d'unitat" de l'independentisme i serveixen per superar "un desafiament o un repte". En aquest sentit, ha posat d'exemple, la investidura de Pedro Sánchez, sense dir si és partidari de votar-hi a favor o en contra, però ha admès que en el cas del pacte a la Diputació de Barcelona es van equivocar. "O ho fem amb lògica d'unitat, o acabaran sent pactes amb lògiques de partits, que difícilment ens portaran a l'objectiu comú", ha avisat.
Puigdemont demana una estratègia "conjunta" a l'hora de decidir el suport o no a una investidura de Pedro Sánchez
"Per superar reptes conjunts, o ho fem junts o no ho podrem superar", ha afirmat Carles Puigdemont. L'expresident de la Generalitat s'ha referit, així, a l'estratègia que ha de seguir l'independentisme en les diferents institucions on té representació. JxCat i ERC van votar diferent en la investidura de Pedro Sánchez, una estratègia que Puigdemont ha censurat perquè considera que s'hauria de seguir un camí unitari. "El que faci l'independentisme a Madrid, ho hem de fer conjuntament. El suport o no a la investidura, s'ha d'emmarcar en una estratègia que tots hem de compartir", ha afirmat. Puigdemont ha reivindicat les "llistes unitàries" com una "bona eina en un moment determinat", però ha admès que no poden ser una "fórmula generalitzada": "S'ha de discutir en quins punts i moments". Ara bé, ha recriminat que en el cas de Barcelona, per exemple, si l'independentisme s'hagués presentat amb una llista unitària, "l'escenari seria diferent".