La investidura desencalla la carpeta catalana a Madrid
Campo demana veure amb "naturalitat" els indults als presos polítics
MadridL’atzucac de la investidura, sumat a l’efecte dòmino de la fallida moció de censura a Múrcia, que va desembocar en la convocatòria per sorpresa de les eleccions anticipades a Madrid, ho va paralitzar tot. Feia més de dos mesos que la carpeta catalana estava encallada a Madrid, més encara si es tenia en compte l’impàs de la pandèmia, però la proclamació de Pere Aragonès com a 132è president de la Generalitat obre la porta a un estiu en què el president espanyol, Pedro Sánchez, haurà d’afrontar decisions clau que ha intentat dilatar al màxim. Damunt la taula tindrà de manera imminent l’informe dels indults del Tribunal Suprem i el consell de ministres s’haurà de mullar. També caldrà obrir un altre cop el meló de la taula de diàleg. A l’altra banda hi haurà un executiu dirigit aquest cop per ERC, que ha deixat clar -per a tranquil·litat de la Moncloa- que no aposta per la via unilateral però que pot bloquejar la legislatura a Madrid ara que la via de Ciutadans s’ha esllanguit.
Ja no hi ha excuses que valguin per al president espanyol si realment vol evitar eleccions anticipades abans del 2023 o fins i tot allargar-les al principi del 2024, com va fer Mariano Rajoy el 2015 per intentar que baixés l’auge d’Unides Podem. El portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, l’hi va deixar clar just abans del pacte per a la investidura a Catalunya: “No crec en vostès, sinó en el moment històric que ens ha tocat viure a tots”. Des de la Moncloa admeten que ha arribat el moment, però que serà Sánchez qui sempre tindrà l’última paraula pel que fa als indults als presos polítics en funció del context polític en què es trobi. El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha demanat aquest dilluns, durant un esmorzar informatiu de Nueva Economía Fórum, veure els indults amb "naturalitat", ja siguin favorables o no, "totals o parcials".
Al PSOE creuen que ha de ser com abans millor, però primer volen passi la prova de foc de les primàries a Andalusia, on Ferraz mira d’acabar finalment amb Susana Díaz. Una resposta del consell de ministres abans del 13 de juny als indults, encara que sigui concedint-los parcialment -l’escenari que més preveu el ministeri de Justícia- consideren que donaria munició a l’expresidenta andalusa i líder de la gestora del PSOE en el temps que va destronar Sánchez.
La taula de diàleg
L’altra peça en joc serà la taula de diàleg, en què finalment Miquel Iceta començarà a tenir pes com a ministre aquesta legislatura. Fins ara ha tingut un perfil molt baix. Durant una interpel·lació dimecres amb la diputada de la CUP Mireia Vehí al Congrés, va tornar a tancar la porta a l’amnistia i a un referèndum d’autodeterminació, però sí que va convidar Aragonès a trucar a Sánchez de seguida per concretar la pròxima cita. L’objectiu d’Iceta és que de l’agenda del retrobament en surti un acord que votin els catalans. A la Moncloa assenyalen que el diàleg serà lent i costerut, però qualsevol pacte hauria d’intentar no interferir en el tram final de la legislatura.
Des de l’oposició, el líder del PP, Pablo Casado, no fa sinó empènyer cap a una convocatòria d’eleccions anticipades. També Vox. La dreta espanyola torna a tenir pressa i pronostica que la legislatura està ferida de mort. La constatació final, per a Génova, serà la concessió dels indults, i el cap de l’oposició ja ha advertit que es planteja recórrer-la al mateix Suprem si no hi ha “penediment”. Arribarà un moment, doncs, que Sánchez haurà de prendre partit a la dreta o l’esquerra al Congrés després de mesos tirant pel dret, pel seu compte, al·legant el context de la pandèmia. Cs ja no és una peça amb qui es pugui comptar i amb l’aritmètica de la investidura Ferraz creu que aconseguirà sobreviure.
“Fins ara hem estat condicionats per la pandèmia, la legislatura comença ara. Creiem que tenim prou suport parlamentari i no ens menjaran la moral”, va dir dimecres el secretari d’organització del PSOE en un acte d’Eldiario.es. Va parafrasejar el mantra que ha repetit la nova líder d’Unides Podem a l’executiu, Yolanda Díaz. És amb el partit lila amb qui ERC ha intentat tornar a establir aliances els últims dies. Damunt la taula també hi ha la derogació de la reforma laboral i la llei mordassa, en què el PSOE posa reticències.
L’última peça pendent és la promesa reforma del delicte de sedició al Codi Penal. Però la Moncloa l’ha anat difuminant i de moment la patata calenta se centrarà en la resposta al indults. Campo ha promès donar la cara i explicar amb pèls i senyals el perquè de la decisió, que pel que ha anat anticipant el govern espanyol no coincidirà amb la del Tribunal Suprem.