El nou govern de Salvador Illa

La investidura d'Illa obre el meló del finançament dins del PSOE

Sánchez la celebra com una victòria mentre alguns 'barons' del partit avisen que posaran traves al compliment del pacte amb ERC

MadridLa investidura de Salvador Illa fa ascendir a quatre els territoris tenyits del color vermell del PSOE en el mapa autonòmic, en què predomina el blau del PP des del 28-M. El pacte amb ERC, que permetrà que Pedro Sánchez tingui un dels seus exministres com a interlocutor al Palau de la Generalitat, però, no ha tingut una bona rebuda entre alguns barons socialistes. Les crítiques al nou model de finançament per a Catalunya han arribat tant de presidents autonòmics –el de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, i l'asturià, Adrián Barbón– com de líders territorials relegats a l'oposició –l'extremeny Miguel Ángel Gallardo, el castellanolleonès Luis Tudanca i l'aragonès Javier Lambán–. D'altres de moment opten per una prudència reticent o donen la benvinguda a l'acord sense entrar en polèmiques sobre finançament. Aquesta disparitat d'opinions, en tot cas, obre el controvertit meló sobre el finançament autonòmic dins del PSOE.

Inscriu-te a la newsletter L'extrema dreta ja té nou laboratori: la tragèdia de ValènciaUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Gallardo, secretari general a Extremadura, va ser el primer a reclamar dijous que la qüestió es debati entre els líders territorials socialistes al·legant que és un tema que els concerneix a tots. Concretament, l'espai on va demanar que es tingui un diàleg per definir una posició comuna és el consell de política federal del PSOE, que congrega tots els secretaris generals del partit. S'hi han mostrat a favor altres federacions crítiques com la de Castella-la Manxa i la de l'Aragó, mentre que d'altres que han expressat reticències de manera més cauta, com Madrid. El líder extremeny va advertir que el seu posicionament en els fòrums interns serà el d'estar "radicalment en contra" de qualsevol canvi del sistema de finançament autonòmic que "impliqui desigualtat entre els espanyols".

Cargando
No hay anuncios

Tot i aquestes advertències, que arriben fins i tot abans que es concreti què suposaria per a la resta de territoris que Catalunya recaptés el 100% dels impostos, el president d'Astúries, un altre dels crítics, afirmava aquest divendres que no es pot parlar de "crisi" al PSOE. "En cap cas crec que això hagi d'acabar en una crisi" interna, pel fet que es tracta d'un "debat profundament territorial" que va més enllà de les sigles, ja que també divideix el PP, va dir en una compareixença posterior a una reunió del seu executiu, que va girar gairebé exclusivament al voltant d'aquest tema. Barbón es va mostrar segur que l'executiva del PSOE "convocarà el debat quan sigui el moment". "Hi haurà temps", va defensar, si bé va dir que "el debat més interessant" no és el que hi pugui haver dins de la formació sinó al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF).

Aquest òrgan, que reuneix els representants dels executius de les 15 autonomies incloses dins del règim comú amb el ministeri d'Hisenda, és l'espai multilateral on abordar la reforma del sistema. Mentre que Astúries hi tindrà una veu socialista, altres barons crítics que demanen que s'obri el debat intern, com Gallardo, no hi tindran representació perquè serà el PP, que governa a Extremadura, qui l'exerceixi. Barbón va garantir que serà allà on calgui per batallar pels interessos de la seva autonomia i per evitar que perdi recursos amb el nou model fiscal per a Catalunya. El president asturià no va descartar, si calgués, acudir als tribunals.

Cargando
No hay anuncios

Contactes amb Illa

Ara bé, Barbón, com la majoria de líders territorials, va deslligar la seva oposició al contingut de l'acord de la defensa de la investidura del líder dels socialistes catalans. "Vull que el Salvador sigui president. Crec que estarà bé per a la construcció d'aquest país i per superar el Procés", va dir, després de revelar que Illa l'ha trucat per conversar sobre el pacte amb ERC. "Ell té la seva posició, que és la de defensar l'acord del PSC, i jo tinc la meva, que és la d'Astúries en matèria de finançament", va apuntar. Aquestes trucades als barons també les han fet membres de la direcció estatal del PSOE i del govern espanyol, va afegir.

Cargando
No hay anuncios

Mentre que a Barbón i a altres líders tant Ferraz com Moncloa no els donen per perduts encara que es mostrin inflexibles en la defensa dels interessos dels seus territoris, diferent és la situació de Page o Lambán. Fins i tot públicament la portaveu de l'executiu espanyol, Pilar Alegría, ironitzava aquest dimarts que no és cap novetat que "sempre" adoptin una línia contrària. De fet, el president de Castella-la Manxa, també crític amb la llei d'amnistia que va permetre investir Sánchez, va defensar que el PSOE "no pot pagar una altra investidura" al preu que fixa l'independentisme.

Tot i aquesta oposició interna i els equilibris que haurà de fer per mantenir els suports d'altres socis reticents al Congrés, Sánchez celebra com una victòria la investidura d'Illa, que veu com la culminació de la seva estratègia de "normalització" de les relacions amb Catalunya després del Procés. Tots els seus ministres van a l'una i l'executiva del PSOE el va avalar sense cap vot en contra, en un partit que, com es va veure en els cinc dies de reflexió, ho fia tot a Sánchez i al rumb que decideix marcar.