L'ESTAT DE LES AUTONOMIES, EN CRISI

L'inventor del 'café para todos' tancaria les diputacions

Manuel Clavero Arévalo, ministre de les Regions de 1977 a 1979, defensa el model d'Estat que va impulsar redactant l'article 151 de la Constitució amb Herrero de Miñón. Creu que ha funcionat bé i que, si cal "aprimar l'administració" s'ha de fer suprimint les corporacions provincials

Portada d'El Temps amb Manuel Clavero Arévalo, inventor del 'café para todos'
Redacció
31/01/2011
2 min

SevillaTot i que creu recordar que el terme el va començar a utilitzar el diari 'El País', Manuel F. Clavero Arévalo es reivindica i reivindica el seu invent. "Jo vaig inventar el café para todos", assegura a la portada del setmanari El Temps, on apareix retratat amb una tassa a les mans. Al llarg de l'entrevista –feta a casa seva, a Sevilla–, explica que l'article 151 de la Constitució, que va permetre que totes les regions que volguessin es convertissin en autonomies, va ser redactat al domicili que en aquella època tenia a Madrid. "El vam redactar Miguel Herrero de Miñón i jo", concreta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Clavero recorda que Fraga, que després va ser president de la Xunta de Galícia, era el polític que més reserves tenia respecte de l'Estat autonòmic, i admet que a Catalunya "no es veia amb bons ulls" el café para todos.

Però passats els anys, aquest exministre d'Adolfo Suárez manté que el model que ell ha impulsat "ha funcionat bé". Desvincula la crisi de la despesa de les autonomies. "Té un origen financer aliè a les comunitats autònomes que es troba en les hipoteques d'alt risc dels EUA", remarca. Però el govern espanyol també rep. "L'Estat no ha fet ús de les moltes facultats que, en l'àmbit autonòmic, li permetia i li imposava la Constitució. Per exemple, ara es parla del mercat únic, que efectivament no s'ha de trencar".

Malgrat que pensa que cal "harmonitzar" algunes "normes bàsiques", pensa que de cap manera es pot pensar en el final de l'Estat de les autonomies. No el veu "ni proper ni llunyà". En canvi, sí que veu altres alternatives per "aprimar l'administració": suprimir les diputacions. "Les administracions que sobren a Espanya són les diputacions provincials. (...) Si es reduïssin 44 presidents de diputació (no són 50 perquè a les comunitats uniprovincials ja es van suprimir i no va passar res), 44 vicepresidents, no sé quants caps de gabinet, caps de premsa i tots els diputats provincials, imagineu-vos l'estalvi que això implica sense cap cost", argumenta.

L'entrevista amb aquestes reflexions s'ha publicat aquest dilluns, el mateix dia que el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, deia en una entrevista a TVE que les diputacions no es poden suprimir perquè "provocaria una resposta social forta".

stats