El ministeri de l'Interior avisa que probablement no permetrà inscriure el Partit Demòcrata Català
A finals del 2015, ja es va intentar registrar un partit amb el mateix nom i no es va permetre per les similituds amb Demòcrates de Catalunya. Marta Pascal veu marge per aconseguir mantenir la marca votada al congrés
MadridEl ministeri de l'Interior adverteix que hi ha un alt grau de probabilitats que no inclogui el Partit Demòcrata Català (PDC) al registre de formacions polítiques per suposades similituds amb el nom de Demòcrates de Catalunya. Fonts del Ministeri recorden que, a finals del 2015, els promotors del Bloc Democràtic Nacional van intentar registrar també el nom de Partit Demòcrata de Catalunya amb les sigles Padeca i el registre els va demanar que canviessin de nom per similituds amb el que lidera Antoni Castellà. "El precedent indica que no es poden inscriure amb aquest nom", apunten les fonts del Ministeri.
Malgrat que Interior encara no disposa de cap sol·licitud d'inscripció al Registre de Partits Polítics de la Direcció General de Política Interior, aquestes fonts ja assenyalen que la denominació de la nova formació que neix del congrés de Convergència incompliria les normes de la llei orgànica de partits polítics 6/2007, que estableixen que els noms de les formacions no poden induir a error o confusió respecte a altres formacions que ja estan registrades.
La decisió encara no està adoptada i per ara "el ministeri de l'Interior es limita a dir que ja hi va haver un intent de registrar aquest nom i va ser rebutjat", indiquen les fonts pròximes al ministre Jorge Fernández Díaz.
El ministeri de l'Interior irromp d'aquesta manera en el procés de refundació de Convergència i ho fa donant la raó a Demòcrates de Catalunya, que durant el congrés d'aquest cap de setmana va advertir que estava disposat a anar als tribunals per forçar la nova formació a canviar un nom que consideren que porta a confusió amb el seu.
Pascal vol plantar batalla pel nom
Tot i això, la candidata a coordinadora general, Marta Pascal, ha afirmat a 'El matí de Catalunya Ràdio' que encara no se'ls ha notificat res i que el registre es va fer dimecres a la tarda. "Exploraríem el que se'ns digués des del ministeri de l'Interior i veuríem com aconseguir que mantingui l'etiqueta de Partit Demòcrata", ha avançat, en cas de rebre la negativa en primera instància del registre, ja que creu que "hi ha marge perquè el partit es constitueixi com la gent ens va demanar".
Davant d'aquest conflicte, el candidat alternatiu a coordinador general del Partit Demòcrata Català, Ignasi Planas, ha proposat a Pascal anar junts a una reunió amb Antoni Castellà, portaveu polític de Demòcrates. En declaracions a l'ACN, ha titllat d'"impresentable" que hagin aparegut informacions del ministeri de l'Interior quan encara no s'ha resolt el procediment. En tot cas, ha demanat que sigui el PDC qui "prengui la iniciativa" i ha dit que les condicions que posen els escindits d'Unió (no repetir el logotip, les sigles, els colors i el gentilici) són "raonables i assumibles".
Demòcrates troba que és "just" però "desagradable"
A part del PDC, el partit que està més pendent del registre d'Interior és Demòcrates, que ja va avisar que la nova denominació de CDC podia xocar amb la llei per la similitud amb els democristians independentistes. El líder de la formació, Antoni Castellà, ha assenyalat en declaracions a RAC1 que seria "just" que no es pogués registrar el nom de PDC, encara que un fre del ministeri sigui "una situació desagradable". Castellà, que ha asseverat que el partit no ha presentat cap denúncia, creu que "sigui pel registre o per l'acord", s'ha de trobar una solució amb els noms dels dos partits.
Bonvehí i Pascal creuen que representen "l'esperit del congrés" del PDC
Així mateix, Pascal afirma que la renúncia de Jordi Turull a presentar-se a les primàries per liderar el nou partit és "un gest que l'honora". "És cert que arribàvem al congrés amb un to, però el congrés genera un punt d'inflexió", exposa, una situació que l'actual president del grup parlamentari de Junts pel Sí, "que és polític de raça, decideix fer un pas al costat". Sigui com sigui, ha subratllat que ella no ha format part de cap conxorxa per apartar-lo.
Igualment, l'altre candidat amb qui fa tàndem Pascal, David Bonvehí, ha afirmat que representen "l'esperit del congrés d'aquest cap de setmana". "La gent, amb pocs apriorismes, va demanar coses", ha assegurat, i s'ha posat com a deures ampliar el nombre d'associats i fer el partit més fort a Barcelona, a l'àrea metropolitana i en determinades zones del país.
Quan als escàndols que esquitxen CDC, Pascal ha criticat la guerra bruta de l'Estat i ha etzibat que a vegades es pregunta "si aquest estat és realment un estat de dret". "Molta contundència i fermesa contra qui no hagi fet bé les coses, però no permetrem que ens posin a tots l'etiqueta", ha insistit. De fet, quant a Jordi Pujol, l'aspirant a coordinadora general ha avisat que no la trobaran "de cap de les maneres renegant del llegat polític del president Pujol, però el Pujol ciutadà ha tingut un error", ha admès, i la justícia ha d'actuar.
En una entrevista posterior a 'El món a RAC1', Pascal ha explicat que Germà Gordó va demanar formar part de la seva candidatura, però no l'hi van deixar fer. "Amb el que ell explica i representa i el que diu que vol fer al partit no hi vèiem el punt en comú, i les primàries ens havien de permetre debatre", li va replicar, per bé que l'exconseller al final ha retirat la seva candidatura i, des de llavors, no han tornat a parlar.
Rull dóna suport a Conesa
Una de les pugnes que hi haurà el dia 23 serà per la presidència del consell nacional. S'hi han presentat dos dirigents de pes: la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, i el conseller de Cultura, Santi Vila. Un altre membre del Govern, Josep Rull, ha donat avui suport a Conesa: una persona, ha dit, "compromesa amb el projecte independentista sense matisos, amb un perfil modern i progressista". L'alcaldessa de Sant Cugat és una de les persones que configura l'equip de confiança de Rull dins el partit.