24/11/2015

Podem intenta retenir davant Ciutadans el vot indignat amb el sistema

MadridPodem reivindica l’autoria intel·lectual del discurs de la desafecció amb la corrupció i amb un sistema polític i institucional “segrestat” pel PSOE i el PP, els dos partits que, en solitari, s’han anat alternant en el poder a Espanya des del 1982. Ara té en Ciutadans un competidor que, sense manies, pretén recollir el fruit de la terra que ells han llaurat els dos últims anys a les assemblees i als moviments socials però també als platós de televisió. Ser la garantia davant els que n’estan tips i volen un canvi però no tenen clar a qui votar el 20 de desembre és el gran repte de la formació morada, segons va explicar ahir el seu número dos, Íñigo Errejón, a la presentació de la campanya a la seu del partit a Madrid. “És fonamental sumar, fer sortir de l’armari tots els que simpatitzen amb el canvi polític”, deia. D’aquí també la seva estratègia de presentar Ciutadans com un PSOE o un PP renovat, “i la millor prova és que és qui els sosté a Madrid o Andalusia”.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Un país amb tu, Podem” és l’eslògan que han triat per a una campanya ambiciosa però que el partit vol fer sense demanar cap crèdit als bancs. De moment ja han recollit un milió en donatius i esperen aconseguir-ne un altre. El primer gran acte serà a Cadis, alcaldia emblemàtica del sud de la formació anticapitalista. L’alcalde és crític amb la gestió de Pablo Iglesias però ara les diferències -l’elaboració de les llistes els ha tensionat- s’han aparcat. “Es tracta de no caure en provocacions, de deixar de parlar sempre de nosaltres i estendre la mà als que falten”, explicava Errejón. Els alcaldes són el gran actiu de la formació i tindran protagonisme en la campanya. Dissabte es reuneixen els alcaldes avalats per la formació. La madrilenya Manuela Carmena continua sense acabar de sentir-se còmoda a la formació que la va anar a buscar i ahir, a més de “poc feliç” en el càrrec, deia que preferia no identificar-se amb un partit. Sí que ho farà Ada Colau, que, a diferència del 27-S, va decidir amb Barcelona en Comú tenir un paper actiu.

Cargando
No hay anuncios

Errejón va explicar que en la campanya es tracta de “donar les gràcies als que van fer els pactes del 1978 i dir-los també que el que van fer està esgotat i toca refer-ho”. Els líders de Podem són conscients que hauran d’abordar fins al 20-D dos grans temes en els quals no se senten del tot còmodes i on tenen posicions que, si bé poden donar-los algun rèdit a les perifèries i els extrems, els allunyen de la centralitat, com són el terrorisme jihadista i el procés català. “El terrorisme se’ns ha colat, i esperem que no sigui l’únic tema, encara que no hi respondrem amb electoralisme i demanant colpejar el vesper del Pròxim Orient amb bombardejos”, va dir el segon d’Iglesias.

Dret a decidir i plurinacionalitat

Cargando
No hay anuncios

I Catalunya? Podem proposa que l’Estat autoritzi immediatament una consulta amb l’article 92 de la Constitució com la que, sense èxit, va demanar l’abril del 2014 el Parlament al Congrés, segons va recordar Errejón. Una consulta que no seria un referèndum, però que Errejón va afirmar que sí que seria “vinculant políticament”. La seva posició passa, d’entrada, pel diàleg al Congrés -“com proposa Francesc Homs”, va fer notar- i a Catalunya. Així, va criticar les posicions “unilaterals” de Junts pel Sí i Carme Forcadell. “La Constitució no ha de ser un obstacle per al referèndum ni una trinxera”, deia. Segons Errejón, cada cop hi ha més gent que reconeix que es votarà. “La consulta es farà i quan arribi cal poder oferir una Espanya transformada, que enamori els catalans”, deia. El programa estatal de Podem per al 20-D proposa la consulta, tot i que sense fer referència a la via de l’article 92 per fer-la immediatament. En el capítol dret a decidir parlen de vies més estables reformant la Constitució per “reconèixer constitucionalment la plurinacionalitat i assegurar el dret de les autonomies a celebrar consultes a la ciutadania sobre l’encaix territorial” i fixar-se en el Regne Unit o el Canadà. Podem també aposta per augmentar la despesa pública en 96.000 milions fins al 2019.