Tribunals
Política 03/03/2023

Fi a la inhabilitació d'Isa Serra dos anys i mig abans del que es pensava

L'exdiputada de Podem va criticar un suposat 'lawfare' judicial que li allargava la inhabilitació fins al setembre del 2025

2 min
La ministra d'Igualtat, Irene Montero, i l'assessora del departament, Isa Serra, en una imatge recent

Madrid"Avui, dos anys i mig des que vaig rebre la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM), aquest tribunal m'ha comunicat que comença a córrer el temps de condemna (i inhabilitació) per haver-me manifestat davant un desnonament. El retard en l'execució no és casualitat, sinó part de l'estratègia dels jutges per ampliar més encara el temps d'inhabilitació. En concret, fins al setembre del 2025. Passaran cinc anys i mig (més del doble del que em van imposar en la sentència) des que vaig ser condemnada. Aquest retard suposa que no podré presentar-me fins al 2025 en cap llista electoral". Això és el que piulava l'exlíder de Podem a l'assemblea de Madrid Isa Serra el 27 de setembre de l'any passat, però finalment els seus càlculs eren errats. Des de principis de febrer que ja ha complert la pena d'inhabilitació, afirmen fonts del TSJM.

El que el TSJM havia comunicat a Serra el 23 de setembre del 2022 és que deixava en suspens la condemna a un any i set mesos de presó, tal com ella havia sol·licitat. Quan les penes són inferiors a dos anys i no hi ha antecedents penals, no s'arriba a efectuar l'ingrés si es donen dos requisits: un, abonar les indemnitzacions i costes del procediment –ho va fer–, i dos, si és la primera sentència a presó que ha rebut aquella persona. Per tant, aquell dia el que el tribunal va dictaminar és que si en tres anys l'ara assessora del ministeri d'Igualtat no delinquia, no caldria que entrés a la presó. La seva defensa va interpretar que durant aquest període també quedava congelat el compliment de la pena d'inhabilitació, imposada de manera accessòria a la de presó.

La falta de claredat del TSJM

L'ARA ja va explicar aquell dia que fonts de la justícia madrilenya coneixedores del cas contradeien la versió de Serra: la inhabilitació havia començat a comptar quan el Tribunal Suprem va dictar sentència ferma, el 2 de juliol del 2021. Per tant, un any i set mesos després ens situa a inicis de febrer del 2023. La defensa de la condemnada, però, tenia dubtes perquè no havia rebut cap comunicació específica sobre quan començava i acabava la inhabilitació. Aleshores, va demanar un aclariment al TSJM perquè li concretés si, com la de presó, la pena d'inhabilitació també quedava paralitzada durant tres anys o no. En la seva resposta, a la qual ha tingut accés l'ARA, el tribunal li denegava formalment l'aclariment perquè en la interlocutòria que deixava en suspens la presó no es deia res de la inhabilitació.

"Des del TSJM no s'ha comunicat oficialment que el temps d'inhabilitació imposat a Isa Serra per manifestar-se contra un desnonament hagi conclòs", es queixen des de Podem, si bé també subratllen que "seria una bona notícia que, efectivament, hagi culminat el període d'inhabilitació després d'una condemna dictada sense proves i derivada d'un muntatge policial". Serra sempre ha denunciat que va ser condemnada amb l'únic testimoni en contra dels policies i que el tribunal va ignorar la prova documental que li donava la raó. Amb les sospites que la justícia volia allargar-li la inhabilitació, va estendre les seves crítiques sobre el lawfare judicial per apartar-la de la política. Ara pot tornar si ho vol, tenint en compte que hi ha fins a tres conteses electorals a l'horitzó.

stats