Un informe critica que Catalunya només gestiona el 13% dels impostos que paguen els catalans

L'estudi de la Institut d'Economia de Barcelona de la UB qüestiona també el règim de concert econòmic d'Euskadi i Navarra

Presentació de l'informe sobre el finançament de Catalunya / FRANCESC MELCION
Roger Tugas
25/03/2015
1 min

BarcelonaLa professora d'Hisenda Pública de la Universitat de Barcelona Maite Vilalta critica en un article inclòs en un informe de l'Institut d'Economia de Barcelona sobre el model de finançament que el sistema vigent només permet a Catalunya gestionar i decidir sobre el 13% dels ingressos provinents dels impostos pagats pels catalans. Incrementar aquest percentatge és una de les propostes que fa davant una eventual reforma del sistema, ja que identifica més autonomia fiscal amb més responsabilitat i eficiència de l'administració amb els tributs. El percentatge d'impostos sobre els que pot prendre decisions puja fins al 47,5%, atès que les comunitats poden modificar parcialment l'IRPF, però no el recapten.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així mateix, Vilalta critica els fons complementaris del finançament actual, els quals són "un nyap" i "haurien de tendir a desaparèixer", ja que trenquen l'equitat i l'ordinalitat. Igualment, proposa una reforma institucional per fixar a la Constitució el federalisme real que blindi el finançament i la lleialtat institucional. Finalment, l'economista qüestiona el concert econòmic del País Basc i Navarra, perquè no contribueixen a la solidaritat i permeten que els seus ciutadans gaudeixin d'un 76% més de recursos per càpita que la mitjana.

Sigui com sigui, Vilalta dibuixa quatre possibles escenaris pel que fa al finançament: una reforma petita del model actual, una reforma profunda del sistema i de la Constitució, un model pactat bilateralment amb Catalunya en base a la proposta de pacte fiscal o, finalment, la independència. L'escenari, però, reconeix que és una incògnita, ja que fins ara la Generalitat havia tingut un paper de lideratge en el debat del finançament i ara sembla que no el vol exercir.

stats