Espanya
Política05/12/2022

El Consell d'Europa veu "molt preocupant" el bloqueig de la cúpula judicial a Espanya

L'organisme torna a demanar que es despolititzi l'elecció dels òrgans judicials

ParísQuan es compleixen quatre anys des que el mandat dels membres del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va caducar, el Consell d'Europa ha llançat una dura reprovació a Espanya. "És una qüestió de gran preocupació, que s'ha d'abordar de manera prioritària", reclama en un informe l’òrgan d'anticorrupció del Consell (Greco, segons les sigles en francès) publicat aquest dilluns. Tot i els problemes de legitimitat que genera el fet que el CGPJ estigui en funcions, ara com ara la renovació està bloquejada pel rebuig del PP a pactar-la amb el PSOE.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les negociacions polítiques estan aturades després de diferents intents del govern espanyol d'arribar a un acord amb el principal partit de l'oposició per a la renovació de l'òrgan de govern dels jutges, un fet que genera molta inquietud –i perplexitat– a Europa. En l'últim intent, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, va suspendre les converses per la voluntat de l'executiu de Pedro Sánchez d'impulsar la reforma del delicte de sedició, una posició que el PSOE va qualificar de "nova excusa" per no renovar la cúpula judicial. De facto, s'està incomplint des de fa anys la Constitució, que obliga a la renovació del poder judicial.

Cargando
No hay anuncios

En el seu informe, el Consell d'Europa –un organisme dedicat a vetllar pel respecte dels drets humans i la democràcia que no pertany a la Unió Europea i que està format per 46 estats del continent– també reitera una de les peticions més repetides els últims anys: la despolitització dels màxims òrgans judicials. L'informe recorda que entre les recomanacions del Consell destaca que en l'elecció dels membres de la cúpula judicial no hi intervingui cap poder polític. "Convé deixar en mans dels jutges l'elecció dels magistrats que els han de representar [...] i evitar que les autoritats polítiques, com el Congrés o el govern espanyols, hi intervinguin en cap moment del procés de selecció". Actualment és una majoria qualificada del Congrés i del Senat la que tria els membres del CGPJ.

Cargando
No hay anuncios

Més independència del fiscal general

El Consell d'Europa adverteix que el bloqueig del CGPJ té conseqüències negatives també per al nomenament d'alts càrrecs judicials del Tribunal Suprem i d'altres instàncies judicials estatals i provincials, "que garanteixin la imparcialitat, independència i transparència" de la justícia a Espanya. També està en joc la renovació del Tribunal Constitucional, que té importants qüestions sobre la taula, com la llei de l'avortament i la de l'eutanàsia. Tot i que el govern espanyol ha anunciat qui són els seus dos candidats, el CGPJ no arriba a un acord per nomenar els seus fruit de la divisió, i per la seva banda el TC no té previst fer cap canvi fins que la situació quedi resolta.

Cargando
No hay anuncios

El Consell General del Poder Judicial en funcions "no pot fer nomenaments d'alts càrrecs judicials, i això és una situació molt preocupant", afirma l'informe del Greco. No pot fer els nomenaments precisament perquè el govern espanyol va impulsar una llei per impedir-l'hi: el PSOE i Unides Podem volien forçar la renovació per desbloquejar-ho tot d'una tacada.

Amb tot, l’òrgan d'anticorrupció del Consell d'Europa reconeix que hi ha hagut avenços en altres àrees, com la independència dels Parlaments i dels fiscals des de l'avaluació de la justícia espanyola que va fer el 2013. Tot i això, reclama una reforma per atorgar més autonomia i independència a la figura del fiscal general, i més tenint en compte que a principis de legislatura el govern espanyol va nomenar per al càrrec una exministra socialista, que va acabar dimitint al mes de juliol.