Judicialització del Procés

El Tribunal Suprem avala els indults de Sànchez i Cuixart

L'alt tribunal inadmet els recursos de Vox i Ciutadans i els expresidents de l'ANC i Òmnium no tornaran a la presó

MadridEl Tribunal Suprem avala els indults de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. La secció cinquena de l'alt tribunal ha inadmès aquest matí els recursos de Vox i Ciutadans, els primers que han acabat la seva tramitació, per "falta de legitimació". Després de derogar la sedició i incloure-hi el nou delicte de desordres públics agreujats, hi havia un cert risc de presó si el Suprem acceptava els recursos dels dos partits. El debat d'aquest matí, que ha durat menys de dues hores, era una patata calenta que podia impactar de ple en els contactes entre el govern espanyol i l'independentisme. Finalment, però, res es mou i Sànchez i Cuixart continuaran en llibertat.

Inscriu-te a la newsletter L'extrema dreta ja té nou laboratori: la tragèdia de ValènciaUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ponent de la sentència és Wenceslao Olea. Pablo Lucas, president de la sala contenciosa administrativa, i els magistrats Fernando Román, Ángeles Huet i Ángel Ramón Arozamena són els jutges que formen part de la secció que ha deliberat sobre els dos recursos. El primer que han fet ha estat decidir si Vox i Ciutadans estaven legitimats per recórrer els indults, és a dir, si podien demostrar que aquesta mesura de gràcia els va perjudicar (en el cas de Cs van ser Inés Arrimadas, Carlos Carrizosa i José María Espejo-Saavedra els que hi van recórrer a títol individual com a diputats al Parlament l'any 2017). Com que els magistrats ja han decidit que ni Vox ni els exdiputats de Ciutadans tenien legitimitat per oposar-se als indults, ja no han entrat a debatre el fons dels recursos, que hauria estat el següent pas.

Cargando
No hay anuncios

Pina veu la decisió com a "lògica"

En el cas dels recursos de Vox, el tribunal ha pres la decisió per unanimitat; mentre que els escrits de Ciutadans els ha desestimat per majoria, tot i que per ara no hi ha hagut cap magistrat que hagi anunciat un vot particular –tenen marge per fer-ho fins que es firmi l'escrit de la sentència–. L'alt tribunal farà públic els escrits amb els arguments de la decisió en els pròxims dies. Jordi Pina, advocat de Jordi Sànchez, ha defensat la sentència del Suprem com a "lògica" perquè ha mantingut el criteri que Manuel Marchena ja va establir després que el govern espanyol concedís els indults, quan va dir que només estaven legitimats el ministeri fiscal i la víctima per recórrer els indults.

Cargando
No hay anuncios

¿La decisió del Suprem és ferma? En principi les parts podrien estudiar encara si poden presentar un recurs d'empara al Tribunal Constitucional. Ara bé, per a Pina, la decisió d'aquest matí "és de tanta contundència i tan clara que seria fer perdre el temps", ha dit en declaracions a Catalunya Ràdio. De fet, el criteri adoptat en aquests dos casos pot ser un precedent per a la resta de recursos que queden per resoldre. El Suprem té encara sobre la taula estudiar els escrits en contra dels indults a l'exvicepresident de la Generalitat i líder d'ERC, Oriol Junqueras, i dels exconsellers Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa.

Els mateixos magistrats que han deliberat sobre els casos de Sànchez i Cuixart ja van arxivar al maig els expedients relatius a Joaquim Forn, Josep Rull i Carme Forcadell, perquè amb la derogació de la sedició, i al no haver estat condemnats per malversació, només mantenien el delicte de desobediència, que no comporta presó. Eliminat aquest risc, el Suprem va decidir arxivar els recursos que els afectaven.