Els indults, en marxa
L'Advocacia de l'Estat es limitarà a fer un informe tecnicojurídic sobre el funcionament de l'indult
MadridTot i que l'indult dels dirigents independentistes sembla un dels puzles més difícils de resoldre, de fet totes les peces ja es poden col·locar. Els fiscals hi han dit que no. Ara és el torn de l'Advocacia de l'Estat. I què dirà? Doncs esvairà el camí cap als indults. Que l'Advocacia de l'Estat hagi aconseguit la condemna pel delicte de sedició en el judici del Procés, ¿és un obstacle perquè ara obri la porta tècnicament parlant als indults? No, diuen fonts judicials consultades. Es tracta d'un informe d'abast tecnicojurídic sobre la institució, per dir-ho així, de l'indult i la seva jurisprudència.
La pilota tornarà, doncs, a la sala segona del Tribunal Suprem, la qual el 1998 va recomanar al govern de José María Aznar indultar José Barrionuevo i Rafael Vera, entre altres, pel segrest de Segundo Marey, víctima dels Grups Antiterroristes d'Alliberament (GAL). El seu informe no era vinculant perquè no ho és mai quan es tracta d'un indult parcial, és a dir, d'aquells que ja han complert una part de la pena per la qual se'ls ha condemnat. Barrionuevo i Vera havien complert una mica més de tres mesos de presó a Guadalajara. Però el govern d'Aznar es va escudar en l'informe no vinculant i el 23 de desembre del 1998, després d'aprovar els indults, va argumentar que s'havia limitat a "respectar el criteri del Tribunal Suprem".
Això no passarà amb els pròxims indults. El Suprem farà un informe en què s'oposarà a la mesura de gràcia, en línia amb les resolucions que ja ha adoptat tant sobre el tercer grau dels presos com amb el rebuig a aplicar l'article 100.2 de flexibilitat i combinació de graus del reglament penitenciari. Però la seva capacitat com a tribunal sentenciador en aquestes qüestions no s'estén als indults parcials. Només hi té el paper d'opinador. I el seu informe negatiu serà el pòsit per a la mobilització dels partits de la dreta contra el govern. Però no condicionarà la decisió governamental.
Una font judicial qualificada assenyala a l'ARA: "Crec que el govern ha de ser valent amb els indults. Tan bon punt tingui l'informe del Suprem, els ha d'indultar tots al primer consell de ministres amb la fórmula 'per tota la pena privativa que els quedi per complir'". I cal recordar que Miquel Iceta, nomenat ministre de Política Territorial, va ser un dels polítics que va llançar la idea dels indults.
El primer secretari del PSC els va proposar el 13 de desembre del 2017 en plena campanya de les eleccions del dia 21. "Sens dubte demanaria l'indult si són condemnats perquè en aquest país haurem de tancar ferides que tenen un origen polític", va assegurar. I ha mantingut aquest parer des de llavors. Els indults, encara que són tramitats pel ministre de Justícia i és aquest qui fa la proposta formal al consell de ministres, seran també un recurs del pla de "reconciliació" d'Iceta al ministeri de Pοlítica Territorial.
"Iceta ha de fer alguns gestos. Els dirigents independentistes no li perdonen que no hagi visitat mai la presó de Lledoners", diu una font consultada. Els indults, també i no per això menys important, expliquen la negativa de Pablo Casado a aflorar el principi d'acord per renovar la composició del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), assolit pel PSOE i el PP l'estiu passat, sobre el qual el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, espera, segons ha declarat, la trucada dels populars perquè li comuniquin el desbloqueig. Casado prefereix tenir les mans lliures per atacar els indults i cobrir-se davant la ultradreta de Vox, que vol obtenir dividends explotant un possible pacte PSOE-PP per renovar el CGPJ.