El camí dels indults
Política03/06/2021

Dos "indultistes" a l'església de Cayetana Álvarez de Toledo

Societat Civil Catalana ha organitzat un debat entre partidaris i contraris a la mesura de gràcia

Barcelona¿Indultos? L'unionisme s'ho ha preguntat aquesta tarda en un acte en què el mètode científic s'ha mesclat amb les creences. Cinc tertulians debatent en castellà en una sala allargada de l'Hotel NH Constanza, i un guanyador clar: Cayetana Álvarez de Toledo. Des del primer moment, els aplaudiments dels assistents han fet evident que aquella era la seva parròquia mentre feia crides a sortir al carrer el 13 de juny a Madrid contra els indults –sense esmentar la convocatòria que ha fet Ciutadans dos dies abans a Barcelona– i insistia que "la política d'apaivagament no funciona". La seva principal contrincant, la líder de la Lliga Democràtica, Àstrid Barrio, que va sol·licitar l'indult per als presos polítics, ha tingut l'atreviment d'assistir vestida de groc. "Pot contribuir a calmar els ànims", ha defensat tímidament en la seva primera intervenció: "És una hipòtesi". La resposta del sentir general dels presents l'ha donat un assistent en un crit –prou aplaudit– que ha irromput en el debat: "¡Son unos tipejos!"

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els contraris a la concessió dels indults eren tres: Álvarez de Toledo, Pere Lluís Huguet (Cs) i Félix Ovejero (que va ser fundador de Cs). Però ha sigut la conservadora qui ha defensat amb més contundència els arguments contra els que ha batejat com a "indultistes": des d'acusar el president espanyol, Pedro Sánchez, de fer servir arguments "del món d'ETA" per concedir la mesura de gràcia fins a dir que té "ganes" de cridar "Hermano, yo sí te creo" a Oriol Junqueras quan diu que "ho tornarà a fer".

Cargando
No hay anuncios

Amb l'únic suport de Joaquim Coll –exvicepresident de SCC i de l'òrbita del PSC–, Barrio ha fet front a una oradora bregada en el debat en inferioritat de condicions: no hi havia cap assistent del PSC a l'acte i sí primeres espases del PP (Santi Rodríguez) i Cs (Carlos Carrizosa). "Al llarg d'aquest Procés no hi ha hagut violència...", ha defensat, però els murmuris creixents l'han portat a "matisar": "Tots hem patit assetjament, insults, per pensar diferent". Tot i això, ha defensat: "Cal un exercici d'empatia des de la fortalesa i la convicció que l'estat de dret, amb les armes que té, pot fer front a situacions d'aquest desafiament".

"Bases les teves hipòtesis en fantasmagories", li ha retret Álvarez de Toledo, que ha acusat el PSOE d'haver "desaprès la lliçó" del Procés i ha rebutjat l'aposta de Barrio perquè els presos puguin recuperar "la seva vida privada". "Junqueras va a la taula de negociació. Això no és vida privada", ha sentenciat: "¿Us n'adoneu de la perversió d'aquesta operació de blanquejament?"

Cargando
No hay anuncios

Però l'atac més contundent que ha rebut la líder de la Lliga Democràtica –impulsada per l'expresident de SCC que va declarar haver votat ERC a les municipals de Santpedor, Josep Ramon Bosch– li ha vingut en forma d'una pregunta d'un membre del públic que no s'ha identificat. "Quina utilitat pública tindria que un violador digués que tornaria a violar i se li concedís l'indult?", resava la qüestió que ha llegit el moderador, Marco Chiazza.

La reacció de Barrio ha sigut aquest cop més contundent: "Hem de reconèixer que l'independentisme existeix com a subjecte polític ens agradi o no", ha dit. "Això no ens portarà enlloc, més enllà de ser en un fòrum en què a uns se'ls aplaudeix perquè comparteixen els seus arguments morals i als altres no, això no ajuda a resoldre el conflicte polític", ha reivindicat: "La moral deixem-la a les esglésies". "Jo m'he basat en fets", ha contestat al seu torn Álvarez de Toledo, però també ha puntualitzat: "I, a més, hi ha moral". L'aplaudiment ha sigut sorollós.

Cargando
No hay anuncios

Joaquim Coll defensa els indults

La resta de participants han quedat inevitablement desdibuixats rere el duel entre la líder de la parròquia i la "indultista" vestida amb jaqueta groga. Tot i això, Coll també ha defensat els indults: "Jo crec que no tenim gran cosa a perdre i, a més, d'alguna manera són inevitables". A més, ha concedit: "No suposen una impunitat pel delicte que van cometre. Són uns indultets, més aviat, no és un indultàs". Finalment, ha recordat que hi ha "responsabilitats" també a l'unionisme –ha citat el PP, el PSOE i Cs– per no haver implementat abans l'article 155: "Albert Rivera, en pau descansi políticament, va dir que el 155 era matar mosques a canonades" (en al·lusió a unes declaracions del 2014).

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, Ovejero s'ha mostrat convençut que el Tribunal Suprem "decretarà la nul·litat" dels indults i "tornarem a ser al mateix lloc": "Hem de dir no a aquests indults. A uns altres ho plantejarem quan existeixin, però a aquests hem de dir que no". Mentre que Huguet, tot i admetre la potestat del govern espanyol per concedir la mesura de gràcia, ha considerat que "hi ha moltes coses jurídicament acceptables i profundament injustes". Amb tot, el colofó ha vingut de la mà de Sánchez Costa, que ha recalcat que SCC s'oposa de manera "ferma" a la concessió dels indults i ha exigit al govern espanyol que reformuli el Codi Penal i "tipifiqui de nou la convocatòria il·legal de referèndum pel bé comú". A més, ha aprofitat per llançar un dard a Sánchez, que encara no ha rebut SCC a la Moncloa. Ho ha fet parafrasejant Maragall, de nom Joan, el poeta i no l'altre, ha concretat. I en una curiosa reformulació del poema Oda a Espanya, ha apel·lat el govern espanyol: "Escucha, España, escucha por una vez en 40 años a esa Cataluña silenciosa y sufriente que ha sido leal a la Constitución".