Política

Els indultats d'ERC es reivindiquen un any després: "Ni en silenci ni amagats, la cara ben alta"

Junqueras es referma en l'aposta per la taula de diàleg malgrat la manca d'avenços

BarcelonaEls indults, malgrat l'alegria que van suposar per als presos i els seus familiars, no van ser un plat fàcil de pair. La mesura de gràcia els va permetre sortir de la presó, sí, però no va extingir ni la sentència del Suprem, ni les penes d'inhabilitació, ni va tenir cap impacte en les altres causes judicials del Procés. La sensació que va quedar en l'independentisme –i també en els mateixos indultats– és que la injustícia persistia. Un any després, Esquerra ha decidit fer un acte per commemorar la sortida de la presó dels presos polítics i ho ha fet tant per reivindicar els indultats com per reclamar l'amnistia i la taula de diàleg com a vies per resoldre el conflicte polític.

Inscriu-te a la newsletter Què opinen el PSC i Junts de l'estructura B d'ERC?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Qui millor ha resumit la sensació agredolça de fa un any ha sigut l'exconsellera Dolors Bassa. Ha recordat l'alegria que va sentir per no haver de tornar a la presó, però també l'"agror" de pensar que "allò no era llibertat". "Ens donaven uns indults forçats, de manera parcial i revisable. Ens obrien la porta de la presó, però no ens permetien fer res amb normalitat", ha resolt. Malgrat aquesta falta de normalitat, tots els indultats han reivindicat que un any després segueixen amb les seves idees intactes, encara que alguns hagin deixat la primera línia política. "Ni en silenci ni amagats, la cara ben alta", ha resumit.

Cargando
No hay anuncios

Una de les derivades complicades dels indults és que no van suposar cap millora per a la resta d'encausats en casos vinculats al Procés. Això va fer que els partits celebressin la sortida dels presos, però amb una certa sordina autoimposada, perquè la resta de causes seguien obertes. Per aquest motiu, Esquerra ha volgut que l'acte d'aquest dimecres fos també de compromís amb tots els represaliats i per exigir la fi de totes les formes de repressió. Un altre dels indultats, Raül Romeva, ha fet un extens resum de totes les causes obertes –incloent-hi l'exili– per concloure que, malgrat els indults d'ara fa un any, Espanya segueix sent "un estat repressor".

Cargando
No hay anuncios

Tot i que el tema no ha protagonitzat l'acte, ha sigut inevitable parlar que els indults no són una carpeta tancada, ja que en les últimes setmanes ha pres força la possibilitat que el Suprem els reverteixi. No hi ha cap certesa que ho faci ni que ho descarti, però l'amenaça és ben present, segons ha dit l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell. "Estan revisant els nostres indults. Tenim sempre l'espasa de Dàmocles a sobre per amenaçar-nos i demostrar-nos qui mana", ha lamentat.

L'estratègia a seguir

I quan ha tocat parlar d'estratègia ha arribat el torn del president del partit, Oriol Junqueras, el quart indultat membre d'Esquerra. Per a ell hi ha dos elements centrals que cal seguir perseguint –a part de la independència–, malgrat que el govern espanyol no ha donat senyals de voler saber-ne gaire res. El primer és l'amnistia, que és "l'eina més útil" per acabar amb la repressió. I no només això, sinó que ha recordat que aquesta amnistia seria factible només amb l'aval del poder legislatiu i, per tant, amb "les majories parlamentàries que donen suport al govern espanyol". En definitiva, és un recordatori que per tirar-la endavant n'hi hauria prou amb la majoria de partits que va investir Pedro Sánchez –entre els quals ERC– el gener del 2020, però el PSOE s'hi ha oposat una vegada i una altra.

Cargando
No hay anuncios

Tampoc la taula de diàleg ha tingut gaires resultats, però Junqueras ha tornat a deixar ben clar que el seu partit no hi renunciarà per molt que segueixi sent torpedinada des del govern espanyol, des de la dreta i fins i tot des d'alguns sectors de l'independentisme. ERC s'ha entregat al principi que "la negociació és útil per resoldre conflictes polítics" i no té previst defallir. "Si el govern espanyol voldria estalviar-se la taula de negociació, l'últim que nosaltres hauríem de fer és estalviar-li la taula que tant li incomoda", ha proclamat.