HORITZÓ 2023

Indignació al PP pel partit que impulsa la seva diputada

Valents fitxa conservadors i exdiputats de Cs

i
ANNA MASCARÓ

BarcelonaEn els últims anys, l’unionisme s’ha caracteritzat per proclamar la necessitat d’unir esforços sense acabar-la de concretar. El PSC mai s’hi ha posat, Manuel Valls no se’n va sortir a Barcelona, tampoc s’ha arribat a fer una llista conjunta Cs-PP i l’aparició de Vox ha acabat de dividir l’espai electoral. Però la reivindicació no ha mort i cíclicament van sorgint noves veus que hi insisteixen. Per postres, aquest any la llança un partit de nova creació, Valents, impulsat per Eva Parera, que treballa en la construcció d’una “UPN catalana”. Parera és un dels tres diputats del PP al Parlament, i això explica la indignació que ha generat dins el partit conservador.

Inscriu-te a la newsletter Reflexions en nombres rodonsUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La formació prepara un congrés per establir la direcció i acabar de desplegar la seva estructura territorial. El germen ve de Barcelona pel Canvi (BpelCanvi), el partit amb què Manuel Valls es va presentar a les municipals de Barcelona el 2019 juntament amb Cs: l’experiència va resultar en el trencament del grup, la sortida de Valls a mitja legislatura i una crisi interna a BpelCanvi que va acabar amb la marxa d’alguns treballadors del sector de centreesquerra de la formació. Tot i això, es va mantenir un nucli liderat per Parera -que manté l’acta de regidora-, que ha anat creixent i el 29 de gener es va presentar en societat en un acte amb unes 300 persones, segons els organitzadors. Parera va assegurar que Valents “no abandonarà els catalans” i que tenia les portes “obertes a tots aquells que creguin en la democràcia, la convivència, el respecte a la llei i l’ordre”. A l’acte també hi va intervenir l’exdiputat del PP Joan López Alegre, signant d’un manifest per la unitat del constitucionalisme.

Cargando
No hay anuncios

Fitxatges que generen tensió

Però la iniciativa genera, apunten fonts coneixedores, una “incomoditat múltiple” al PP, que va acollir Parera a les seves llistes a les eleccions del 14 de febrer encara que es manté com a independent i no hi milita. “Es nodreixen d’excàrrecs del PP i Cs, però el seu objectiu és fer una candidatura amb el PP i Cs! Sens dubte, em devia perdre alguna classe...”, va criticar el secretari general del PP a Catalunya, Santi Rodríguez, dimarts passat en un tuit.

Cargando
No hay anuncios

La formació ha incorporat nombrosos càrrecs i excàrrecs taronges -entre els més destacats hi ha els exdiputats de Cs Jean Castel, que coordina la formació a la demarcació de Girona, i Jorge Soler, que dona suport al partit des d’un segon pla- i figures vinculades al PP, com Paula Añó -que forma part del Centro Libre de Arte y Cultura (CLAL)- i l’excap de premsa del PP a Barcelona, Joan Castelló. “Nosaltres volem ser aquesta referència del constitucionalisme transversal, i per això ella és diputada”, recalquen veus del PP, que recorden la política de fitxatges independents que manté el partit -com recentment l’exdiputat de Cs David Mejía- i insisteixen que no renunciaran a les seves sigles. Les mateixes veus assenyalen que li han fet arribar això a Parera, amb qui treballen al Parlament: “No es vol sotmetre a un criteri col·lectiu”. Fonts de Cs també descarten ara per ara afegir-s’hi. “La feina de Valents no és fer fora la gent”, defensen al seu torn des de l’equip de Parera, i insisteixen que la cosa important és que “cal unir-se”.