L'independentisme rebutja instar el Govern a renunciar a la unilateralitat

El Parlament denuncia la "vulneració dels drets polítics" de Junqueras, Puigdemont i Comín

Hemicicle del Parlament en la sessió de control del 21 de novembre de 2018
Acn
27/06/2019
3 min

BarcelonaEl Parlament ha rebutjat, amb els vots de JxCat, ERC i la CUP, i l'abstenció dels comuns, instar el Govern a renunciar a la unilateralitat com pretenia una moció sobre el rumb polític del Govern presentada per Ciutadans. El text també demanava a la Generalitat que abandonés la seva "política d'exclusió" del castellà, assumir que en els edificis i espais públics s'ha de respectar "la més estricta neutralitat política" i, a la vegada, retirar "de forma permanent" els llaços grocs i altres símbols partidistes en edificis de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El text sol·licitava "cessar els injustificats tractes de favor" als presos independentistes i deixar d'utilitzar els conceptes "exiliats" o "presos polítics" per "respecte a aquelles persones que van patir l'exili i van estar preses per lluitar contra la dictadura franquista". A més, el Parlament ha rebutjat condemnar els "intolerables i injustificats actes de violència, odi i atacs masclistes" el dia la constitució dels ajuntaments, com a Barcelona, entre altres municipis.

Alguns diputats socialistes s'han equivocat en el transcurs de la votació del punt que demanava al Govern la renúncia a la unilateralitat, que ha acabat rebutjada per 43 vots a favor –de Ciutadans, el PP i només tres diputats del PSC–, 66 en contra –dels grups independentistes– i les abstencions dels comuns. S'ha donat la circumstància que, per un malentès, vuit diputats socialistes no han votat i un ha optat per l'abstenció. Al final de la votació, el diputat Jordi Terradas ha explicat que el seu grup era favorable a la petició del text. De totes maneres, l'error no ha alterat el resultat final.

D'altra banda, el ple ha aprovat una moció d'ERC que denuncia la vulneració dels drets polítics com a eurodiputats d'Oriol Junqueras, Carles Puigdemont i Toni Comín. El text ha rebut el suport dels mateixos republicans, JxCat, CatECP i la CUP-CC (73), mentre que el bloc constitucionalista –Cs, el PSC-Units i el PP– hi ha votat en contra (55). La moció també constata que l'Estat ha de complir amb les seves obligacions internacionals en lloc de posar en dubte el contingut del dictamen i l'honorabilitat dels integrants del grup de treball sobre detencions arbitràries de l'ONU. Finalment, el text també demana que el Parlament continuï fent les "gestions necessàries" perquè l'Estat compleixi amb el dictamen.

El diputat d'ERC Ruben Wagensberg ha defensat el text de la moció, i ha dit que el dictamen del grup de treball de l'ONU demostra que la presó preventiva dels líders independentistes és "desproporcionada". Dirigint-se al bloc constitucionalista, el diputat republicà ha dit que "en el fons del seu cor i de la seva raó", els diputats de Cs, el PSC-Units i el PP també volen que els "presos polítics" siguin persones "lliures" i que no saben "com aguantar" no dir-ho.

El diputat de JxCat i vicepresident primer de la mesa, Josep Costa, ha justificat el vot a favor de la moció perquè cal exigir "en tot moment" l'alliberament dels presos i el retorn dels "exiliats". A més, Costa també s'ha mostrat esperançat que la segona instància d'aquest organisme internacional també demanarà l'alliberament dels presos Josep Rull, Raül Romeva, Quim Forn i Dolors Bassa. El diputat de la CUP-CC Carles Riera ha dit que, per al "règim del 78", la raó d'estat sempre estarà per damunt dels drets civils i polítics, i que en canvi el sobiranisme mantindrà la democràcia per damunt de tot. El dirigent anticapitalista ha conclòs que ampliar els drets legitimarà "sempre" la desobediència, i ha considerat un "dret moral i polític" defensar la llibertat i l'absolució dels "presos polítics".

D'altra banda, la parlamentària Susanna Segovia (CatECP) ha argumentat que negar l'existència de "presos polítics" no ajuda a sortir de la situació, i ha conclòs que el Parlament ha de donar "lliçons" per trobar una solució política al conflicte. Al seu torn, la diputada de Cs Susana Beltran ha defensat el vot en contra del seu grup i ha recordat que el Tribunal Europeu de Drets Humans va avalar la sentència del Constitucional sobre el ple del 6 i 7 de setembre de 2017 i la vulneració dels diputats quan "els separatistes van abusar de la seva majoria".

La diputada socialista Assumpta Escarp ha insistit que les esmenes del PSC-Units –que no han estat acceptades per ERC– pretenien "deixar clar" el valor de l'opinió del grup de treball de l'ONU per no desvirtuar-lo. Escarp ha dit que aquest dictamen no és vinculant ni té "cap efecte jurídic intern". Finalment, Alejandro Fernández (PP) ha recordat que la declaració d'independència del 27 d'octubre de 2017 no va rebre cap reconeixement internacional.

stats